Bebeğinizin kakasına ya da bağırsak alışkanlıklarına bakarak, sağlığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu yazımızda size konuyla ilgili bilgiler vereceğiz.
1) Bebeğinizin kakasının rengi normal mi?
- Koyu yeşil: Yetişkinlerde bu renk dışkı çeşitli hastalıkları işaret edebilmesine karşı, yeni doğan ve anne sütüyle beslenen bebeklerde koyu yeşil renkli kaka normaldir ve genellikle bir sağlık sorunuyla ilgili değildir.
- Sarı veya sarı-yeşil: Bu renk kaka özellikle pütürlü bir yapıya sahip olabilir. Genellikle yeni doğanlarda anne sütüyle beslenmeyi takiben ilk hafta içerisinde ya da sonrasında görülür.
- Yeşil-kahverengi ya da sarı-kahverengi veya sarı-yeşil: Bahsedilen renklerin tümü yeni doğan bebeklerin kakası için normaldir ve herhangi bir sağlık problemine işaret etmez.
- Sarı ya da açık sarı: Bu renk kaka genellikle mamayla beslenen bebeklerde görülür ve normaldir.
- Kahverengi: Bu renk tamamen normal ve sağlıklıdır.
- Koyu kahverengi: Bu renk özellikle bebeğinizi katı gıdalarla beslemeye başladığınızda görülür ve son derece normaldir.
- Küçük kırmızı pütürcükler: Eğer bebeğiniz domates ya da kırmızı biber gibi gıdalar tükettikten sonra kakasında kırmızı renkli küçük parçacıklar görüyorsanız, bu durum son derece normal olmakla beraber, besinlerin tam olarak sindirilmediğini gösterir.
- Çok koyu kahverengi-mavi: Eğer bebeğinize yaban mersini yedirmişseniz, bu renk kaka normaldir. Yine de sıkça görülmez.
- Turuncu: Turuncu kaka, alınan gıdaların tam olarak sindirilememesi ve birbiriyle karışması sonucu görülür, normaldir.
- Küçük renkli pütürcükler ve parçacıklar: Bebeğinizin kakasındaki yeşil, kırmızı, turuncu vs.. çeşitli renkli parçacıkların sizi korkutmasına gerek yok. Bu parçacıklar, özellikle bebeğiniz anne sütünden katı gıda alımına başladığı dönemlerde görülebilir. Çünkü bu dönemdeki bebeklerin sindirim enzimleri çok etkin çalışmadığından, aldıkları bazı gıdalar sindirilmeden atılabilir.
2)Aşağıdaki durumlar için önlem almanız ya da bir çocuk doktoruna danışmalısınız!
- Siyah veya çok koyu renk: Özellikle doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde bu rengin görülmesi normal olmadığından doktorunuza danışmalısınız.
- Kakada kırmızı çizgiler veya kan gördüyseniz: Ciddi bir enfeksiyonu ya da bağırsak problemini işaret edebileceğinden, acilen doktorunuza danışmalısınız.
- Beyaza yakın, açık gri: Herhangi bir safra kesesi, safra kanalı, pankreas ya da karaciğer problemine işaret edebilir.
- Fazla miktarda, seyrek ve katı dışkılama: Muhtemel bir kabızlığa işaret edebilir.
- Sık ve sıvı kıvamlı dışkılama: Muhtemel bir diyareye (ishal) işaret edebilir.
- Kanlı ve sarı renkli dışkı: Muhtemel bir Giardia enfeksiyonuna işaret edebilir.
3) Bebeğinizin kakasıyla ilgili bir günlük tutmalı mısınız? Peki günlük tutarken neleri kaydetmelisiniz?
Özellikle bebeğinizin sağlığıyla ilgili şüpheleriniz ya da geçirmiş olduğu bir hastalık varsa, kakasıyla ilgili bazı özellikleri ve gün içerisinde bebeğinizin yediklerini kaydetmeniz gerekebilir. Örneğin aşağıdaki gibi kısa notlar almanız, hekiminizin işini kolaylaştırabilir.
- Pazartesi: Sarı /süt, elma
- Salı: Sarı-yeşil / süt, brokoli
- Çarşamba: Sarı / süt, bal kabağı
- Perşembe: Sarı-kahverengi / süt, erik
- Cuma: Sarı-yeşil / süt, ıspanak
4)Kırmızı renkli ya da kanlı ishalden şüpheleniyorsanız…
Böyle bir durumda acilen hekiminize danışmalı ve bebeğinizde muhtemel bir su kaybını önlemek için hidratasyon sıvıları kullanmalısınız. Kanlı diyareye Shigella gibi patojenler ya da parazitler neden olabilir.