Öz Bitkisel Yağlar

Öz bitkisel yağlar (diğer adıyla esansiyel yağlar veya esanslar) nedir, alırken nelere dikkat etmeli, nerede, ne zaman ve nasıl kullanmalı?

Öz Bitkisel Yağlar

Öz bitkisel yağlar, çiçeklerden, ağaçlardan, çalılar, kökler ve tohumlardan elde edilen aromatik, uçucu sıvılardır. Yağların içindeki belli bileşenler, bitkileri böceklere, çevresel koşullara ve hastalığa karşı korur. Bu yağlar aynı zamanda bitkinin büyümesi, hayatta kalması, gelişmesi ve çevreye uyum sağlaması için de hayati önem taşır.

Öz bitkisel yağlar, aromatik bitkilerden buhar damıtmasıyla çıkarılırlar. Konsantre haldedirler ve etkileri, kurutulmuş bitkilerin kullanımından çok daha güçlüdür. Bu yağların çok hoş kokulara sahip olmalarının yanı sıra, karmaşık kimyasal bileşenlerinin faydaları çok fazladır.

Tarihsel olarak, öz bitkisel yağlar gündelik yaşamda göze çarpan bir role sahiptirler. Din kitaplarından ve birçok değişik kaynaktan edinilen bilgilere göre, öz bitkisel yağlar hasta insanları iyileştirmek için kullanılmaktaydı. Günümüzde bu yağlar, aromaterapi, masaj terapisi, duygusal ve zihinsel sağlık, kişisel bakım ürünleri, beslenmeyi destekleyici, temizlik malzemesi olarak ve daha bir çok alanda kullanılmaktadır.

Aromaterapi ve Öz Bitkisel Yağlar
Aromaterapi, öz bitkisel yağların fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlık için solunum yoluyla alınmasıdır. Bu yağlar, bitkilerin saf özleri, doğanın canlı enerjileridir. Doğru kullanıldıklarında fizyolojik ve psikolojik etkileri çok güçlüdür. Ancak bu yağların saf ve seyreltilmemiş olmalarına çok dikkat edilmelidir. Sentetik, içine parfüm karıştırılmış yağlardan beklenen sonucu almak, pozitif bir etki sağlamak mümkün değildir. Saf ürünlerden içinize çektiğiniz bir nefes bile ruh halinizi, zihinsel ve fiziksel durumunuzu anında değiştirir. Yağlar havaya karıştığında, kokuları nefesle içeri çekilir ve koklama duyusuna bağlı sinirlere ulaşır. Yağın içindeki bileşenlere göre, tüm negatif duyguların, kaslardaki gerginliğin dağıldığını, rahatlamanın farklı boyutlarda başladığını hissedebilirsiniz.

Aromaterapinin Kullanım Alanları
  • Yağ, şişenin ağzından direkt koklanır ve nefesle içeri çekilmiş olur.
  • Yağ, bir aletle buharlaştırılarak veya mumun üstüne yerleştirilen bir kabın içine koyularak odanın havasına karıştırılır.
  • Odadaki havayı nemlendiren cihazlarla kullanılabilir. Bunun için yağınızı bir mendilin üstüne damlatarak çıkan buharın hemen önüne koyabilirsiniz. Yağı cihazın içine damlatmaktan sakının. Çünkü yağ, suyun üstünde kalır, buharlaşıp dışarı çıkan suya karışmaz.
  • Bir kaba sıcak su koyup içine yağ damlatın. Yüzünüzü kaba yaklaştırıp, başınızın üstüne havlu örtün ve sonra yavaş yavaş nefes alın.
Yüzeysel Kullanma
Öz bitkisel yağlar, cildin üstüne direkt uygulanabilir. Yine de kullanmak istediğiniz yağın üstünü mutlaka okuyun. Öz bitkisel yağlar çok yoğun ve güçlü oldukları için, bazıları hassas ciltleri tahriş edebilir. Eğer böyle bir şey başınıza gelirse, öz yağı hemen zeytinyağı veya ayçiçek yağı gibi yağlarla seyreltip öyle uygulayın.
 
Yüzeysel Uygulamalarda Anahtar Bölgeler
  • Başın üstü
  • Kulak arkaları
  • Şakaklar
  • Boyun
  • Sırtın üstü
  • Karın bölgesi
  • Ana organların üzeri
  • Ayağın tabanı ve üzeri
  • Ayak bilekleri

Avucunuzun içine 2-3 damla yağ damlatıp, istenilen bölgenin üzerine sürüp masaj yapabilirsiniz. Kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı öneriler:

Baş masajı
Avucunuza damlattığınız öz bitkisel yağları kafatasınızın boyunla birleştiği kök bölgesine, başın üzerine ve şakaklarınıza sürerek yuvarlak hareketlerle masaj yapın.

Yüz masajı
Elinize birkaç damla yağ damlatıp, birbirine sürtün ve sonra ellerinizle yüzünüzü kapatın. Ellerinizin sıcaklığı ve yağların aroması sizi rahatlatacaktır.

Çene masajı
1-2 damla yağı kulağınızın hemen altındaki yumuşak noktalara sürerek masaj yapın. Stresi hemen alan bir yöntemdir.

Ayak masajı
Ayağın altında tüm vücudu ve vücudumuzdaki sistemleri etkileyen birçok tetik nokta vardır. Yağların ayakaltına uygulanması ve bu noktaların uyarılması çok güçlü bir rahatlama yöntemidir.

Öz Bitkisel Yağların Saflığını Etkileyen Unsurlar
Yağ yapımında en ufak bir değişim bile yağın kalitesinin düşmesinde dramatik sonuçlar doğurabilir.  Damıtmada kullanılan tüm teknikler incelendikten sonra en doğru damıtma tekniğinin düşük basınçlı ve düşük sıcaklıkta yapılan damıtmalar olduğu anlaşılmıştır. Yağlar işlemden geçerken kesinlikle kimyasallar ve çözücüler kullanılmamalıdır. Damıtma işlemi bitkilerin yetiştiği yerin yakınında olmalıdır ki bitkiler toplandıktan sonra bekletilmeden, değerlerini kaybetmelerine fırsat verilmeden hemen işleme alınabilsin.

Damıtmadan sonra yağların saflıkları, kaliteleri kontrol edilmelidir. Şu an piyasada satılan birçok yağ üretildikten sonra testten geçirilmez. Yağ arıtma sadece bir iş değil, bir sanattır da. Eğer basınç çok fazlaysa veya sıcaklık çok yüksek ise koku moleküllerinin moleküler yapısı değişir. Örneğin lavantanın damıtımı 3 gramlık basınçla, yaklaşık 2 saat sürer. Sadece karla ilgilenen üreticiler lavantayı, çok yüksek basınçta ve sıcaklıkta 15 dakika içinde damıtırlar.

Kimyasallar Yağların İçine Nasıl Girer
Bunun birçok yolu vardır. En yaygın olanı, üreticilerin yağın miktarını arttırmak için içine alkol, propilen glikol veya asetat koymalarıdır. Bir diğer yol ise, kimyasalların ve çözücülerin damıtma işlemi sırasında suyun içine katılmasıdır. Bu işlem bitkileri daha fazla yağ çıkarmaya zorlayarak, üreticilere %18 daha fazla üretim sağlar. İçine kimyasalların karıştığı buharla bitkiler zorlandığında, öz bitkisel yağların moleküler yapısı zarar görür. Öz bitkisel yağlar özdür, canlıdır ve bitkilerin ruhudur. Bu özlerin saf tutulması için bitkilerin organik yetişmesi de çok önemlidir.

Öz Bitkisel Yağların ve Karışımlarının Kullanıldığı Alanlar
  • Duygusal sağlık, Yağların aromaları koklandığında, koku beyin kökündeki retiküler sistemine doğru yolculuk yapar. Burası duygu ve anıların bağlı olduğu yerdir. Kokunun yolculuğu buraya ulaştığında duygusal iyileşme başlar.Negatif anıların tutsağı olmuş kişilerin temizleyici karışımlar kullanmaları gerekir. Stresli, zihnin çok yorgun olduğu zamanlarda canlandırıcı, yenileyici yağlar duygusal gerginliği alır, sakinleştirir ve sizi güçlendirir. Konsantrasyonu, cesareti, kararlılığı arttırmak için de yağların kullanılabileceği unutulmamalıdır.
  • Fiziksel ve duygusal temizlik
  • Zihin berraklığı
  • Zindelik
  • Derinlerde gömülü kalmış travmaların iyileştirilmesi
  • Sağlıklı beslenme, kilo verimi

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye