Kimyasal Zehirlenme - Alternatif Tedavi

Kimyasal maddelerin organizmada sebep olduğu geçici yada sürekli bozulmaya zehirlenme denir.

Kimyasal Zehirlenme

Kimyasal maddelerin organizmada sebep olduğu geçici yada sürekli bozulmaya zehirlenme denir. Acil zehirlenme ya da benzeri şüpheli bir durumda, özellikle zehirlenen kişi çocuksa ebeveynlerin 24 saat içinde Ücretsiz Zehirlenme Danışma Merkezi 0 800 314 79 00'ı ya da T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Zehirlenme Danışma Hattı 114'ü aramaları önemlidir. Akut kimyasal zehirlenme için alternatif tedaviler uygun değildir.

Toksik kimyasallara kronik olarak maruz kalınması durumunda alternatif tedaviler yararlı olabilir. Özel tedavi planı kişiyi etkileyen zehrin türüne bağlıdır. Genel anlamda tedaviler, kusurlu kimyasalın belirlenmesi ve buna gelecekte maruz kalmaktan kaçınmayı içerir. Sağlıklı bir diyet, beslenme takviyeleri ve/veya detoksifikasyon terapisi de faydalıdır. Detoksifikasyon tedavisi özellikle çoğu toksini metabolize eden organ olan karaciğer üzerinde etkilidir. 

Detoksifikasyon Diyeti
Natüropatlar, kronik kimyasal zehirlenmeden şüphelenilen hastalara, en az birkaç ay süreli bir detoksifikasyon (detoks) diyeti takip etmesini önerebilir. Hamile kadınlar, küçük çocuklar ya da çok zayıf insanlar bu diyetten kaçınmalıdır. Detoks diyetinin özellikleri şunlardır:
  • Yağ mobilizasyonunu artırmak (depolanan yağın enerji için kullanılmak üzere harekete geçirilmesi) için düşük yağ alımı. Zeytinyağı ve bitkisel yağların kısıtlı kullanımına izin verilir.
  • Şeker ve ileri derecede işlenmiş gıdaların alımının sınırlandırılması; alkol, kafein ve tütün kullanımından kaçınma.
  • Toksik kimyasalların emilimi ve vücut tarafından atılması için yüksek lif tüketimi.
  • Kırmızı et tüketiminin kısıtlanması. Protein alımı, sebze, baklagiller ve tofu gibi kaynakların yanı sıra kirlenmemiş suların balıklarından sağlanmalıdır.
  • Organik meyve ve sebzelerin (ve sularının) detoksifikasyon etkisi vurgulanır. Bunlar arasında papaya, elma, armut, çilek, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, pancar ve sarımsak yer alır.
  • Brokoli, karnabahar, lahana, patates, domates, şeftali, karpuz, biber, yeşil çay, kırmızı üzüm, turunçgiller, soya fasulyesi ve kepekli tahıllar gibi antioksidan besinler tavsiye edilir.
  • Atıkların vücuttan atılabilmesi için su alımının günde en az 8 bardağa çıkarılması.
  • Yüksek potenste (ilacın tedavi gücünü belirten parametre) multivitamin/mineral ürünleri ile diyet takviyesi alınması.
Egzersiz
Terleyecek kadar egzersiz yapmak vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Günde 30 dakika yürüyüş de yararlıdır ve çoğu insan için uygundur.

Bitkisel Tedavi
Deve dikeni (Silybum mariannum) karaciğeri korur ve karaciğere glutatyon desteğini artırarak detoksifikasyon sürecinde yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Glutatyon esas olarak çözücüler, böcek ilaçları ve ağır metaller gibi çevrede bulunan pek çok kimyasalın detoksifikasyonunda etkin olan bir enzimdir.

Geleneksel Çin Tıbbı
Hastanın özel durumuna bağlı olarak, uzman bir Çin herbalisti toksinlerin vücuttan atılmasına ve karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olabilecek bitkisel ilaçlar reçete edebilir.

Homeopati
Homeopatik tedavi için, zehirlenmenin temelindeki nedene bağlı olarak spesifik ilaçlar yazacak olan homeopatik bir hekime danışılmalıdır.

Perhiz
Perhiz eski bir detoksifikasyon yöntemidir ve çok etkilidir. Üç gün süren perhizde hastalar arınma sürecine yardımcı olmak ve bitkinliği önlemek için takviyeler alır ve günde 4 bardak meyve suyu içer. Önerilen takviyeler arasında, C ve E vitamini, selenyum, çinko ve magnezyum gibi antioksidanlar yer alır. Önemli seviyede zehirlenme şüphesi olan hastalar için bir natüropat, detoksifikasyon sürecine yardımcı olmak ve vücuda destek sağlamak için deve dikeni tavsiye edebilir. Hasta aynı zamanda sadece sindirimi kolay gıdaları tüketeceği bir perhiz yapmayı düşünebilir. Örneğin ultra hidrolize pirincin sindirimi kolaydır ve aynı zamanda hipo-alerjeniktir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye