Müzik Fiziksel ve Ruhsal Sorunları İyileştiriyor

Uzmanlara göre müzik kronik ağrı ve depresyonu azaltmakta

Müzik Fiziksel ve Ruhsal Sorunları İyileştiriyor

2012 yılında Slovakya’da bir hastanede yapılan bir araştırmada, yeni doğmuş ve tedavi için annelerinden ayrı bulunan bebekleri rahatlatmak için özel bir yöntem bulundu: müzik dinletmek. Kosice-Saca hastanesinde yenidoğan ünitesinde bulunan bebekleri sakinleştirmek için günde birkaç kez Mozart ve Vivaldi’nin müzikleri dinletildi. Projenin yürütücüsü Dr. Slavka Viragova, müzik terapisinin ayrıca bebeklerin kilo almasına, stres seviyelerinin düşürülmesine ve acıya daha dayanıklı olmalarına yardımcı olduğunu söyledi. 

Bu proje, müzik terapisinin sağlık uzmanları tarafından, hastaların rahatlaması ve iyileşmelerinin hızlanması için kullanıldığı birçok yöntemden biri. Concordia Üniversitesi’nden bir müzik terapisi profesörü  olan Sandi Curtis tarafından yürütülen güncel bir çalışmada, profesyonel bir senfoni orkestrasında yer alan müzisyenleri kullanan bir projenin, hastalara birçok yönden faydalı olduğu görüldü. Curtis, "Çalışmamız müzik terapisinin ağrıların azaltılmasında, rahatlamada, ruh halinin, özgüvenin, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde nasıl etkili olduğunu göstermektedir” diyor.

ABD’de yapılan bir başka çalışma ise müziğin tansiyonun, kalp atış hızının ve kalp hastalarında endişe seviyelerinin düşürülmesinde yardımcı olduğunu buldu. 

Nasıl İşe Yarıyor?
Müziğin iyileştirme gücü olduğu belli, fakat bunu nasıl yapıyor? Bir teori, ağrıyı güçlendiren stres ve endişeyi azalttığını belirtmekte. Bu sebeple rahatlamak için yapılan her şey ağrının azalmasını sağlıyor. Dr. Jeanette Bicknell, müziğin bizi rahatlattığını ve dikkatimizi ağrıdan başka şeylere yönlendirdiğini söylüyor. Bu konuda bazı müzik türleri diğerlerinden daha etkin. Özellikle hastaların kendi seçtikleri müzikler, ağrıyı azaltmada daha faydalı oluyor. 

Mutlu Kelimeler
Şarkıların sözleri de etkili. Türe bağlı olmaksızın hoşnutluk belirten şarkılar ağrıyı azaltmada en etkili oldu. Bickell’a göre hastaların duygusal açıdan hoş buldukları şarkılar fiziksel acıyı kontrol eden opioid sistemi etkiliyor. Opioid adlı kimyasal maddeler vücutta morfin gibi etki gösterir.

Dr. Bickell konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtse de müzik terapisinin düşük riskli bir iyileştirme yöntemi olarak daha geniş çevrelerce tanınmasını umduğunu belirtiyor.

Hangi Müzik Neye İyi Gelir
  • Bir bebeği yatıştırmak için: Mozart iyi bir seçimdir, araştırmalarda bunun aynı zamanda kalp atışlarını düzenlediği görülmüştür.
  • Alzheimer hastaları için: Eski popüler şarkılar bu hastalığın stresini azaltabilir. Hastalar artık tanıdık yüzleri bile hatırlamazken gençlik zamanlarındaki müzikleri tanıyabilir ve bunlardan keyif alabilirler.
  • Zihinsel keskinlik için: Hip hop müziğinin güçlü vuruşları beyin dalgalarını canlandırarak daha tetikte olmayı sağlayabilir.
  • Rahatlama sağlaması için: Vivaldi, Beethoven ve Chopin gibi klasik bestekarlar tercih edilebilir. New age ve jazz da benzer faydalar sağlar.
  • Çocuk doğumu sırasında: Klasik müzik veya ambiyans müziği gibi rahatlatıcı melodiler veya keyiflendirici müzikler tercih edilebilir.
  • Felç geçirmiş kişiler için: Finlandiya’da yapılan bir araştırma her gün müzik dinleyen felç geçirmiş kişilerin, hafızalarında gelişme ve depresyon seviyelerinde düşüş görüldüğünü bulmuştur. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye