Spor Masajı İşe Yarıyor Mu?

Eğer düzenli olarak spor yapıyorsanız, spor masajını da düzenli yaptırmak sizin için en iyisi olabilir.

Spor Masajı İşe Yarıyor Mu?

Eğer düzenli olarak spor yapıyorsanız, spor masajını da düzenli yaptırmak sizin için en iyisi olabilir. Masaj vücuttaki yumuşak dokuların manipüle edilmesidir. Sadece kaslarınıza masaj yapmaktan ibaret değildir, özel tekniklerle tendonlara, bağ dokulara ve fasyaya (kasları saran lifli, bağlayıcı bir doku) uygulanabilir. Spor masajı üst düzey atletler tarafından çokça kullanılır bu da etkili bir tedavi olduğuna işaret etmektedir. Anekdotlara dayanarak çoğu, yüksek seviyede performanslarını daha uzun sürekli kılmaya ve sakatlanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu belirtmiştir. 

Masajı bir sporcunun çalışma programına katmak sadece fiziksel performans üzerinde değil, fizyolojik ve psikolojik olarak da faydalar sağlar. Masajın mekanik ve hislerle alakalı terapötik etkileri mevcuttur. Mekanik etkilerin arasında dolaşımın canlanması, sakatlanmadan kaynaklanan şişlerin inmesi bulunur. Ayrıca sıkılaşmış dokular ve kaslar esnetilebilir. Bölgesel kan akışını artırarak iyileşme süresi kısaltılabilir, kas spazmları ve huzursuzluk, kas hamlaması azaltılabilir. Hisle ilgili etkileri arasında ise sporcunun bir etkinlikten önce canlanması veya sonrasında rahatlaması yer alır. Masajın psikosomatik etkileri de bulunabilir.

Peki masaj ne zaman yaptırılmalıdır? Sakatlanmanın ilk evresinden sonra tedavisi sırasında masaj rehabilitasyon amacıyla kullanılabilir. Masaj, kısalmış bağ dokuların uzamasını sağlayarak normal kas fonksiyonunun tekrar elde edilmesini sağlar.

Çoğu sporcu hem çalışmada hem yarışmada istediği performansı sürekli kılmak için düzenli olarak spor masajı yaptırır. Yumuşak doku terapisiyle seanslar sonrasında kasların ağrısı önlenebilir, vücudun sıkılığı ve azalan hareket menzili iyileştirilebilir. Düzenli masaj seansları dokularda olan değişiklikleri gözlemek ve sakatlıkların erken teşhisini ve tedavisini yapmak için faydalı olabilir.

Yarışmalara çıkmadan önce masaj kullanılabilir çünkü etkinliklerden önce masaj yapılması kaslara kan akışını artırmayı ve dokuları esnetmeyi sağlar. Yarışmadan sonra ise en çok kullanılan kasları rahatlatmak önemlidir. Triatlon sporcularında bunlar genellikle bacak kasları olur. İdeal yapılma zamanı yarışma sonrasındaki ilk 1 saattir. Masaj daha derin ve yavaş yapılarak kas ağrısı önlenir ve atık maddeler atılır.

Bazı durumlarda masaj yaptırmanın kötü etkileri olabilir, dolayısıyla kaçınmak gerekebilir. Akut kemik ve eklem sorunlarında, aşırı ağrı olduğunda, açık yara olduğunda veya cilt problemleri olduğunda masaj yaptırılması önerilmez. Bunları bilmesi gerektiği için masaj terapistinin doğru niteliklere sahip olması ve spor masajının ne zaman yapılacağı konusunda tecrübeli olması istenir.

Bazı kişiler bir fizyoterapiste mi yoksa masöre mi ihtiyacı olduğuna karar veremeyebilir. Eğer belli bir sakatlanmanız varsa veya belli bir kas çok sıkılaşıyorsa ilk konuşmayı bir fizyoterapistle yapmanız önerilir. Fizyoterapistler gerekebilecek diğer tedavileri de size sunar veya rehabilitasyona göndererek problemin tekrarlamasını sonlandırabilirler.

Böyle bir durum yoksa doğrudan masöre gidebilirsiniz. Birçok fizyoterapistin beraber çalıştığı veya tavsiye edebileceği bir spor masörü vardır. En önemlisi güveneceğiniz, sizin için sizin planınızı göz önünde bulundurarak çalışan bir terapist bulmanızdır. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye