Şişe Çekme - Yan Etkileri

Bardakların vakum gücüyle deri üstüne yerleştirilerek qi akışının düzenlendiği bir tekniktir.

Şişe Çekme

Şişe çekme, bazı sağlık sorunları için geleneksel Çin tıbbında kullanılan bir tekniktir. Cam veya bambu bardaklar, vücutta kan ve enerji akımını etkilediği düşünülen vakum gücüyle birlikte vücudun üzerine yerleştirilir. Şişe çekme, İsveç masajındaki vurmalı bir teknik olan şişe çekme veya alkışlar gibi vurma teknikleriyle karıştırılmamalıdır. Geleneksel Çin tıbbı pratisyenleri, hastaların tedavisine, muayeneler, nabız atışının, dilin ve vücudun diğer bölgelerinin yakından incelenmesi ve diğer metotlarla teşhis ederek başlarlar. Şişe çekme genellikle ağrısız bir işlemdir.

Bir alanı tamamen kapatabilmek için bir kerede birden fazla bardak kullanılabilir. Bardaklar birkaç dakikalığına aynı yerde bırakılabilir veya hızlı bir şekilde yerinden oynatılıp başka yerlere konulabilir. Bardaklar bazen yerleştirilmiş olan akupunktur iğnelerinin üzerine yerleştirilebilir. Bardakların rahat kayabilmesini sağlamak için vücuda az miktarda yağ sürülerek şişe çekme esnasında bardakları hareket ettirmek mümkün olabilir. Şişe çekildikten sonra hastalar birkaç dakikalığına uzanarak bekleyebilir. Şişe çekme işlemi soğuk algınlığı ve akciğer enfeksiyonlarının tedavisi için kullanıldığında, tedaviden sonra hastalara battaniyeye sarılı bir şekilde durarak kendilerini sıcak tutmaları tavsiye edilir. Akupunkturcular aynı zamanda bitkisel ilaçları, diyet değişimlerini ve diğer sağlıkla ilgili tavsiyeleri reçeteye yazabilirler. 
Şişe çekme, güvenilir, müdahalesiz ve ucuz bir tekniktir. Çin tıbbı pratisyenleri tarafından, soğuk algınlığı, akciğer enfeksiyonları ve iç organlarla ilgili problemler için kullanılmaktadır. Aynı zamanda kas ve eklem ağrıları ve spazmları, özellikle de sırt ağrıları için pratisyenler tarafından kullanılmaktadır. Şişe çekme, akupunktur iğnesi enjeksiyonunun bir problem veya risk taşıdığı hastalar için kullanılabilir. Şişe çekme terapisinin kan dolaşımını düzenlediği düşünülmektedir.
Şişe çekme uzmanlaşmış profesyoneller tarafından uygulanmalıdır. Basit bir tedavi olsa da, insanlar buna kendi başlarına girişmemelidir. Kırık cam parçaları yaralanmaya neden olabilir ve şişe çekme incinmeye sebebiyet verebilir. 
Şişe çekme, kanın, derinin yüzeyine çıkmasına neden olarak kızarmalara, şişme ve morarmalara neden olabilir ve vücuttaki meridyen adı verilen kanallarda dolaşan qi veya yaşam enerjisinin akımını geliştirir. Geleneksel Çin tıbbına göre hastalık, qi vücutta düzgün bir şekilde dolaşamadığında oluşur. Akupunktur uzmanları, qi’nin nerede ilerleyemediğine, zayıfladığına veya dengesini yitirdiğine karar vermek için eğitilmişlerdir.

Akupunkturcular qi akımındaki belirli problemler için şişe çekme işlemini uygularlar. Şişe çekme, vakum ve basıncı kullanarak qi’yi dağıtır ve hareket ettirir. Şişe çekme, qi belirli noktalarda tıkandığında veya qi’nin vücudun derinliklerinden yüzeye çıkarılması gerektiğinde uygulanır. Örneğin şişe çekme, akciğer enfeksiyonlarını veya soğuk algınlığını tedavi etmede kullanılır çünkü vakumun, akciğerlerde tıkanan ve ilerleme gösteremeyen qi’yi dağıttığı ve harekete geçirdiği düşünülmektedir. Şişe çekme aynı zamanda, Çin tıbbında akciğer enfeksiyonlarına neden olduğuna inanılan rüzgar soğuğunu da tedavi eder. Hastalar genellikle şişe çekme tedavisi için uzanmalıdır. Şişe çekmek için kullanılan bardaklar bambudan veya sağlam camdan yapılır. Vakum yaratmak için bir çakmağın ateşi veya yanan pamuk topu, ters döndürülen bir bardağın içine yerleştirilir. Bardaktaki oksijen tükendiğinde, bardak direkt olarak deriye, şaşırtıcı derecede güçlü bir vakum etkisiyle uygulanır. Genellikle deri gözle görülür şekilde bardağın içinde şişer. Tam anlamıyla vakumu sağlayabilmek için, ateş yerine pompa kullanan bardaklar da mevcuttur. Şişe çekme genellikle ağrısız bir işlemdir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye