Çözünebilir Lif Tüketimi, İBS Semptomlarını Hafifletmede Etkili Oluyor

İrritabl bağırsak sendromunun pek çok semptomu olmakla beraber, karın ağrısı ve acil tuvalete çıkma ihtiyacı, en sık görülen şikayetlerdir.

Çözünebilir Lif Tüketimi, İBS Semptomlarını Hafifletmede Etkili Oluyor

Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, çözünebilir lif tüketimi, İBS semptomlarını hafifletmede etkili olurken, kepek gibi suda çözünmeyen lif tüketiminin ise anlamlı bir iyileşme göstermediği, hatta semptomların kötüleşmesine neden olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır.

İrritabl bağırsak sendromunun pek çok semptomu olmakla beraber, karın ağrısı ve acil tuvalete çıkma ihtiyacı, en sık görülen şikayetlerdir. Toplumdaki kişilerin yaklaşık %10’unu etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Şimdiye kadar İBS semptomlarını hafifletmek için lif tüketimi tavsiye edilmekle beraber, lif tüketiminin her zaman etkili olmadığı da görülmüştür. Bu nedenle suda çözünebilir lifler ve çözünemeyen liflerin hastalık semptomları üzerindeki etkisi araştırılmış ve suda çözünemeyen liflerin semptomları daha da kötüleştirebileceği gibi bir sonuç bile ortaya çıkmıştır.

İBS semptomları ve lif tüketiminin hastalar üzerindeki etkisini araştırmak için Utrecht Üniversitesi’nden Dr. Rene Bijerk ve ekibi, yaşları 18-65 arasında değişen 275 İBS hastası üzerinde araştırmalar yapmıştır. Hastalar üç gruba bölünerek bir gruba, günde 10 gram suda çözünebilir bir lif olan psilyum verilmiş, diğer gruba 10 gram suda çözünemeyen lif olan kepek verilmiş, son grup ise plasebo grubu olarak belirlenerek herhangi bir lif verilmemiştir.

Araştırmanın başlangıcından 1 ay, 2 ay ve 3 ay sonra hastalar değerlendirilmiştir. Hastalardaki semptomların hafiflemesini, karın ağrısı şiddetini ve yaşam kalitelerindeki artışı değerlendirmek için standart skorlama ölçekleri kullanılmıştır.

Elde edilen sonuçlara göre suda çözünebilen bir lif olan psilyumun, İBS semptomlarını hafifletmek için oldukça etkili olduğu görülmüştür. İBS semptomları, araştırmanın başlangıcından sonraki 3. ayda  psilyum kullanan grupta 90 puan azalmış, kepek kullanan grupta 58 puan azalmış ve plasebo grubunda ise 49 puan azalmıştır. Ancak gruplar arasında karın ağrısı ve yaşam kalitesinin artışı arasında belirgin bir fark olmadığı görülmüştür.

Araştırmacılar, psilyum gibi suda çözünebilir liflerin İBS semptomlarını hafifletmede belirgin derecede etkili olmasına rağmen, kepek gibi suda çözünmeyen lif tüketiminin hastalık semptomlarını hafifletmede belirgin bir etkisi olmadığı görülmüştür. Aslında kepek kullanımının bazı hastalarda durumu daha da kötüleştirebildiği de görüldüğü için bu hastalar tarafından dikkatle kullanılması önerilmektedir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye