Hindistan’ın belirli bölgelerinde vücudun yüzeyini temizlemek kutsal bir ritüel olarak görülmektedir. Öncesinde vücuda yağlı masaj uygulanır, sonra da banyo sürecinde dualar edilir. Masaj yapmadan banyo yapmak uğursuz olarak kabul edilir.
Biz ruhani sebeplerden yapmasak da günde en az bir kere duş almak veya banyo yapmak gerekir. Cilt boşaltım yapan bir organdır dolayısıyla temiz ve sağlıklı kalması için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bu özellikle daha sık banyo veya duş yapılması gereken sıcak havalarda önemlidir. Serin bir banyo veya hızlı bir soğuk duş, enerjiyi tazeler, zihni ve çok sıcak havalarda tıkanmaya meyilli iştahı açar. Hava soğuk veya nemli olduğunda iyi yıkanmak gerekir fakat çok sıcak veya buharlı banyolardan kaçınmak lazımdır. Çünkü bu uygulama vücudun minerallerini emer ve güçlü ve dinç olması gereken zamanlarda vücudu güçsüzleştirir (Bazı durumlarda, vücudu fazla tuz, et ve süt ürünlerinden temizlemek gerektiğinde bu durum avantaja dönüştürülebilir). Saçı yıkarken kafa bölgesinde sadece soğuk su kullanmak genel bir kuraldır. Kafayı ısıtmak sinir sistemini fazla uyarır ve saç köklerini güçsüzleştirir.
- Soğuk vücutlu Vata tipi insanlar genellikle uzun sıcak banyolarda kalmayı sever. Sıcaklık onları rahatlatır. Tüm vücutta hissedilen sıcaklık hissini devam ettirmek için banyodan sonra ya direk yatağa gidilmeli ya da kısa serin bir duş alınmalıdır. Bu, gözeneklerin genişlemesini sağlar; ellerin ve ayakların ısınması için periferal (çevresel) dolaşımı artırır ve cildin parlamasını sağlar.
- Pitta tipi insanlar sıcakla güçsüzleşir hatta baş dönmesi bile hissedebilir. Buna sıcak banyolar, buhar odaları ve jakuziler dahildir. Soğuk banyolar ve soğuk duşlar, vücutlarının normalde yüksek olan sıcaklığını dengeler. Bu özellikle sıcak yaz aylarında veya cinsel olarak uyarılmış zamanlarda belirgindir.
- Kapha tipi insanlar banyoda lüksü ve tembellik yapmayı severler. Ilık su kullanmalı ve yumuşak bir fırça veya lifle yıkanarak dolaşımlarını canlandırmalıdırlar.
Cilt için ticari klasik sabunları kullanmamak gerekir. Eğer sabun kullanmak istiyorsanız, şu tarifle kendi sabununuzu yapabilirsiniz.
Gerekli Malzemeler
- Yarım bardak su veya bitki çayı
- 1-2 çorba kaşığı badem yağı.
- 5 damla esansiyel yağ (Limon, portakal, nane, fesleğen, ardıç veya lavanta yağlarından ister birini kullanabilir, ister karıştırabilirsiniz. Toplam 5 damla olması yeterlidir)
- 1 bardak saf, doğal, kokusuz sıvı sabun
Verilen sırada bu malzemeleri karıştırın. Az miktarlarda kullanın ve iyice durulayın.
Mukoz zarlarının açıkta olduğu bölgelerde (genital bölge ve anüs) ve meme uçlarında sabun kullanmaktan kaçının. Dengeli ve sağlıklı olmak için bu bölgeler nemli kalmalıdır. Bununla birlikte seçtiğiniz sabun mutlaka doğal veya Ayurvedik olmalıdır. Bazı insanların bu sabunlara bile alerjisi olabilir. Cilt problemleriniz varsa sabun kullanmaktan tümüyle vazgeçin. Sabun cildin koruyucu dış örtüsünü yok eder ve faydalı bazı bakterileri öldürür. Bu durumda koku ve enfeksiyon yapan bakteriler hızla çoğalabilir.
Sabun yerine cildi nazikçe ovmak ve temizlemek için undan macun yapılabilir. Bu çözüm cildin pH dengesini bozmaz ve koruyucu örtüsünü zedelemez. Eğer cildiniz özellikle kuruysa banyodan önce tüm vücudunuza ılık susam yağıyla masaj yapın veya un macununa yağ ekleyin. Macunu yaparken su yerine süt kullanmak cildi nemlendirir, yumuşatır ve besler. Çiğ süt en iyisidir. Daha zengindir ve yağ molekülleri homojenize sütten daha büyüktür. Bu sayede cildi tıkayamazlar, çünkü içine giremezler.
- Vata tipi insanlar nohut, mercimek veya yulaf ununu, sütle veya yağla, veya cilt kuruluğuna göre her ikisiyle birden kullanabilir.
- Pitta tipi insanlar arpa veya pirinç unu ile süt kullanmalıdır.
- Kapha tipi kişiler mısır veya darı ununu biraz kil ve su ile karıştırarak kullanmalıdır.
İltihaplı veya sivilceli bir cildiniz varsa karışımınıza bir tutam zerdeçal ekleyin. Zerdeçal arındırıcı ve iyileştirici bir maddedir.
Banyo yaparken tüm sisteminizi arındırmak için mırıldanabilir veya şarkı söyleyebilirsiniz.