Jatharagni'nin Önemi

Gıda'nın görevi doku(dhatu)lara besin üretmek ve Ojas (öz su), bağışıklık ve bedene dayanıklılık ve sağlıklı ve canlı cilt yapısı oluşturmaktır.

Jatharagni'nin Önemi

İraade gücü, kararlılık ve hayat sevinci de sağlar. Herne kadar bunlar goda'dan elde edilse de esas sonuç JathaRagni'nin gıdayı dönüştürerek besin haline dönüştürmesi ile olur. Jatharagni zayıf veya düzensiz ise, gıda da iyi sindirlemiyecektir. Ahara Rasa'nın kalite ve miktarı da düşük olacaktır ve dokular ile Ojas yeterince beslenemeyerek dengeden çıkacak, tüm diğer bedensel fonksyonlar da etkisizleşecektir, çünkü tüm beden fonksyonları Jatharagni'den etkilenir. Bu da hastalıklara zemin oluşturur. Fonksyonunu tamamen yitirmiş olan Jatharagni ise ölüme sebep olur. Jatharagni sağlıklı ve dengeli ise kişi de zinde ve sağlıklı olur ve hayat kalitesi de artar. Bu yüzden tedavi sürecinde önce Jatharagni kontrol edilip tedavi edilmelidir.

Agni'nin 4 Aşaması
Doshalar dengeden çıktığında, tüm iç sistemlerimiz ve agniler de bundan etkilenir. Agni'nin dört ayrı aşaması vardır. 
  • Visamagni 
Bu düzensiz ve sabit olmayan aşamadır. Vata Dosha ile doğrudan ilişkilidir. jatharagni dengesiz çalışır, bazen hızlı sindirir bazen yavaş. Bu Agni'nin belirtileri, kabızlık, alt karnın şişmesi, dizentri, acılı kolik ve bağırsaklardagazdır.
  • Tikshagni
Bu aşama'da Agni aşırı hızlı veya güçlü olur ve Pitta Dosha ile ilişkilidir. Jatharagni hiperaktif duruma gelerek gıdaları çok hızlı sindirerek kişiye sürekli açlık hissi verir. Bu agni'nin belirtileri ise, kuru ağız ve damak, mide'de yanma hissi ve aşırı susuzluk.
  • Mandagni
Bu Agni ise en alt düzeyde çalışır ve Kapha Dosha ile ilişkilidir. Az miktarda gıdayı dahi sindirmekte zorlanır. belirtileri ise, bulantı, kusma, mide'de ağırlık, tembellik, öksürük, dilin beyazlığı ve paslanması, aşırı tükürük oluşumudur.
  • Samagni
Bu Agni normal ve dengeli olan aşamadır. her üç Dosha'nın da dengede olduğunun işaretidir. jatharagni gıdaları normal düzeyde sindirir. Bütün dokular, hücreler ve organlar yeterince ve sağlıklı beslenmektedir.
  1. Agni genellikle Pitta (ateş) türlerinde yüksektir.
  2. Agni genellikle Kapha (su) türlerinde düşüktür.
  3. Agni genellikle Vata (hava) türlerinde değişkendir.
Bu Agniler çeşitli sindirim enzimleri ve metabolizmanın hareketlerini kategorize ederler. 13 Agni içerisinden en önemlisi sindirim ateşi olan, Jatharagni'dir. Bu Agni'nin dengesini korumak önemlidir, çünkü diğerleri ve Dathular (Doku) bu Agni'ye bağlı çalışırlar. Herhangi bir tedavi başlamadan önce, Ayurvedik Doktor, Agniler'de ki bozukluk varsa bunu  bitkisel yöntemlerle gidermeye çalışır. Bitkiler Agni'yi(leri) canlandırır, dokuların oluşumunu hızlandırır,  atık madde ve toksinlerin de atılımını destekler. Bu işleme ise tıkanmış olan kanalları tespit ederek başlanır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye