Obezite Sebebi Olarak Tembel Metabolizma

Zayıf insanların daha yüksek metabolik hızları ve obez kişilere kıyasla daha hızlı kalori yakma oranları vardır.

Obezite Sebebi Olarak Tembel Metabolizma

Zayıf insanların daha yüksek metabolik hızları ve obez kişilere kıyasla daha hızlı kalori yakma oranları vardır. Metabolik hız, vücudun enerji kullanma hızı olarak anlaşılabilir. Kişiler arasında değişen bazal metabolik hız (BMR), normal vücut fonksiyonlarını sürdürebilmek için ihtiyaç duyulan minimum enerji miktarıdır. Yaş, cinsiyet, vücut oranı ve yağ-kas oranının tümü, kişinin etkin kalori yakımını etkileyen faktörlerdir.  Bireyler tüm bu faktörler ile eşleşse bile, BMR’de %30’luk bir fark sergiliyorlar. Kişinin yediği gıda türleri de metabolik hızı etkileyebilir. Dr. Birdsall’a göre karbonhidratlar metabolik hız artışında en etkili olandır. Yağlar metabolizma hızını artırabilirken, gram başına karbonhidratlardan daha fazla kalori içerirler ve bu nedenle nispeten daha az etkili olurlar.  

Verimsiz bir tiroit bezi (hipotiroit) yavaş metabolizma hızının sebebi olabilir. Laboratuar testleri hipotiroit varlığını göstermediği halde, bazal vücut ısısı ve semptomları, kronik kabızlık, yorgunluk, üşüme ve kilo alma eğilimi gibi diğer testler subklinik hipotiroide işaret edebilir. Metabolizma yavaşladığında, vücut kalori yakmaktan daha hızlı bir şekilde depolamaya başlar ve bu yağ birikimine neden olur. Yetersiz tiroit hormonları ve bunun sonunda yavaş çalışan bir metabolizma vücudun hemen hemen her işlevini etkiler ve bunların bazıları kilo sorunları ile doğrudan bağlantılıdır:
  • Düşük tiroit fonksiyonuna sahip kişiler kabarık, kalın bir cilde sahiptir ve sıvı vücutlarında kalır. Bu hiyalüronik asidin (vücutta suyu tutan bir şeker) birikiminden kaynaklanır ve böylece şişlik ve kilo artışı meydana gelir.
  • Hipotiroit tembel bir sindirim sistemine neden olur ve genellikle kabızlık, gaz ve şişkinlik, karın ağrısı ve azalmış besin emilimi dahil birkaç gastrointestinal problemlerle sonuçlanır. Azalmış sindirim verimliliği, sindirilmemiş gıda parçacıklarının zamanla kan dolaşımına girmesiyle oluşan ve sızıntılı bağırsak sendromu diye adlandırdığımız, alerjik reaksiyonlara sebep olabilen ve bağışıklık sistemini tüketen bir durumu oluşturur. Kilo alımı, bu sindirim rahatsızlıklarının potansiyel sonuçlarından biridir.
  • Hipotiroit pankreatit ile bağlantılıdır. Pankreatit iltihaplanma sonucu pankreas tarafından insülinin azalmasıdır. İnsülin vücudun kan şekerini dengelemek için salgıladığı bir hormondur. İnsülin dengesizlikleri oluştuğunda, kan şekeri hızlı bir şekilde yağa dönüşür. 
  • Tiroit hormonlarındaki seviye düşüşleri vücudun termojenik veya yağ yakma kapasitesini azaltır ve bu, yağ birikiminde artışa neden olur. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye