Ayurvedik Anatomi

Ayurveda'nın yaşam ve sağlığı yansıtan, kendine has bir Anatomi ve Fizyoloji sistemi vardır. Bu sistem bedenin en temel yaşam enerjisi ve onun fonksyonlarını anlatır.

Ayurvedik Anatomi

1. Ayurvedik Anatomi
Bu insan bedenine yalnızca fiziksel ve kimyasal düzeyde ki yaklaşan gelenkesel tıbbın ötesinde daha bütüncül bir yaklaşımdır. Organlar, dokular ve beden sistemleri açısından geleneksel tıp ile benzerlik gösterir. Ancak buna ek olarak bir de meridyen ve daha ince formda enerji sistemleri de vardır.


DOSHA Sistemi:
Ayurveda'ya göre fizyolojimizde 3 ana yapı bulunur. Bunlar Vata, Pitta ve Kapha isminde doshalardır. Dosha bilimine ise "Tridosha"  denir. Doshalar tüm fizyolojik ve psikolojik fonksyonların ötesinde ki ince ve temel yaşam güçleridir. Bunlar bedeni meydana getirirler. Ve hastalıkların da oluşumunda katkıları vardır.

Ayurveda bir Dosha bilimidir de diyebiliriz. Ayurveda'yı anlamak için önce doshaların doğası, özellikleri, fonksyonları, artmış ve bozulmuş hallerini öğrenmek gerekir. Bunu özümsedikten sonra bu tıp bilimini anlamak çok kolaylaşır.

  • Dosha'nın kelime anlamı bozulan-kararan'dır. Tıbbi olmayan daha geniş anlamı ise gün batımı-alacakaranlık ve suç'tur.
  • Doshaların dokuları ve organik fonksyonları destekleme gibi olumlu yönü de vardır. Yaşamın oluşumu, gelişimi ve çürümesinden sorumludurlar.
  • Doshalar doğa'nın özünü oluşturan 5 ana elementten meydana gelirler. Bunlar toprak-su-ateş-hava ve boşluk (eter) elementidir.
  • Bu elementler insan vücudunda da bulunur. Bu beş elementin kombinasyonu her insanda farklı şekillerde varolur.

 Vata = Boşluk ve Hava
 Pitta = Su ve Ateş
 Kapha = Su ve Toprak

 
VATA
Vata, rüzgar anlamına gelir. Herşeye hareket etme özelliğini verendir. Vata, sinir sistemine bağlıdır. Zihinsel ve duyusal dengeyi ve oryantasyonu, zihinsel adaptasyon ve algılamayı sağlar. Vata, bedenin temel yaşam gücünü olan ve nefes'e bağlı olan Prana'dır.

Yaratıcılık, motivasyon, heyecan , hızlı düşünme kabiliyeti, girişimcilik, sosyallik Vata'nın olumlu özelliklerindendir.. Endişe, korku, anksiyete, dikkat dağınıklığı, uykusuzluk ve kabızlık ise Vata'nın dengeden çıkmış halidir.

Vatayı dengede tutmak çok önemlidir. Vata rüzgar gibidir. Nefes almamız ve kalbimizin atışı, hava elementi sayesinde gerçekleşir.


PİTTA
Pitta sindirim ve dönüşümle ilgilidir. Beden'de ki karşılığımetabolizmadır. Yalnızca fiziksel değil zihinsel ve duygusal anlamda da hazmı sağlayandır. Olumlu yönlerinden bazısı berrak algı ve düşünme kabiliyeti, çekicilik, coşku, neşe, doğal liderlik, güçlü öğrenme ve öğretme kabiliyetidir. Olumsuzları ise öfke, şiddet, kıskançlık, nefret, saldırganlık, ülser ve gastrit, mide asitlenmesine eğilimdir.

Pitta ateştir ve ateşin tüm özelliklerini taşır. Dengede olduğunda ısıtıcı ve hayatiyeti arttırıcı, arttığında ise ise yakıp kavurucu bir etkisi vardır.


KAPHA
Kapha bir arada tutucu bir yapıdır. bu özelliği ile yapışkan bir niteliğe de sahiptir. Dolayısıyla dengede olduğunda büyüme ve yaşam için sağlam bir zemin oluşturur, arttığında ise Ama denilen soğuk ve yapışkan toksik maddenin oluşumuna neden olur. Kapha, su özelliğinden dolayı cilde nemlilik verir, toprak özelliğinden da biyolojik güç kazandırır. Kalbi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kasları ve eklemleri kontrol eder. Kaphanın fazlası letarji ve allerjiye neden olur. Çocuklukta kapha egemendir. Orta yaşta pitta, yaşlılıkta ise vata egemen olur.

Dosha'lardan 7 farklı kombinasyon oluşur: 
  • Vata
  • Pitta
  • Kapha
  • Vata-Pitta
  • Pitta-Kapha
  • Vata-Kapha
  • Vata-Pitta-Kapha

Kendi beden tipinizi  Merkezimiz'de ki Ayurveda Doktorundan nabız teşhis yöntemi ile öğrenebilirsiniz. www.dogaarinma.com

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye