Hamilelikte bakım çocuğun doğumuyla sonlanmamalıdır. Doğumdan sonra hem anne hem de bebek alternatif tıpla tedavi edilebilecek sağlık sorunları yaşayabilirler.
Annede Doğum Sonrası Fiziksel Değişiklikler
Doğumdan sonraki 6-8 haftada annenin vücudu hamilelikten önceki haline dönmeye başlar. Üreme organları küçülür ve hamilelikte aldığı kiloları verir. Hamileliğin sebep olduğu cilt pigmentasyonu ve kıllanma yok olmaya başlar. Östrojen ve progesteron seviyeleri bir anda düşerken vajina normal tonusuna sahip olur.
Rahim genellikle küçülmeye ve normal boyutlarına dönmeye 5-6 hafta içinde başlar. Emzirmek ve rahim masajı bu sürece yardımcı olabilir. Ayrıca ilk birkaç günde aşırı kan kaybını önlerler. Doğumdan sonraki 4-8 hafta boyunca vajinadan lokiya adlı kanlı bir akıntının olması normaldir. Başta lokiya yoğun ve kırmızıyken zamanla açık pembeye, sonra beyaz, sarı veya kahverengi bir renge döner. Emzirmek, vücut pozisyonu veya aktivite lokiya akıntısını artırabilir. Rahim kasılmalarından kaynaklı artçı ağrılar doğumdan sonraki ilk haftalarda görülebilir, özellikle de emzirme sırasında veya anne daha önceden doğum yapmışsa. Dinlenmek ve derin nefes almak bu huzursuzluğu biraz azaltır.
Perineal bölge ağrılı olabilir, özellikle de epizyotomi uygulanmışsa veya perineal yırtık oluşmuşsa. Rahim ağzına olan açıklığın boyutu küçülür ancak öncekinden daha büyük bir açıklık olarak kalabilir. Labya (vajina dudakları) küçülür ancak hamilelik öncesine göre daha büyük, gevşek ve koyu renkli olarak kalır.
Bebeğin ve plasentanın çıkmasının ve bir bardaktan fazla kanın atılmasının yanında kilo sonraki aylarda veya 1 yıl içinde verilir. Başlarda sık sık idrara çıkmak ve çok terlemek, ilk 5 günde 2.5 kilo sıvı atılımına sebep olabilir. Aşırı yağ egzersiz ve mantıklı bir beslenmeyle yavaş yavaş azalır. Karın kasları 6 haftada eski tonusuna sahip olur. Emzirmenin kilo kaybına yardımcı olup olmadığına dair farklı görüşler vardır. Esneme çatlakları solar ancak hamilelikte özel önlem alınmadıysa tamamen yok olmazlar.
Annede Doğum Sonrası Duygusal Değişiklikler
Yeni ebeveyn olmanın duygusal etkisi alışması en zor olan değişikliklerden biridir. Bazı kadınlar yeni bir bebekle ilgilenmekten çok endişe duyarlar, bazıları ise mutluluk ve depresyon arasında ruh hali dalgalanmaları yaşarlar. Çoğu anne, tecrübeli olsun olmasın büyük yorgunluk yaşar. Anne yeterince dinlenmezse kronik yorgunluk yeni bebeğe alışmanın fiziksel ve duygusal zorluklarını güçleştirebilir.