Kimyasal halı deterjanlarının alternatifi olan çevre dostu çözümler çevrede güvenli bir şekilde çözünür ve tehlikeli kimyasalları eve getirmez. Hem etkili hem de ucuz olan bu zehirsiz temizleyiciler mutfağınızda bulunan birkaç ürünle hazırlanabilir. Bu sayede aileniz için daha güvenli bir ortam oluşturabilirsiniz, özellikle de zeminle yakın temas halinde olan çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız için.
Sağlık Faydaları
Çevre dostu halı temizleyicileri seçerek iç mekan hava kirliliğini önleyebilirsiniz. Marketlerde satılan çoğu deterjan böcek öldürücü maddeler, formaldehit ve kimyasal kuru temizlemede kullanılanlara benzer başka zararlı toksik maddeler içerir. Bu kimyasallar, uçucu organik bileşik (volatile organic compound - VOC) adı verilen dumanlar salar ve Çevre Koruma Örgütü’ne (Environmental Protection Agency) göre bu dumanlar baş ağrısı, kusma, astım atakları, cilt alerjisi, koordinasyon kaybı, kanser, böbrek ve karaciğer hasarı gibi birçok uzun ve kısa dönem hastalığa sebep olmaktadır. Bu toksinlerin vücuda girmesini önlemek için sirke, soda, karbonat ve bitkisel sabunlar gibi maddelerle halılar temizlenebilir.
Sıvı Temizleyiciler
Halıların kokusunu gidermek, dezenfekte etmek ve hafif lekeleri çıkarmak için 1 birim damıtılmış beyaz sirkeyi, 1 birim suyla karıştırarak sprey şeklinde sıkın. Birkaç dakika bekleyin ve sonra bölgeyi suyla durulayın. Basit ve zehirsiz bir halı şampuanı hazırlamak için bir bardak sıcak suyu, yarım çay kaşığı bitkisel sabunla karıştırın ve bununla halıyı fırçalayın. Temiz suyla bölgeyi durulayın. Zor lekeler için ticari halı deterjanları yerine karbonat, su ve bitkisel sabundan kıvamlı bir karışım elde edebilirsiniz. Yeni oluşmuş kırmızı şarap lekeleri için soda kullanın. Sıvı temizleyiciler kullandığınızda halının yeterince hava alarak kurumasını sağlayın yoksa küf oluşumu görülebilir.
Buharlı Temizleyiciler
Buharlı temizleyiciler sıcak ve basınçlı buhar kullanarak halıları derinlemesine temizler ve sterilize eder. Ticari buharlı temizleyici deterjanları yerine, temizleyicinin ilgili bölmesine musluk suyu veya eşit miktarda karıştırılmış beyaz sirke ve su koyun. Lekeli bölgeler için daha fazla sirke kullanın fakat halının rengini bozmayacağından emin olmak için önce ufak bir bölgesinde deneyin. Buharlı temizleyiciyi üretici şirketin talimatlarına uygun olarak kullanın ve küf oluşumunu önlemek için halının hava alarak kurumasını sağlayın. Kuruyunca sirke kokusu yok olacaktır.
Toz Temizleyiciler
Karbonat, doğal olarak kokuları ve nemi halıdan emer. Bu yüzden, her evde bulunabilen ucuz ve çevre dostu bir halı temizleyicidir. Yağlı lekeler için 2 bardak karbonat ve yarım bardak mısır nişastasını karıştırarak kuru bir formül hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı halıya serpin ve 30 dakika bekledikten sonra bölgeyi elektrikli süpürgeyle derinlemesine süpürün. Kokulu lekeler için 1 çorba kaşığı öğütülmüş karanfili ve 5 ufalanmış defne yaprağını veya birkaç damla lavanta esansiyel yağını karbonat karışımına ekleyin.