Adet Öncesi Sendromda Ayurvedik Tedavi

PMS tedavisinde Ayurveda yaklaşımı temel ilkelere dayanır, bir kez anlaşıldığında, diğer kadın sağlığı bozukluklarına ışık tutabilir.

Adet Öncesi Sendromda Ayurvedik Tedavi

PMS tedavisinde Ayurveda yaklaşımı temel ilkelere dayanır, bir kez anlaşıldığında, diğer kadın sağlığı bozukluklarına ışık tutabilir. "Tüm kadınsal hastalıklar, tanıları üç kategoriye ayrılan tanılara dayandırılabilir: dosha dengesi veya bedensel mizaç (vata, hareketten sorumlu, pitta, metabolizma için ve kapha, yapı için); biyolojik ritim ve arıtma” diye açıklıyor  Maharishi Ayurveda Tıp Derneği Direktörü Dr. Nancy Lonsdorf. "Tüm tedaviler vücut sağlığının bu üç alanına işaret eder”. Ayurveda’da beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birey kendisi için çok şey yapabilir. Buna karşılık, pratisyenler tanıyı sağlar, öz bakımınızın yönünü belirler ve dosha etkileşimi dengelemek için bitkiler temin edebilir.  Dr. Lonsdorf baskın belirtilere dayalı Ayurvedik öz bakım için aşağıdaki talimatları sağlar:

Doshaların Dengesi
Vata enerjisi adet döneminde kan akışından ve endometriyal tabakadan sorumludur. Dengesizlik çalkantılı ruh hali, ağlama eğilimi, uykusuzluk, anksiyete ve kabızlık olarak kendini gösterir. Dengesizliği düzeltmek için, düzenli günlük rutinler oluşturmak, iş yükünü azaltmak, dinlenmeyi ve uykuyu artırmak, meditasyon yapmak ve beslenmeye biraz daha yağ katmak, tatlı gıdalar almak (fakat rafine şeker değil), tuz ve tahıl gibi pişirilmiş sıcak gıdalar almak gerekir. Pitta enerji adet döneminde hormonsal değişikliklerden sorumludur. Dengesizlik kendini öfke, karışıklık, cilt döküntüleri ve ishal olarak gösterir. Dengesizliği düzeltmek için, A tipi davranışları azaltmak (aşırı faaliyet ve aşırı performans), düzenli günlük rutin oluşturmak, meditasyon yapmak, baharatlı ve yağlı gıdalardan, yapay maddelerden, çikolatadan, kafeinden ve alkolden kaçınmak gerekir. Kapha enerji adet döneminde menstrüel akışın içeriğinden sorumludur. Dengesizlik kendini sıvı tutulumu, şişkin göğüsler, kilo alma ve uyuşukluk olarak gösterir. Dengesizliği düzeltmek için egzersizi artırmak, ekşi ve tatlı gıdalardan kaçınmak ve baharatlı yiyecekleri ve baklagilleri artırmak gerekir. 

Biyolojik Ritim
Dr. Lonsdorf genel bir iyi alışkanlık olarak akşam 22:00’da uyumayı ve sabah insan enerjisinin arttığı saatlerde, saat 6:00’da kalkmayı öneriyor. 

Arıtma
Bu, vücuttan "ama"yı (atık ve kirlilik) atmak için kullanılır. Dr. Lonsdorf, atılan kan ile azalan demirin kalp hastalıkları ile bağlantısı olduğu anlaşıldığından beri, ama atılımı ile menstrüel akışı kolaylaştırma arasında bir paralellik görüyor. Sindirimi iyileştirmek için beslenme prosedürlerinde ve eliminasyonda, bol bol ılık veya sıcak su içmek ve et, peynir, kafein ve alkolden kaçınmak yer alıyor. Adet döneminin 14. veya 15. gününde,  müshil kullanılmasını, 4-5 çay kaşığı hint yağı uygulamasını veya sinameki çayı içilmesini ve sonrasında gün sonuna kadar hafif beslenmeyi tavsiye ediyor.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye