Trinity College Dublin’deki araştırmacılar, A vitamininin enflamatuar bağırsak hastalıklarına yol açan immün yanıtı etkileyerek koruyucu rolü olduğunu ortaya çıkardı. Üniversitede deneysel immünoloji üzerine çalışan Prof. Dr. Kingston Mills başkanlığında yapılan araştırmanın sonuçları "The Journal of Experimental Medicine” dergisinde yayınlandı.
Enflamatuar bağırsak hastalıkları, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi hastalıkları kapsamakta ve sadece Avrupa’da 2 milyondan fazla kişiyi etkilemektedir. Hastalıkta genetik ve çevresel faktörler nedeniyle meydana gelen enflamasyon bağırsak çeperine zarar vererek hastalık semptomlarını oluşturmaktadır.
"Trinity Biomedical Sciences” enstitüsünde görevli Prof. Dr. Kingston Milles’ın ekibi, diyet ile vücuda alınan A vitamininin bir türevi olan retinoik asidin farelerdeki bağırsak enflamasyonu üzerinde koruyucu etkisi olduğunu açığa çıkarmıştır. Bağırsak enflamasyonunun, bağırsakta bulunan immün hücreler tarafından IL-17 gibi enflamatuar sitokinlerin salınımı sonucu oluştuğu bilinmektedir. Buna karşın IL-22 gibi sitokinler ise tam tersi etki göstererek enflamasyonu önlemede ve doku onarımında görevlidirler. Araştırma sonucu retinoik asidin bağırsakta IL-22 üretimini arttırıp, IL-17 üretimini baskılayarak etki gösterdiği saptanmıştır. Bu sayede enflamasyon azalmakta ve bağırsak çeperinin iyileşme süresi hızlanmaktadır.
Araştırma sonucu A vitamini açısından zengin yeşil sebzeleri diyetimize dahil etmenin önemi ortaya çıkmış, retinoik asidin bağırsak çeperine yol açan enflamasyonu azalttığı ve iyileşmeyi teşvik edici olduğu keşfedilmiştir.