İklim'e Göre Aromaterapi

İklim, aile ve sosyal yaşam koşulu ve kültür tarzı da doshalara göre ifadelenmektedir.

İklim'e Göre Aromaterapi

Ayurvedik tıp sistemin'de hedef,  fizyolojimiz'de ki dosha seviyesini dengelemek ve içinde yaşadığımız iklim ve yaşam koşuluna göre ayarlamaktır.

VATA
Vata, rüzgar anlamına gelir. Herşeye hareket etme özelliğini verendir. Vata, sinir sistemine bağlıdır. Zihinsel ve duyusal dengeyi ve oryantasyonu, zihinsel adaptasyon ve algılamayı sağlar. Vata, bedenin temel yaşam gücünü olan ve nefes'e bağlı olan Prana'dır. 
Yaratıcılık, motivasyon, heyecan , hızlı düşünme kabiliyeti, girişimcilik, sosyallik Vata'nın olumlu özelliklerindendir.. Endişe, korku, anksiyete, dikkat dağınıklığı, uykusuzluk ve kabızlık ise Vata'nın dengeden çıkmış halidir. 
Vatayı dengede tutmak çok önemlidir. Vata rüzgar gibidir. Nefes almamız ve kalbimizin atışı, hava elementi sayesinde gerçekleşir.

PİTTA
Pitta sindirim ve dönüşümle ilgilidir. Beden'de ki karşılığı metabolizmadır. Yalnızca fiziksel değil zihinsel ve duygusal anlamda da hazmı sağlayandır. Olumlu yönlerinden bazısı berrak algı ve düşünme kabiliyeti, çekicilik, coşku, neşe, doğal liderlik, güçlü öğrenme ve öğretme kabiliyetidir. Olumsuzları ise öfke, şiddet, kıskançlık, nefret, saldırganlık, ülser ve gastrit, mide asitlenmesine eğilimdir. 
Pitta ateştir ve ateşin tüm özelliklerini taşır. Dengede olduğunda ısıtıcı ve hayatiyeti arttırıcı, arttığında ise ise yakıp kavurucu bir etkisi vardır.

KAPHA
Kapha bir arada tutucu bir yapıdır. bu özelliği ile yapışkan bir niteliğe de sahiptir. Dolayısıyla dengede olduğunda büyüme ve yaşam için sağlam bir zemin oluşturur, arttığında ise Ama denilen soğuk ve yapışkan toksik maddenin oluşumuna neden olur. Kapha, su özelliğinden dolayı cilde nemlilik verir, toprak özelliğinden da biyolojik güç kazandırır. Kalbi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kasları ve eklemleri kontrol eder. Kaphanın fazlası letarji (uyuşukluk, hareketsizlik, uyuklama hali) ve allerjiye neden olur.
 
Çocuklukta kapha egemendir. Orta yaşta pitta,  yaşlılıkta ise vata egemen olur. Ayurveda, Aromaterapi'nin günlük hayatta düzenli kullanımını önermektedir. 

Yağların Ayurvedik kullanım şekilleri:
  • Cilde sürerek, tüm vücut veya bölgesel masaj ile
  • Koku yoluyla
  • Gıda yoluyla
  • Kozmetikler aracılığıyla

Ancak Ayurvedik Tıp sistemi, kişinin kendi özgün yapısı olan dosha ve içinde yaşadığı iklim ve yaşam koşullarına göre, ihtiyacına uygun olan aroma'yı seçmesi alacağı faydayı arttıracaktır.

Dosha'nızı Doğa Arınma Ayurveda Kliniği'nden öğrenebilirsiniz.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye