Ailemizi kendimiz seçemeyiz, dünyaya geldiğimizde bize verilen aileyle yaşamak zorundayızdır. Bazı kişilerin aile ilişkileri diğerlerine göre daha zorludur ve seçilecek başka bir aile olmayışı bu durumu daha da kötüleştirebilir. Ancak belli adımları atarak aile içi kavgalar ve hayal kırıklıklarından kendinizi koruyabilirsiniz. Aşağıdaki 7 adımı, her biri bir güne denk gelecek şekilde toplam bir haftada atmayı deneyin.
1. Adım
Aile üyelerinizi olduğu gibi kabul etmeye ve değişmeyeceklerini anlamaya çalışın. Onları daha farklı olmaya zorlayamazsınız veya kusurlu taraflarını tamir edemezsiniz. Eğer değişiklik beklemeye devam ederseniz kendinizi sürekli hayal kırıklığı ile karşı karşıya getirirsiniz. Gerçekle yüzleşin. Normaldeki davranışlarını devam ettirmelerini bekleyin. Böylece hazırlıksız yakalanmazsınız.
2. Adım
Olanlara bir adım uzaktan bakın ve zorlayıcı detaylara odaklanmaktansa tüm aile sistemini bir resim olarak görün. Kendiniz dahil olmak üzere ailedeki herkesin üstlendiği rolü görün. Aile içindeki kişiler hep kötümser davranan, her suçu üstlenen, her şeyin kurbanı gibi davranan, her olayı büyüten karakterlere bürünmüş olabilir. Bunlara tepki vermeyin ve adeta bir dizi izler gibi gözlemleyin.
3. Adım
Bu kişilerin hala sizi etkiliyor olmasını inceleyin. Sizde hangi noktalara dokunuyorlar? Onlara karşı kızgınlık hissediyor musunuz? Onların onayını istiyor musunuz? Sizin kızgınlığınız onlarınkiyle çarpışıyor mu? Bu zayıf noktaları güçlendirmekle ilgili yardım alırsanız, aile içi sorunlardan daha az etkilenmeye başlarsınız.
4. Adım
Aile zorluklarında kendi üstünüze düşen görevi sahiplenin. Savunmacı mısınız yoksa önemsemez mi? Onları suçluyor musunuz? Aile üyelerini değiştiremezsiniz ancak kendi duygularınızı yönetebilirsiniz. Dolayısıyla kavgayla karşılık vermeyin. Öz kontrolün verdiği güç hissinin keyfini çıkarın. Aile dramlarının kurbanı olmaktan kendinizi azad etmeniz size özgürlük ve rahatlama hissi verecektir.
5. Adım
Bakın ama kendinizi kaptırmayın. Kişilerin kendi rollerini oynamalarına izin verin ancak bundan etkilenmeyin. Buradaki önemli nokta kendinizi kaybetmemektir. Ortada bir problem olduğunu ancak sizin kendi içinizde sakin kalabileceğinizi kendinize hatırlatın. Göz temasını sınırlı tutmak ve fiziksel mesafeyi korumak yardımcı olacaktır.
6. Adım
Kötü davranışların arkasında yatan nedeni anlamaya çalışın. Bunlar kişileri yaralayan ama asla ilgilenilmemiş şeylerdir. Baskıcı davranış korkudan, kızgınlık mutsuzluktan, başarı peşinde koşmak yetersizlikten, acı çektirme kendine güvensizlikten kaynaklanabilir. Bunu anlarsanız, dayatmaların etkisini daha az hissedersiniz.
7. Adım
Aile iletişim halindeyken orada bulunun ve ilgili olun. Sakin bir şekilde nefes almaya ve içinizden kendinize söylediklerinizle kendinize destek olmaya dikkat edin. Kimsenin onayına ihtiyaç duymamak için kendinizi onaylayın, özgüveninizi destekleyerek başkalarıyla kendinizi kıyaslamaktan kaçının. Kişiler ne yaparsa yapsın, gücü geçmişin eline bırakmayın, kendinizle beraber şimdiki anın içinde olun.