Götenburg’daki Sahlgrenska Üniversitesi Hastanesi ve Alingsas Hastanesi’nde yapılan ve 102 irritabl bağırsak sendromu (İBS) hastasının katıldığı bir araştırmada, fiziksel egzersizin İBS semptomlarını hafifletmedeki rolü araştırılmıştır.
102 İBS hastasının yaşları 18 ile 65 arasında değişmekte olup, katılımcılar iki gruba ayrılmıştır. Bir gruba günlük fiziksel aktivitelerini arttırmamaları ve aynen devam etmeleri tavsiye edilmiştir. Diğer grup ise aktif grup olarak belirlenerek, bu gruba haftada 3 ila 5 gün ve süresi 20 ile 30 dakika arasında orta veya yüksek tempolu egzersiz yapmaları önerilmiştir. Egzersizlerin nasıl yapılacağına dair hastalar, fizyoterapistler sayesinde bilgilendirilmiş olup, her katılımcı egzersizini kendi evinde ve kendi kendine yapmıştır.
Araştırmanın başında ve araştırmaya başlandıktan 3 ay sonra, katılımcılara çeşitli anketler ve değerlendirme ölçekleri uygulanarak yaşadıkları İBS semptomlarının şiddeti belirlenmiştir. Değerlendirilen İBS semptomları arasında karın ağrısı, dışkılama problemleri, lavaboya gitme aciliyeti gibi semptomların durumu değerlendirilerek, bu semptomların hastanın yaşam kalitesini ne ölçüde etkilediği araştırılmıştır.
Yapılan İBS anketi sonucunda fiziksel egzersiz uygulamayan gruptaki rahatsız edici semptomların görülme sıklığı sadece 5 puan düşüş göstermekle beraber, aktif grup olarak adlandırılan ve düzenli egzersiz yapan gruptaki hastalık semptomları 51 puan azalmıştır. Bu, oldukça önemli bir farklılıktır.
Araştırmada ayrıca fiziksel egzersiz yapmayan gruptaki hastaların %23’ünde semptomların daha da ağırlaştığı görülmekle beraber, aktif grupta semptomların şiddetlenme oranı sadece %8’lik bir hasta grubunda görülmüştür.
Yapılan araştırmanın sonuçlarına bakılarak, fiziksel aktivitenin biraz arttırılmasının bile İBS semptomlarını belirgin oranda hafiflettiği görülmüştür. Yapılan araştırma "American Journal of Gastroenterology” adlı bilimsel dergide yayınlanmış, Amerika’da, İngiltere’de ve İsviçre’de büyük ilgi uyandırmıştır.