Zamanın son derece kısıtlı olduğu ve merkezine işin konumlandırıldığı modern hayatımızda aile ilişkilerini sağlıklı tutmanın yolları vardır. Bir şeye çok fazla odaklandığınızda hayatınızın dengesi şaşar. Dolayısıyla sadece işe odaklanmak aile ilişkilerinden feragat etmenize yol açabilir.
İşimizin bize hizmet etmesi gerekir, tersi değil. Olumlu ilişki huyları edinmeye çalışın. Pazar akşamları önünüzdeki haftayı değerlendirin ve sağlıklı bir aile ortamı için yapmanız gereken şeylere zaman ayırın. Bunların arasında eşinizle vakit geçirmek, Cumartesi akşamı çocuklarınızın aktivitesine katılmak veya en az haftada iki akşamı evde geçirerek çocukların banyosuna yardım etmek olabilir.
Eğer bu yapılacakları değiştirilemeyecek sözler olarak görmezseniz, eşiniz ve çocuklarınızla ilişkiniz zamanla soğur ve 20 sene sonra geldiğiniz noktayı sorguluyor olabilirsiniz.
Toplumumuzda ebeveynlerin mükemmel olması gerektiği, çocuklarının hayatlarının her detayıyla ilgilenmek zorunda oldukları gibi bir izlenim vardır. Bu beklentileri karşılayamamak ebeveynlerde suçluluk hissi yaratır. Çocukların sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilmesi için ebeveynlerin görevi her şeyi mükemmel yapmak değil, güvenli, destekleyici ve besleyici bir ortam yaratmaktır. Bazen her şeye yetemezsiniz ve bu gayet normaldir.
Evde birden çok sayıda bulunan televizyonlara artık bilgisayarlar, tabletler, DVD oynatıcılar, oyun konsolları da eklenmiştir. Aileler bu pasif aktivitelere gereğinden çok daha fazla zaman ayırmaktadır. Televizyonu kapatıp ailenizle tecrübelerinizi paylaşacağınız kaliteli zamanlar geçirin. Yemek masasında okuldan, aktivitelerden, planlardan ve arkadaşlardan bahsedebilir, dışarıda veya içerde oyunlar oynayabilir, televizyonun karşısındaki zamanı ise aile arasında fikir alışverişi yapmayı sağlayacak belgesel veya filmlere ayırabilirsiniz.
Zamanın azlığı en çok şehir dışı seyahatleri etkiler. Halbuki aile tatilleri en güzel anıların oluştuğu anlardır. Aile birbirine odaklandığı için aralarındaki ilişkiler bu tip aktiviteler sayesinde güçlenir. İlla pahalı ve büyük bir tatil yapmanız gerekmez, bunun yerine yakın bir şehirde kamp yapabilir veya ekonomik bir otelde kalabilirsiniz.
Herkesi aynı anda memnun edemezsiniz ancak ilişkilerinizi nasıl ele aldığınız size bağlıdır. Zamanınızla ilgili taleplerinizde açık olun, böylece herkes ne beklemesi gerektiğini bilir. Özellikle kadınlar herkesi memnun etmeye daha hevesli olduklarından bu konuda daha kötüdürler. Örneğin işten geç çıkacağınız belliyse, eve daha erken geleceğinizi söyleyip kimseyi hayal kırıklığına uğratmamalısınız. Veya çocuğunuzun okulda bir etkinliği varsa, gitmeniz gerektiğini iş yerine kesin bir dilde söyleyin. Arada ifadeler kullanmanız sizin ve karşınızdakinin beklentilerinin çok farklı olmasına yol açabilir.
Tavrınıza dikkat edin. İş yerinde çok kötü bir gün geçirmiş olabilirsiniz ancak bunun acısını evdekilerden çıkarmamalısınız. Eve geldiğinizde işle ilgili sorunları kapının dışında bırakmaya ve olumlu bir tavır takınmaya özen gösterin. Dedikodu yapmak ve şikayet etmek sadece durumun daha dramatik olmasına yol açacaktır.
Her şeye birden sahip olabileceğimizi düşünmek isteriz ama gerçekte bazı şeylerden vazgeçmeden, bazı şeylere ulaşmak mümkün olmaz. Beklentilerinizi değerlendirin ve yapmak istediğiniz şeyleri listeleyin: spor, aile zamanı, hobiler, dinlenmek, arkadaşlar gibi. Ve bunların gerçekçi bir bakış açısıyla ne kadar zaman alacağını düşünün. Hangilerinden vazgeçmek istemediğinizi ve hangilerini iptal edebileceğinizi seçin. Sonra da kendiniz için ideal bir hafta planlayın. Çocuklarla zaman geçirmek gibi tek bir aktivite bütün zamanınızı almak zorunda değildir.