Yoga yapabilecek kadar esnek misiniz?

Esnek değilim, hayatta amuda kalkamam, yoga yapabilmek için biraz zayıflamam gerekir, gibi düşünceleriniz varsa, bu yazıyı okuyarak bazı yanlış fikirlerden kurtulmanız gerekiyor demektir.

Yoga yapabilecek kadar esnek misiniz?

Asanalar, Yoga’nın, çoğu insanın korkulu rüyası olan, fiziksel hareket ayağıdır. Yoga denince gözlerimizin önüne genellikle bağdaş kurarak oturan bir insan veya çok zor şekillere girmiş insan vücutları gelir. Bu durumda insan doğal olarak Yoga yapmanın bu hareketleri yapabilmek anlamına geldiğini düşünüyor.

Halbuki durum hiç böyle değil. Korkulacak ve gözde büyütülecek hiçbir şey yok. Çünkü Yoga hareketlerini yapmak için sadece ayakta durmak, oturmak ve uzanmak-yatmak yeterli olabilir. Gerçekten de günlük hayatımızda kullandığımız bu üç duruş Yoga’da temel Asanalardır. Kalan tüm Asanalar bu üçünden türerler. Dolayısıyla, ayakta durmak ama doğru durmak, oturmak ama doğru oturmak ve doğru yatmayı öğrendiğimiz ve uyguladığımız zaman, Yoga Asanalarını uygulamış oluyoruz.


Bu üç Asanayı oturttuktan sonra, dilerseniz adım adım ilerleyebilir, yeni hareketler ekleyebilirisiniz. Önce kolları kaldırmak, sonra bacakları, sonra boyunu ve sonra karnı içeri çekmek vs.

Güçlendikçe, ustalık kazandıkça adım adım ilerlemek, bedeni hem gereksiz yere yormaz hem de incinmelere karşı korumuş olur. İlerleme, ancak kişinin beden ve zihninin hazır olması ölçüsünde mümkün olur. Bu yüzden aceleye gerek yoktur! Zaten bu yaklaşım zihni de sakinleştirir.

Sağlık sistemimizin tam bir denge ve uyum içerisinde olmasıdır. Yoga’da denge zihin ve bedenin buluşması, zihnin, bedenin farkına varmasıdır. Kişi böylece merkeze döner ve negatif kurgularından kurtulur. Buna bedenin zihnin olumlu komutlarına açılması eşlik eder. Asana dediğimiz şey işte bu kadar basittir. Yani zihin ve bedenin buluşup işbirliği içerisinde olması. O vakit, her ikisi de kendi üzerine düşeni, görevini yerine getirir ve stres azalır. Zamanla da tamamen ortadan kalkar.

Yaşam içerisinde herkesin bedeninde eğilmeler, yamulmalar, çarpıklıklar ve kamburluk meydana gelir. Asanalar, bedeni tekrar rayına oturtur. Daha önce belirttiğimiz gibi sadece bedeni değil, zihni de yerine oturtur ve meditasyona hazırlar. Yani derin düşünmeye, düşüncenin derinine, köküne, çıktığı yere inmeye hazırlar. Burası tüm potansiyellerin bir arada olduğu, kaynak alandır. Yaşam enerji sinin en yoğun olduğu alandır da diyebiliriz. Daha sonraki yazılarda bu konuyu ayrıntılı olarak işlemeyi düşünüyorum.

Yoga Asanaları hem meditasyona hazırlık olduğu gibi aslında meditasyonun bir türüdür. Burada zihnin odak noktası bedendir. Bedenden giriş yapılır düşüncenin köküne. YinYang denilen de budur. Hindistan’da, yani Sanskritçe’de Hatha olarak

geçer. Gece ve gündüz, dişi-erkek, aydınlık-karanlık , soğuk-sıcak vs gibi ikiliklerin alanıdır burası. Asanaları uygularken bu ikilikleri deneyimleriz ve buradan da zamanla birlik alanına geçilir. Önce bedeni bir şekle sokarsın, sonra da o şekli bırakır sadece hissi ile kalırsın ve beden artık kendi yolunu bulur. Yani zihin bedene tabi olur. Ve kontrol eden konumundan çıkar, seyirci veya tanık konumuna girer. Burası da zaten dönüşümün başladığı yerdir ve sonrasında seyir eden zihin de olaya dahil olur ve o " dönüşüm ateşinin” içinde erir. Ve daha latifleşir, yani incelir, aydınlığı , ışığı , yani işlevi artar. Buna da farkındalık veya uyanmış zihin deriz.

Bu adım adım izlenecek, kararlılık ve süreklilik isteyen ama çok zevkli bir süreç. Çünkü bu, Hayata açılma sürecidir. Hayatı daha hissederek, bütüncül ve doya doya yaşamaktır. İnsanın kendine ve dünyaya yapabileceği en değerli yatırımdır, kendi bilincini geliştirmek, temizlemek ve açmak.

Yoga’ya başlama yaşı yoktur! Önemli olan istek ve niyettir. Sonra da gayrettir. Dediğimiz gibi sadece yatarak veya oturarak bile Yoga uygulanabilir. Ömründe hiçbir egzersiz yapmamış veya bir kaza geçirerek fiziksel bir engeli oluşmuş kişiler, hatta doğuştan engelli olanlar bile rahatlıkla Yoga yapabilir. Bu sözde eksiklikler hepsi Yoga’ya başlamamak için birer bahaneye dönüşebilir Oysa Yoga’ya başlamak için sadece istemek, başlamak ve devam etmek yeterlidir.

Tabii ki tecrübeli bir Yoga hocası ile başlamak çok daha güvenli olacaktır. İyi bir hocayla birlikte ilerleme hem doğru yolda hem de daha hızlı olacaktır. Bir süre sonra kişi kendi başına uygulamaya başlar. Ve bunun da apayrı bir zevki ve eğitici yönü var. Aslına bakarsanız kişi öğrendiklerini, kendi başına uygulayıp deneyimlemedikçe bilgiyi tam anlamıyla içselleştiremez.

Asanaların etkileri nelerdir?

  • Beden duruşunu düzeltir.
  • Sağlığı geliştirir, düzeltir.
  • Denge duygusu getirir.
  • Zihni açar, hafızayı geliştirir, öğrenme kapasitesini geliştirir.
  • Mutluluk kapasitesini geliştirir.
  • Fiziken ve zihnen güçlendirir
  • Iradeyi güçlendirir.
  • Olumlu duygu ve düşünce oluşturur.
  • Uykuları düzenler.
  • Yeme alışkanlığını düzenler. Olması gerekeni getirir ve yerleştirir sisteme. Hem tamamen kendiliğinden, doğal olarak. Sadece Yoga uygulamak yeterli.
  • Tüm hayatı düzene sokar.
  • Disiplin getirir, her düzeyde.
  • Esneklik kazandırır.
  • Hazım, dolaşım, sinir, hormon, bağışıklık vb sistemleri ve iç organlarını çalıştırır, güçlendirir, tıkanıklıkları çözer ve dengeye getirir.
  • Toksin, yani zehirleri beden ve zihinden atar.
  • Kas-kemikleri güçlendirir.
  • Sükunet hissi verir.
  • Enerji seviyesini, frekansı yükseltir.
  • Omurgayı dikleştirir, gençleştirir ve boyu uztaır.
  • Ve daha birçok başka olumlu etkisi vardır.
  • Hayat kalitesini arttırır ve Sevgi verip alabilme kapasitemizi geliştirir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye