Gebeliğin ilk üç ayı cenin hızlı gelişim gösterir. Bu ilk haftalar, kritik zamanlardır, çünkü bu dönemde farklı organ sistemleri gelişim gösterir. Bu aşamada, doğum hasarlarına yol açacak çevresel kimyasallar, ilaçlar ve virüslere karşı cenin en hassas olduğu bir süreci yaşar. İkinci üç aylık sürede, gelişime bağlı değişiklikler yavaşlar ve bebeğin gelişimi başlar. Üç aylık dönemde, bebeğin gelişimi yavaşlar ve hislerin gelişimi, beyin ve cinsel organların oluşumu tamamlanır.
İlk Üç Aylık Dönem
Üçüncü hafta esnasında ilkel bir omurilik oluştuktan sonra ilk organlar gelişir. Daha sonra sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem gelişmeye başlar. İlk kan hücreleri üretilir. Kan dolaşımı başlar ve 21. günde olgunlaşmamış kalp çalışmaya başlar. İskelet, sinir ve sindirim sistemleri, hızla gelişir. Bu süreçte anne adet dönemini kaçırır.
Dördüncü hafta boyunca, vücudun üst ve alt taraflarında kol ve bacakların olacağı yerde, ve bağın tepesinde gözlerin oluşacağı yerde küçük şişkinlikler görülür. Karaciğer gelişir ve bağırsaklar, mide, safra kesesi, pankreas ve ciğerler oluşmaya başlar. Beşinci haftada baş ve beyin boyu büyür. Embriyonun sinir sistemi, çalışmaya başlar ve dokunmaya karşı refleks yanıtı verir.
Altıncı haftada, kol ve bacaklar ilk gelişimlerine başlarlar. Üst dudak, boğaz, gırtlak ve ses kutusu oluşur. Koku hissini yaratan koku lobu ve hipofiz bezi beyinde gelişmeye başlar. 40. gün esnasında, dişler, kesici dişler ve yüz kasları gelişmeye başlar. Cinsel organlar, yedinci haftada belirmeye başlar ve kıkırdak ve bazı kemikler gelişmeye başlar.
Sekizinci haftada, dış cinsel organlar oluşur; kadın klitorisi ve erkek testisleri 50. günde gelişmeye başlar. Bu haftanın sonunda, embriyo 3 cm uzunluğundadır. Bütün organ sistemleri kabaca gelişim gösterir, alt organlar gelişmeye başlar ve embriyo insan bebeği gibi belli belirsiz şekilde görünür.
Dokuzuncu haftada, embriyo evresi sona erer. Bu hafta içinde, cenin hızlı gelişir ve görsel olarak iki kat büyür. Parmak tırnakları, ayak tırnakları ve saç folikülleri belirir. Deri incelir, daha az şeffaf olur ve bebeğin dişleri diş etlerinin altından oluşmaya başlar. Erkek cenin içinde penis belirginleşmeye başlar.
Onuncu haftada, sinir sistemi ve beyin arasındaki etkileşim algı bilgilerini iletecek kadar olgunlaşır. Sonuç olarak, vücudun her tarafındaki deri, yanıt verir duruma gelir ve cenin dokunma halinde hareket etmeye başlar. Fetüs kanı dalak ve kemik iliğinde üretilmeye başlar.
On birinci haftada, ses telleri oluşmaya başlar. Bazı sindirim organları işlev göstermeye başlar: karaciğer öd salgılar, pankreas insülin salgılar ve bağırsaklar çıkıntılar ve bezler halinde oluşmaya başlar. Nöral sistem olgunlaştıkça, solunum, emme ve yutma işlevleri başlar. On ikinci hafta, ilk üç aylık dönemin sonunu belirtir. Tam olarak şekillenen bebek baş uç tarafından poposuna kadar 9 cm boyunda, 30 gram ağırlığındadır.