Ayurveda’ya Göre Balın Faydaları

Bal hem şifalı hem de kutsal bir gıdadır

Ayurveda’ya Göre Balın Faydaları

Bal yüzyıllardır mitolojide, Ayurveda'da ve botanik biliminde çok faydalı olarak bilinir. Tarihte hem ilaç olarak hem de dini amaçlarla kullanılmıştır. Panchamrita adlı kutsal bir içeceğin hazırlanmasında kullanılan beş maddeden (süt, lor, ghee, şeker , bal) biri de baldır. Tüm hastalıklara karşı faydalı olduğu düşünülürken, kişiyi hem içsel hem dışsal olarak tatlandırdığı söylenir.

Balın Kalitesini Anlamak
Bal satın aldığımızda saf olup olmadığından emin olamayabiliriz. Fakat bazı basit ipuçları ile kalitesini ölçmek mümkündür:
  • Saf bal, yılan gibi kıvrılarak akar, saf olmayan bal ise dümdüz akar.
  • Bir çubuğa biraz bal sürün ve çubuğu yakın. Eğer tutuşursa bal saftır.
  • Saf bal şeffaftır.
  • Bir köpek saf balı yalamayacaktır.
  • Saf bal güzel kokar.
  • Saf bal sıcakta erir ve soğuk mevsimlerde donar.
Hindistan’ın Keşmir ve Himaçhal bölgelerinde üretilen bal en iyi kalitededir ve çok faydalıdır. Göz sorunlarında anında rahatlama sağlar. Bu bölgelerin balının bu kadar yüksek kaliteli olmasının sebebi Keşmir göllerinde büyüyen nilüfer çiçeklerinden toplanmasıdır. Bu kadar tıbbi değeri olan bir bal çeşidi başka bölgelerde bulunmaz.

Saf Balın Tıbbi Faydaları
Taze bal, balgamı söker ve bağırsakları boşaltır. Bir ya da iki yıllık bal yağı azaltır ve sindirim için iyidir.

Bal bağırsaklara güç verir. Balın düzenli tüketimi bağırsaklarda zehirli maddelerin birikmesini önler ve kurtçukları öldürür. Kronik hastalıklar, kronik kabızlık, dizanteri ve ishal için de benzer şekilde faydalıdır.

Bal akciğerlerde biriken balgamı atar. Astım ve öksürük hastalarına rahatlama sağlar. Ayrıca tüberküloz vakalarında da faydalıdır. Zihni taze ve sağlıklı tutar. Zihinsel işlerle meşgul olan kişiler için yararlıdır. Bal tüketimi spermi güçlendirir, fiziksel güç katar ve vücuda iyi bir şekil verir. Bir bademi suya koyun, gece öğütün ve bir kaseye koyun. Yatmadan yarım saat önce bir kaşık bal ekleyip, soğuk sütle beraber şeker eklemeden için. Bu tarif zihinsel güç, erkeksilik ve fiziksel form için iyidir. Kış mevsiminde iki ay boyunca düzenli olarak alınmalıdır.

Bal, balgamı iyileştirir. Yarım kaşık bal ve yarım kaşık zencefil suyunu karıştırarak öksürüğü iyileştirebilirsiniz. Eşit miktarlarda soğan suyu ve balı karıştırarak da balgamdan kurtulabilirsiniz. Bal yalamak hafif soğuk algınlığına iyi gelir. Bal ayrıca cilt hastalıklarını iyileştirir ve cildi sağlıklı kılar. Ayrıca kurtçukları öldürür ve çürümeyi durdurur.

Bal görüşü iyileştirir. Eğer nilüfer çiçeğinden yapılmış Keşmir balı varsa gözlere sürme gibi çekilebilir. Bu, göz problemlerine iyi gelecektir.

Yatmadan önce birkaç damla bal ekleyerek soğuk süt için. Şeker eklemeyin. Bu fiziksel zayıflığı azaltır. İki ay boyunca içilmeli ve içtikten sonra dişler fırçalanmalıdır. Sabahları tuvalete gitmeden önce 1 bardak suya iki kaşık bal koyup için. Bu yavaş yavaş vücutta biriken yağı azaltacaktır. İki ay boyunca düzenli olarak içilmelidir. Ayrıca cilde parlaklık da sağlar.

Bal kendisine katılan maddelerin özelliğini alır, bu yüzden "Yoghavi (ilaçların karıştırıldığı ortam)” ismi verilmiştir.

Bal Ne Kadar Tüketilmelidir?
Başlangıçta bal az miktarda tüketilmelidir. Çocuklara 4-5 damla, gençlere yarım kaşık, yaşlı insanlara ise 1 kaşık verilebilir. Bu miktar yavaş yavaş artırılır ve nihayetinde günde 4 kere alınabilir. Bal Hint pidesiyle, meyvelerle, meyve suyuyla veya bademle yenilebilir. İki ay boyunca tüketilir ve sonra 1 ay ara verilir. Bundan sonra tekrar tüketimine başlanabilir.

Öneriler
  • Yaz mevsiminde balı sıcak yiyeceklerle tüketmeyin. Sıcakta, sıcak ürünlerle alınınca balın olumsuz etkileri olur.
  • Sıcak içeceklerle tüketilmemelidir çünkü zehir etkisi gösterebilir. Ayurveda'ya göre bal, sıcak süt ve sıcak suyla tüketilmez.
  • Eğer bal ve ghee eşit miktarda tüketilirse bir faydaları olmaz. Birbirlerinin etkilerini götürürler. Gerektiğinde 1 birim ghee, 3 veya 4 birim bal ile karıştırılmalıdır.
  • Aşırı bal tüketimi sağlık için iyi değildir. Aylar boyunca alınması da tavsiye edilmez. Arada 1 aylık molalar verilmelidir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye