Alzheimer Tedavisinde Ek Besin Desteği

Ek besin desteği Alzheimer’ın tedavisinde etkili bir yaklaşımdır.

Alzheimer Tedavisinde Ek Besin Desteği

Ek besin desteği Alzheimer’ın tedavisinde etkili bir yaklaşımdır. Japonya’da yapılan çalışmalar; günlük olarak koenzim Q10, B6 vitamini ve demir alımının bazı Alzheimer hastalarının "normal” zihinsel kapasitelerine kavuşmalarını mümkün kıldığını göstermiştir. Başka bir çalışmada; günlük olarak çuha çiçeği yağı, çinko ve selenyum alan Alzheimer hastalarının uyanıklığı, modu ve zihinsel kabiliyetinin önemli oranda geliştiği görülmüştür. Aşağıdaki "nöronütrient”ler, spesifik vitaminler, mineraller, yağ asitleri ve beyin fonksiyonu için esas eser elementlerdir. 

C Vitamini: Beyindeki C-vitamini konsantrasyonu vücuttaki diğer dokularda olduğundan 15 kez daha fazladır. Bu ise, beyin gücü için hayati önem taşıyan bir besin öğesi olduğu anlamına gelmektedir. C-vitamini, E-vitamininin ömrünü uzatır ve asetil kolin ve dopamine de kapsayan beynin çeşitli kilit kimyasallarının üretimi için gereklidir. Vücut bir seferde yalnızca 500 mg’ı tamamen absorbe edebildiğinden, C-vitamininin gün boyunca kademeli olarak alınması önemlidir. Önerilen dozu günlük 1,000-5,000 mg ya da bağırsak toleransına uygun olarak belirlenir. Bazen ishale neden olabilir.

Kompleks B Vitaminleri: Kompleks B vitaminleri sağlıklı sinir fonksiyonları için önemlidir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar B vitamini kullanımlarını artırırlar ve yüksek stres altındaki bireylerde olduğu gibi beslenmelerini B kompleksi ile destekleme gereği duyarlar. B-vitamini suda çözünebildiğinden vücutta depolanmaz. Bu vitaminler mide yemek ile dolu iken alınmalıdır, eğer mide boşken alınırlarsa mide bulantısına neden olabilirler. 

E Vitamini: E-vitamini, kararlı hücre zarlarını destekleyen ve hücrenin enerji üreticisi olan mitokondrinin zarar görmesini azaltan, yağda çözünebilen önemli bir antioksidandır. E-vitamini serbest radikalleri yakalar ve beyin hücrelerine zarar veren zincir reaksiyonları keser. Önerilen doz: Günlük 400-800 IU.

Koenzim Q10: CoQ10 hücrede enerji üretimi için gereklidir ve bazı hastalarda Alzheimer’ın semptomlarını iyileştirdiği görülmüştür. CoQ10 kardiyovasküler zindeliği ve beyne giden kan dolaşımını destekler. Önemli bir antioksidan olarak sinir hücrelerinin beyin gücüne zarar veren maddelerden uzak durmasına yardım eder. Önerilen doz: Günlük 100 mg.

Fosfatidil-Kolin: Fosfatidil-kolin beyin hücre zarının önemli bir yapısal ve fonksiyonel elemanıdır. Bu kimyasal olmadığında beyin dejeneratif değişikliklere uğrar. Beyin, hafızada hayati öneme sahip bir kimyasal olan asetilkolin üretmek için koline ihtiyaç duyar. Fosfatidil-kolin kolin ve lesitinin bir türevidir; doğal kaynakları yumurta, soya fasulyesi, lahana, karnabahar, sakatat, ıspanak, fındık ve buğday tohumunu kapsamaktadır. Önerilen doz: bir çorba kaşığı lesitin 250 mg kolin sağlar ya da günde 2-3 kez 1200 mg fosfatidil-kolin desteği alınabilir. 

Fosfotidil-Serin (PS): Fosfotidil-serin, lesitinde eser miktarda bulunan büyük bir yağ molekülüdür ve soya fasulyesinden elde edilir. Beyin normalde PS üretmesine rağmen,  eğer diyet esansiyel yağ asitleri, folik asit ya da B12 vitamini açısından eksikse, PS üretimi bloke edilebilir. PS, beyin hücre zarının bütünlüğünün korunmasında önemli rol oynamaktadır. Belki en önemlisi; beyinde kireçlenmiş plakların birikmesine neden olan ve beyin hücrelerine zarar veren kortizol gibi stres hormonlarının düzeyini düşürme yeteneğidir. Önerilen doz: Günde üç kez 100 mg. 

Asetil-L-Karnitin (ALC): Bu aminoasit (protein yapı taşı) beynin enerjisini arttırır, modun iyileştirilmesine yardım eder ve yaşla ilgili hafıza bozukluklarının etkileri azaltır. Önerilen doz: her gün 1,000-2,000 mg 

Dokosaheksaenoik Asit (DHA): DHA; balık, yumurta sarısı ve deniz yosunlarında bulunan uzun zincirli bir yağ asitidir ve beyin dokusundaki baskın omega-3 yağ asitidir. Beyin; besinsel yağ asitlerine bağlı olduğundan, diyetin DHA içeriğindeki azalma sinir sisteminde dejeneratif değişikliklere neden olabilir. Besinsel kaynakları; balık (ton, somon, sardalya), kırmızı et, sakatat ve yumurtayı kapsamaktadır. Önerilen doz: günlük 500-1,500 mg.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye