Kalp Hastalığına Karşı C Vitamini

C vitaminin (askorbik asit) kullanımının oksitlenmiş kolesterol oluşumunu önlediği düşünülmektedir.

Kalp Hastalığına Karşı C Vitamini

C vitaminin (askorbik asit) kullanımının oksitlenmiş kolesterol oluşumunu önlediği düşünülmektedir. Amino asit lizin ile C vitaminini beraber kullanınca kan akışındaki pıhtıların çözülmesini sağlamak mümkün olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, günlük tavsiye edilen C vitamini miktarı verildiğinde damar hasarına karşı hiç koruma sağlamadığı görülmüştür. Ancak doz 75 kiloluk bir kişide 2,800 mg’a denk gelecek kadar artırıldığında araştırmacılar damar hasarını iyileştirmeyi başarmıştır. Çalışmalar ayrıca C vitamininin kolajen sentezi için gerekli olduğunu ve bu sayede de damarların duvarlarının bütünlüğüne yardımcı olduğunu belirtiyor. Nobel ödüllü Linus Pauling, C vitamini eksikliğinin ateroskleroz gelişimini hızlandıracağını düşünüyor. Çünkü C vitamini eksikliği azalan kolajen sentezinden dolayı damar duvarlarında sorunlara yol açıyor. Dr. Pauling ve Dr. Matthias Rath C vitamini takviyelerinin aterosklerozu geriletebileceğini göstermiştir.

Dr. Cowden’a göre "C vitamini oksitlenmeyi geriletiyor ve serbest radikal oluşumunu azaltıyor. Yağları azaltmayı hedefleyen bir diyette C vitamini vücudun kendini tamir etmesi için çok önemli bir parçadır.” Kalp damar hastalıkları olan hastalarda Dr. Cowden C vitamininin bağırsakların tahammül edebileceği kadar alınmasını öneriyor, çünkü C vitamininin fazla dozları kişilerde ishale sebep olabilir. Günde minimum 3-4 doz alınmasını, bağırsak toleransına gelinceye kadar dozun artırılmasını öneriyor. Kalp hastalığı çözülene kadar bu dozda kalınmasını ve daha sonra günde 3,000 mg’lık koruma dozuna geçilmesini öneriyor. Sağlıklı olan fakat kalp damar hastalıklarına karşı korunmak isteyen kişiler içinse günlük 3,000 – 10,000 mg’lık dozlar yeterli olacaktır. C vitamininin yüksek dozları yeterli su, magnezyum ve B6 vitamini ile birlikte alınmalıdır. 

Dr. W. Lee Cowden’a göre C vitamini formundaki askorbik asidin yüksek dozlarının uzun dönemler boyunca alınması diş, kemik ve diğer dokulardan kalsiyumun emilmesine yol açabilir. Dolayısıyla yüksek dozdaki askorbik asidin magnezyum, potasyum, çinko ve manganez içeren mineral askorbatlarla dengelenmesini tavsiye ediyor. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye