Hangi Tencerede Pişirmeli?

Yemeklerinizi en sağlıklı şekilde hangi tencerelerde pişirmelisiniz?

Hangi Tencerede Pişirmeli?

Cam (veya Pyrex), seramik (kil, terra kota, emaye ve porselen), döküm, çelik tencereler, mutfağınızdaki tencere ordunusunun ilk saflarında durmalı. En arkaya da alüminyum, plastik, yapışmaz sentetik yüzeyliler gibi yaramazları koymalı.

  • En iyi seçim camdır. İçinde hazırlanan yiyecekle etkileşime girmez, buzdolabı veya dondurucu, ocakta ve fırında kullanılabilir.
  • Seramik tencereler porselenle kaplanmış metallerdir ve tıpkı döküm demir gibi metalin harika ısıtma kapasitesiyle porselenin pişirme dostu yüzeyini birleştirmiştir. Kil ya da güveç tencereler fırın için harikadır, ancak sırrına dikkat etmek gerekir, çünkü bazıları kurşun veya kadmiyum gibi zararlı olduğu bilinen maddeler içerir.
  • Döküm tencere ağırdır ve kullanılmadan önce terbiye edilmesi gerekir. (Döküm tencereyi terbiye etmek için sabunlu sıcak suda yıkayın, havluyla kurulayın, rafine yağla ovalayın ve önceden 150 santigrat derece kızdırılmış fırında 3 saat tutun). Ağırlık ve özel bakım gerektirmesi karşılığında döküm tencereler, regl olan bir kadınsanız, kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Teflon tencerede hazırlanmış bir bardak makarna sosu size 1 mg’dan az demir sunarken, döküm tencerede aynı sosun içinde 6 mg demir bulunur.
  • Çelik tencere ne döküm tencerenin olumlu besin değerini yiyeceğinize taşır ne de alüminyum ile plastikte bulunan olumsuz elementleri. Bununla birlikte çelik tencere aşçı için sonrasında temizlemesi kolay, rahat pişirme olanakları tanır.
  • Alüminyum tencereler yiyeceğe alüminyum salabilirler. Bu alüminyum kemiklere gider ve bilişsel işlevlerinizde değişikliklere neden olabilir. Acaba alüminyum bir tencereden yiyeceğinize tam olarak ne kadar alüminyum karışmaktadır? Araştırmalar gösteriyor ki alüminyum tencerelerde pişirilen yiyecekler, alüminyum elementlerini alabilir ama miktarı tartışmalıdır. Özellikle artı uçlanmış alüminyum üzerine yürüyen tartışmalar daha hararetlidir. Artı uçlanmış alüminyum, bir elektrolit solüsyonuna konup elektrik akımına maruz bırakılarak moleküler yapısı değiştirilmiş alüminyumdur. Bu süreç alüminyum deliklerini kapatır ve yiyeceklerle etkileşimini azaltır – kimilerine göre ise tamamen bitirir. Ne var ki alüminyum tencerenin kullanımı konusunda soru işaretleri varlığını korumaktadır.
  • Plastik kaplar, özellikle mikrodalgada kullanılanlar, haklarında açık açık kötü konuşmasak bile çok ciddi tartışmalara konu olmuşlardır. Plastikte kullanılan reçinelerin çoğu kansere neden olan maddeler olduğu için tehlikeli olabilirler. Polivinilklorür (PVC), politen, polivinildeneklorür ve poşetlerdeki plastik maddelerin mikrodalga fırınlardaki yüksek ısılarda yiyeceğe geçtiği kuşkuya yer bırakmayacak bir şekilde kanıtlanmıştır. Bu açıdan en kötüsü de mikrodalga pizzaları ve mısırları daha gevrek kılmak için kullanılan ve mikrodalgaları emen polietilen torbalardır. Bu maddeleri içeren pişirme kaplarını mikrodalgadan uzak tutun, bunun yerine cam kaplarda veya kurşunsuz seramik kaplarda ısrar edin. (Mikrodalga fırınlarda yemek pişirmenin neden olabileceği zararlar ve mikrodalga fırınların sürekli kullanımının yaratacağı riskler konusunda kesin bir karara varmak için daha çok araştırma gerekmektedir.)

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye