Canadian School of Natural Nutrition (CSNN)’e göre, seboreik dermatit saç derisi, kaş, yüz vs.. gibi saçlı bölgeleri etkileyen, deride kepeğe benzer döküntüler, kızarıklık, kaşıntı vs.. gibi semptomlarla kendini belli eden ve immün sistem ile (bağışıklık sistemi) yakından ilgili bir cilt hastalığıdır.
Seboreik dermatit bir cilt problemi olmasına karşın, deri üzerine uygulanan ilaçlar ya da bitkisel içerikler, hastalığın tedavisinde belirli bir yere kadar etki gösterirler ve kullanımları bırakıldıktan sonra rahatsızlığın semptomları kendini yineler. Bu nedenle seboreik dermatitin kesin bir tıbbi tedavisi yoktur. Bahsedilen rahatsızlığın tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçlar gibi agresif etkin maddeler içeren ilaçlar, rahatsızlığın semptomlarını bir süre için baskılamakla beraber, ilaç bırakıldıktan sonra semptomlar kendini tekrarlar ve muhtemelen daha da şiddetlenir. Ancak seboreik dermatitin kesin bir tıbbi tedavisi olmamakla beraber, kullanılan bitkisel özler ve seboreik dermatit diyeti sayesinde bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür. Hem de hiçbir yan etki yaşamadan ve kalıcı olarak…
1)Yüksek Lif İçerikli İşlenmemiş Gıdalar Tüketin:
Phyllis Balch, yüksek diyet alımının bağırsakları temizlediğini ve toksik bakteri yükünü azalttığını söyleyerek, bu sayede bağışıklık sisteminin hastalıktan sorumlu enflamatuar belirtileri ortaya çıkarmayacağını belirtiyor. En kaliteli lif içerikli gıdaların başında ise tam tahıllar, psilyum lifi ve keten tohumu yer almaktadır.
2)A Vitamini ve Klorofil İçeriği Zengin Besinlerle Beslenin:
A vitamininin cildi olumsuz çevresel etkilerden korumak, cilt lekelerini ve akneleri gidermek, ince çizgi görünümünü azaltmak ve cildi canlandırmak gibi pek çok görevi vardır. Bu vitaminin seboreik dermatiti gidermeye de yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bunun haricinde CSNN, bu rahatsızlığı gidermek için klorofil bakımından zengin koyu yeşil renkli sebzelerin tüketiminin de çok yararlı olduğunu dile getirmiştir. Bunun nedeni klorofilin yüksek etkili bir antioksidan ve kanı temizleyici bir ajan olmasından kaynaklanır.
3)Bolca Sebze, Meyve ve İşlenmemiş Kuruyemiş Tüketin:
Sebzeler ve meyvelerin antioksidan bakımından zengin ve aynı zamanda vücuttaki enflamatuar yanıtları yatıştırıcı besinler olduğunu hepimiz biliyoruz. Kuruyemişlerin içeriğinde bulunan yüksek miktardaki omega-3 ise güçlü bir antienflamatuardır.
4)Probiyotik Gıdalar Tüketin:
Probiyotik içerikli gıdalar ya da gıda takviyeleri, faydalı bakteriler içeren, bağırsak sağlığımızı ve buna bağlı olarak genel sağlığımızı iyileştirmede son derece etkili ürünlerdir. Eğer bağırsak floramızda zararlı bakteriler çoğunluktaysa ve yeterli faydalı bakteri yoksa, seboreik dermatitin en önemli iki nedeni olan gıda intoleransı ve enflamasyon ortaya çıkar.Tam tahıllı işlenmemiş gıdalarla beslenmek, rafine edilmiş karbonhidrat ve şeker üretimini kesmek ve her gün bir probiyotik gıda takviyesi kullanmak sayesinde bağırsaklarınızda ve vücudunuzdaki mikro florayı dengeleyebilir, seboreik dermatitin semptomlarını ortadan kaldırabiliriz.
5)Omega-3 Yağ Asitleri Açısından Zengin Bir Diyet Uygulayın:
Omega -3 yağ asitleri harika antienflamatuar ajanlardır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin aşırı reaktivitesinden sorumlu tüm romatizmal hastalıklar ve enflamatuar hastalıkların tedavisinde etkilidirler. Her gün bir adet omega-3 gıda takviyesi almanız, seboreik dermatit haricinde pek çok hastalığın tedavisinde de işe yarayacak ve beyin fonksiyonlarınızın sağlıklı şekilde çalışmasını destekleyecektir. Eğer Omega-3’ü doğal yollardan almak istiyorsanız bolca işlenmemiş kuruyemiş, keten tohumu ve yağlı balık tüketmeniz tavsiye edilir. Hatta keten tohumu yağı gibi omega-3 açısından zengin bitkisel yağları seboreik dermatitten etkilenen bölgelere sürerek hafif masaj yapmanız, hastalığın semptomlarının kısa sürede ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
6)Gerekliyse Multivitamin Gıda Takviyesi Alın:
Her ne kadar dengeli beslenmeye çalışsak da, ne yazık ki her gün ihtiyacımız olan tüm vitamin ve minerallerin tümünü genellikle alamayız. Özellikle günde en az 15 dakika güneş görmüyorsak, muhtemelen vücudunuzda D vitamini eksikliği olacaktır. Vücudunuzdaki bu vitamin-mineral eksiklikleri de bir çok hastalığa zemin hazırlayacağından, genel sağlığınızı korumak ve daha enerjik hissetmek için iyi bir multivitamin-mineral takviyesi kullanmanız, sağlığınızı bir çok yönden olumlu etkileyecektir.
7)Sağlıklı Baharatların Faydalarından Yaralanın:
Özellikle antimikrobiyal ve antienflamatuar etkili olduğu bilinen bazı baharatları tüketmeniz, seboreik dermatit semptomlarının da azalmasına yardımcı olabilir. Bu baharatlar:
- Zerdeçal,
- Fesleğen,
- Mercanköşk,
- Sarımsak,
- Kekik,
- Kişniş vs…
8)En Azından Bir Süre Doymuş Yağ Tüketiminden Kaçının:
Dr. Trattler’a göre doymuş yağ tüketimi, dermatit oluşumunun nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bu nedenle en azından tedavinin başlangıcında 6-8 hafta süreyle kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Bu arınma döneminden sonra ise çok az miktarda tüketilebilir. Doymuş yağlar en çok kırmızı et olmak üzere hemen hemen tüm hayvansal gıdalarda, kaymağı alınmamış yoğurt gibi yağlı süt ürünlerinde, yumurtada, tereyağında, hidrojenize bitkisel yağlarda, tüm işlenmiş ve yağlı gıdalarda, kızartmalarda vs.. gibi ürünlerde bol miktarda bulunur.
9)Alerjen Gıdaların Tüketiminden Kaçının:
Bazı gıdaların, oldukça sağlıklı olsalar bile, pek çok kişide alerji ya da enflamasyon gibi problemlere sebep olabileceği artık kabul edilmiş bir gerçektir. CSNN, özellikle seboreik dermatitten yakınan hastaların 4 hafta boyunca aşağıdaki ürünleri kesinlikle tüketmemesini öneriyor:
- Süt ürünleri,
- Buğday içerikli gıdalar,
- Gluten içerikli gıdalar,
- Yumurta,
- Mısır,
- Soya fasülyesi,
- Çilek,
- Kahve,
- Yer fıstığı vs…
Yukarıdaki gıdaların tüketimini 4 hafta süreyle kestiğinizde, muhtemelen seboreik dermatit semptomlarınızın azaldığını ya da iyileştiğini fark edeceksiniz. Bu durumda, bahsedilen ve alerjik özelliği olabileceği düşünülen gıdaları tek tek yeniden kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeniden kullanmaya başladığınız gıda yeniden dermatit semptomlarınızın ortaya çıkmasına sebep oluyorsa, o zaman bu gıdaya kesinlikle alerjik olduğunuzu anlayarak tüketmediğinizde, rahatsızlığın semptomları büyük ölçüde azalmış olacaktır.
10)Zararlıların Tüketiminden Kaçının:
Hemen hemen hepimiz, sağlığımıza oldukça zararlı olan bir çok temel maddeyi biliyoruzdur. İşte bu maddeler zararlı olmalarının yanı sıra, faydalı besinlerle vücudumuza aldığımız besleyici maddeleri de etkisiz hale getirebilmekte ve onların besleyici niteliğini ortadan kaldırabilmektedir. İşte kaçınmanız gereken zararlılar:
- Kafein,
- İşlenmiş şeker,
- İşlenmiş tahıllar,
- Sigara,
- Alkol…
Yukarıdaki gıdaların yanı sıra Dr. Balch çikolata, beyaz ekmek, işlenmiş gıdalar ve kızarmaların tüketimlerini de sınırlandırmamız gerektiğine dikkat çekiyor.