Öğünlerinize eklediğiniz sağlıklı tercihlerle daha parlak, güçlü ve canlı saçlara ulaşmak mümkündür. Canlı saçlar dengeli ve besleyici bir diyetle oluşurlar. Vücudumuza iyi baktığımızda, vücudumuz da bizim için daha iyi çalışır.
Yediğimiz şeyler saç derisini ve saç köklerini doğrudan etkiler. Protein, beta-karoten, folat, biyotin ve omega-3 içeriği yüksek gıdalar genellikle saç için iyidir. Ancak bazen yediklerimiz saçların güzelliği için yeterli olmayabilir. Bu durumda bazı başka önlemler almak gerekir.
Güçlü saçlar için yemeniz gerekenlerden bazıları şunlardır:
Mercimek: Mercimekteki protein parlak saçlar için önemlidir ancak demir, çinko ve biyotin de önemli bileşenlerdir. Özellikle biyotin hücre büyümesini canlandırarak saç kaybına ve kırılmasına karşı savaşır.
Ceviz: Biyotin ve esansiyel yağ asitleri açısından zengin olan ceviz canlı saçlar için mükemmel bir atıştırmalıktır.
Tatlı Patates: Tatlı patates vücutta A vitaminine dönüşen beta-karoten doludur. Tatlı patatesle hücre işlevini beslemek güçlü ve canlı saçları destekleyen saç derisi yağı üretimine katkıda bulunur.
Ispanak: Ispanakta folat, beta-karoten ve C vitamini yüksektir. Bunlar saç derisi yağlarının dolaşımını sağlar ve saç köklerini beslerler. Folat saç büyümesini sağlayan hücreleri yeniler.
Somon: Somonda omega-3 miktarı çok yüksektir ve vücudun üretemediği esansiyel yağ asitlerini almamızı sağlar. Bu omega-3’ler saç kökü büyümesi için önemlidir ve saç derisinin yağlı olmasını sağlar. Protein içeriği de faydalı olmasını sağlayan başka bir faktördür.
Ancak yedikleriniz güçlü saçlar için yeterli gelmiyorsa, saç kaybı yaşıyorsanız, sağlıklı beslenmeye devam ederken şunları deneyin:
1- Tiroit bezini besleyin. Tiroit bezi yavaş çalışıyorsa saçlar bundan etkilenebilir. Esmer su yosunu, ashwagandha bitkisi, kolyoz bitkisi kökü tiroit bezini ideal çalışma düzeyine getirir.
2- Her hafta Hindistan cevizi maskesi yapın. Bu maske saçları besler ve saçın uzamasını sağlar. Saça bolca Hindistan cevizi yağı sürün ve 10 dakika boyunca fön makinesiyle ısı uygulayın ya da en azından 1 saat bekletin.
3- Duş filtresi kullanın. Klorlu suyun içilmesinin zararlı olduğunu biliyoruz ancak duş sırasında cildimizden ve buharla aldığımızı unutuyoruz. Filtreler sudan bu zararlı maddeleri süzünce çok farklılık görebilirsiniz.
4- Saç ürünlerini azaltın. Bulabildiğiniz en doğal serumdan biraz kullanın ancak spreylere, kremlere, losyonlara veda edin. Böylece gözenekler açık kalır ve yeni saç büyümesi desteklenir.
5- Her gün saçınızı yıkamayın. Haftada iki kez sülfat ve paraben içermeyen bir şampuanla saçınızı yıkamaya çalışın. Bundan daha az yıkamanız da daha çok yıkamanız da yeni saç üretimi için pekiyi değildir. Eğer saçınız çok yağlıysa haftada üç kere yıkamayı da tercih edebilirsiniz.
6- Alerjilere dikkat edin. Gıda alerjileri saç kaybına ve başka sorunlara yol açabilirler. Bir alerji testi yaptırarak gizli alerjenlerinizi öğrenebilirsiniz.
7- Lavman yapmayı düşünün. Bu, sindirim sistemi yavaş çalışanlar için bir tercihtir. Sindirim sistemi iyi işlemezse saçlarınız da sağlıklı olmaz. Güzel bir sporla ter attıktan sonra lavman yaparak sindirim sistemini destekleyin. Saçınızla beraber cildiniz ve tırnaklarınız da daha sağlıklı olacaktır.