Varisli Damarlar - Alternatif Tedavi

Genellikle bacak damarlarında kapakçıkların görevlerini yapamaması sonucunda damarlarda kan birikmesi üzerine gelişir.

Varisli Damarlar

Varis kelimesi Latince'de "bükülmüş" demektir (varix). Varisli damarlar bacaklar boyunca bükülmüş görünürler. Bacakların yüzeyine yakın damarların kapakçıkları düzgün bir şekilde çalışmayı bıraktıklarında varisli damarlar oluşur. Bu kapakçıklar ağır bir yük üstlenirler. Bacaklardan yukarıya, kalbe ulaşıncaya kadar, yer çekimine karşı kanı hareket ettirmeleri gerekir. Bunu yapmak için kapakçıklar bacak kaslarına bel bağlar.

Kişi hareket ederken bacak kasları kasılır, kanı bacak damarlarından yukarı iter. Damarların iç yüzeyini kaplayan kapakçıklar kanın geçmesini sağlamak için küçük kapılar gibi açılırlar. Daha sonra kanın ayaklara geri gitmemesi için hemen kapanırlar. Eğer bir kapakçık düzgün bir şekilde kapanamazsa kan damarda birikir, gerilmesine sebep olur. Sonunda damar derinin yüzeyine doğru çıkıntı yapar. Bu, varis olarak bilinen şeydir.

Teknik olarak vücuttaki herhangi bir damar varisli olabilir ama en yatkın damarlar bacaklardaki ve anüsün etrafındaki damarlardır. Bir anal damar varisli hale geldiğinde buna hemoroit denir. Varisli damarların rengi mavimsi veya gri görünür. Ağrıya ve şişmeye sebep olurlar. Tedavi edilmezlerse zaman içinde kötüleşmeye meyillidirler.

Risk Faktörleri
Tahminen 80 milyon kadar Amerikalıda varis vardır. Durum, kadınlarda erkeklerden dört kat daha yaygındır. Çoğu kadında varisli damarlar ilk olarak 50 yaşından sonra görünür. Ama ailede rahatsızlığın geçmişi varsa çok daha erken- hatta yirmili yaşlarda- ortaya çıkabilirler.

Cinsiyetin yanı sıra başka faktörler de varisli damar riskini arttırabilir. Aslında kanın bacaklarda yukarı doğru hareketini bozan herhangi bir şey kişiyi daha savunmasız yapabilir. Örneğin aşırı kilolu ise bu fazla kilolar damarları sıkıştırabilir, böylece kanın içlerinden geçmesi zorlaşabilir. Aynı şey gebeler için de geçerlidir, ama gebelik sırasında gelişen varisli damarlar doğumdan sonra genellikle kendiliğinden geçerler.

Varisli damarların oluşumuna bir başka katkıda bulunan şey lizozomal enzimlerin aşırı üretimidir. Bu enzimler damarları bir arada tutan ‘çimentoyu’ parçalarlar. Sonuç olarak damarlar genişler, şişer ve bükülür. Bazı insanlar genetik olarak normalden daha fazla lizozomal enzim üretmeye yatkındırlar.

Varisli damarlar sağlık açısından genellikle ciddi değillerse de ağrılı ve nahoş görünümlü olabilirler. Genel tıp işlemleri hızlı sonuç verir ama yeni varisli damarların oluşmasını durduramaz. Bunu yapmak için alternatif terapi yöntemlerinin bazılarını veya tamamını içeren karışık bir yaklaşımın takip edilmesi gerekir.

Komplikasyonlar
Varisli damarlar flebit riskini arttırır; flebit, damarların ağrılı bir şekilde iltihaplandığı bir durumdur. Tedavi edilmediğinde flebit tromboflebite ilerleyebilir, bu durumda etkilenmiş damarlarda kan pıhtıları oluşur. Bir damarda pıhtı oluşursa bunun bir parçası kopabilir ve akciğerlere gidebilir. Bu, yaşamı tehdit eden bir durumdur. Bu sebeple bacaklardan herhangi birinde ağrılı bir şişme yaşanıyorsa ve şişlik bacak yükseltildiğinde geçmiyorsa gecikmeden doktora danışılmalıdır.
Beslenme
Fibrin vücut tarafından doğal olarak üretilen bir maddedir. Varisli damarların etrafında birikir, rahatsızlıkla ilişkili yumrulu cilde sebep olur. Sarımsak, soğan ve öğütülmüş kırmızıbiber fibrini parçalamaya yardım eden bileşenler içerir. Bu yiyecekleri daha sık tüketmek için yemekleri pişirirken kullanmak yeterlidir.

Ananasta bulunan bir enzim olan bromelayin, fibrini parçalayabilir. Varisli damarlar için bromelayin alınmak isteniyorsa bu enzim sağlıklı yiyecekler satan dükkanlardan veya bazı eczanelerden temin edilebilir. Günde üç defa yemeklerden önce 500 miligram alınması tavsiye edilir. Bol bol ananas yemek de bromelayin almanın başka bir yöntemidir.

Egzersiz
Bacak kasları kanı, bacak damarlarından kalbe iter. Uzun süreler oturulur veya ayakta durulursa bu kaslar fazla kasılmaz ve büyük olasılıkla varisli damarlar oluşur. Bu yüzden mümkün olduğunca hareket edilmelidir. Masa başı işi olan veya işi bir yerde uzun süreler ayakta durmayı gerektiren kişiler molalarda bacaklarını çalıştırmalıdır.

Yürürken enerjik adımlar atılmalıdır. Yürümek varisli damarları olan insanlar için mükemmel egzersizdir. Yalnız kanın yukarı hareket etmesini sağlamaz aynı zamanda varisli damarlara katkıda bulunan fazla kiloların verilmesine de yardımcı olur. Her gün orta şiddette veya canlı adımlarla 30-60 dakika yürümek tavsiye edilmektedir.

Bitkisel Tıp
Gotu kola bitkisi venöz yetersizlik adı verilen, varislerin bacakların derin damarlarında geliştiği durumun tedavisi olarak büyük umutlar vermektedir. Venöz yetersizlik varisli damarlardan çok daha ciddi bir durumdur. Fakat gotu kola her iki durumda da faydalıdır. Bitki, damarları ve kapakçıkları tutan ‘çimentoyu’ takviye ederek daha verimli bir şekilde çalışmalarını sağlar.

Avrupa’da yapılan birçok çalışma gotu kolanın venöz yetersizlik için etkili bir tedavi olduğunu göstermiştir. Bir çalışmada venöz yetersizliği olan 94 kişiye her gün ya 60 ya da 120 miligram gotu kola veya bir plasebo (sahte hap) verilmiştir. 2 ay sonra plasebo alan insanlar bacak şişmesinde veya rahatsızlıkta hiçbir değişiklik göstermemiştir. Fakat gotu kola alanlar göstermiş, daha büyük dozu alanlar en fazla iyileşmeyi bildirenler olmuştur. Gotu kola ekstresi kapsülleri sağlıklı yiyecek dükkanlarında ve bazı eczanelerde bulunabilir. Ambalaj talimatlarına uyulmalıdır.

At kestanesi tohumlarının varisli damarlar için halk ilacı olarak uzun bir geçmişi vardır. Bu tohumlar aescin adı verilen, damarların duvarlarını güçlendiren ve elastikiyetlerini arttıran bir bileşen içerirler. Aescin böylece sağlıklı kan akışını destekler. Bitkisel ilaçların güvenilirliğini ve etkililiğini değerlendiren Alman bilirkişi kurulu Commission E, varisli damarların tedavisi olarak at kestanesi ekstresini onaylamaktadır. At kestanesi ekstresi Amerika’da yaygın olarak bulunmamaktadır. Bitkiye erişenlerin yalnız standart ekstre kullanması ve ambalaj talimatlarına uyması gerekir.

Akdeniz bölgesine özgü çalımsı bir bitki olan tavşan memesi de eskiden beri bilinen bir başka varisli damar tedavisidir. Bitkinin etkililiğini test etmek için İtalyan araştırmacılar varisli damarları olan 40 kişinin bacak ağrısı, şişme ve kaşıntı semptomlarını değerlendirmiştir. Daha sonra katılımcıların her biri günde üç defa tavşan memesi ekstresi ve C vitamini içeren bir karışım veya plasebo almaya başlamıştır. 2 aydan sonra bitkisel karışımı alanlarda yan etkiler olmadan semptomlarında anlamlı iyileşme görülmüştür. Çalışmadaki insanlara her gün 16.5 miligram tavşan memesi ekstresi ve 50 miligram C vitamini verilmiştir. Genellikle tavşan memesi sağlıklı yiyecekler satan dükkanlarda ve eczanelerde daha yüksek dozlarda satılmaktadır. 

Yemişler damarlar için faydalı olabilir. Keçi yemişi olarak da bilinen yaban mersini (Vaccinium myrtillus) antosiyanid adı verilen antioksidan bileşenler açısından zengindir. Bu bileşenler damarların duvarlarını güçlendirir ve varisli damarlara katkıda bulunan lizozomal enzimlerin üretimini azaltırlar. Avrupa’da yapılan birkaç araştırma yaban mersini ekstresinin damarlardaki dolaşımı iyileştirdiğini ve varislerin verdiği rahatsızlığı azalttığını göstermiştir. Günde üç kez 80-100 miligram yaban mersini ekstresi tavsiye edilmektedir. Ya da bol bol vişne, dut ve mavi yemiş (Vaccinium corymbosum) yenilebilir. Bu meyveler yaban mersini ile aynı antioksidanı içerirler, böylece varisli damarların tedavisinde ve önlenmesinde yardımcı olabilirler.

Ev Çareleri
  • Bacaklar yükseltilir. Varisli damarların verdiği rahatsızlığı azaltmak için bacaklar kalbin seviyesinden yukarıda olacak şekilde oturulur. Bu, bacaklardan kalbe kan akışını destekler.
  • Destekleyici çoraplar giyilir. Destekleyici çorap kullanmak varisli damarların rahatsızlığını epey hafifletebilir. Çoraplar varisleri bastırır, böylece damarlarda daha az kan birikir. Sabah ilk iş olarak bu çorapları giymek fayda sağlayacaktır.
  • Yüksek topuklu ayakkabılardan vazgeçilmelidir. Yüksek topuklu ayakkabılar ve kovboy çizmeleri baldırlara muazzam baskı yapar. Rahat ve düz ayakkabılar giyilmesi tavsiye edilmektedir.
Homeopati
Ledum palustre kombinasyonu denenebilir. Carbo vegetabilis, ferrum metallicum, hamamelis ve pulsatilla önerilmektedir. Bu ilaçlardan hangisinin uygun olduğu konusunda bir homeopata danışılmalıdır.

Çin Tıbbı
Çin tıbbı doktorları varisli damarları aşırı çalışmanın sebep olduğu qi eksikliğine bağlamaktadır. Bu, damarlarda çöküşe sebep olmaktadır. Akciğer organ ağı kanı kalbe geri çekmekle görevlidir ama güçsüzleşmiş qi ile akciğer işini yapamaz. Ayrıca dalak, damarların bütünlüğünden sorumludur, bu yüzden onun da güçlendirilmesi gerekir. Varisli damarları tedavi etmek için qi’nin yanı sıra akciğer ve dalağı güçlendiren bitkiler önerilmektedir. Bu bitkiler arasında astragalus kökü, meyan kökü, angelica (dang gui), karayılan otu kökü, bupleurum kökü ve narenciye kabuğu bulunur.

Varisli damarların rahatsızlığını hafifletmek için akupres denenebilir. Aşağıdaki noktaların her birine 3 dakika sürekli nüfuz eden parmak basıncı uygulanır:
  • Akciğer 9, kolun iç kısmında baş parmak tarafında bilek kemiği ve dirsek kıvrımı arasındaki çukurda yer alır
  • Dalak 6, kaval kemiğinin arka iç sınırında ayak bileği kemiğinin dört parmak üzerinde yer alır
Yukarıdaki noktalara bastırmak semptomları düzeltmezse bir akupunktur uzmanına başvurulabilir. Bazen profesyonel iğne uyarısı parmak basıncının yardımcı olmadığı durumlarda işe yarayabilir.
Varisli damarların görüntüsü rahatsız ediyorsa veya evde tedavi ağrıları gidermezse birkaç tıbbi işlemden birisiyle damarlar azaltılabilir veya aldırılabilir. Küçük örümcek damarlar sık sık lazer terapisi ile tedavi edilebilir. Bunlar ayrıca enjeksiyon tedavisi veya skleroterapi ile cerrahi olmayan bir şekilde tedavi edilebilir. Bu işlemde doktor etkilenmiş bölgeye yağ asitleri ve tuzlu su karışımı enjekte eder. Solüsyon damarların çökmesine sebep olur. Aynı yöntem küçük varisli damarlarda da işe yarar.

Varisli damarlar için standart cerrahi tedavi etkilenmiş damarların tamamen alınmasını içeren mini flebektomi veya sıyırmadır. Cerrah birkaç kesi açar, bir tel kanca sokar, damarları çeker ve bölgeyi sıkı bandajlarla sarar. Bu işlem için nekahet süresi değişir ama birkaç haftaya kadar sürebilir. Bu genel kabul gören tedavilerden herhangi birisinden sonra doktorlar genellikle günde birkaç kilometre yürümeyi tavsiye ederler. Yürümek yeni, sağlıklı damarların büyümesini uyarır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye