Kapalı Ortamlarda Hava Temizliği

Her tarafımızı kuşatan havanın temizliği sağlıklı olmamızda büyük rol oynar.

Kapalı Ortamlarda Hava Temizliği

Yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin temiz olmasına çok dikkat ederken, her an soluduğumuz havanın temizliği pek aklımıza gelmez. Halbuki temiz hava solumak herkes için bir gerekliliktir ve birçok kişi kirli havanın yarattığı problemleri yaşar. Bir insanın vaktinin %75’ini evinde geçirmesi normaldir ve evdeki hava kirliliğinin bile birçok kaynağı vardır. Gaz kaçağı gibi acil durumlarda hava kirliliği doğabilirken, boya, kaplama ve döşemeler gibi daha yavaş ve sinsi sebeplerden de oluşabilir. 

Havadaki kimyasallar ve kirliliğin çeşitli sonuçları olabilir. Bazı kişilerde baş ağrısı, bazı kişilerde sinüzit, öksürük veya alerji yaratabilir. En tehlikeli olabilecek durumlar havalandırılmayan bir odada badana yapmak gibi aktivitelerle kısa zamanda çok fazla kimyasala maruz kalmaktır. Fakat uzun dönemde düşük dozlarda aynı maddelere maruz kalmak da alerji, astım gibi solunum sistemi rahatsızlıklarını şiddetlendirebilir. 
Pencereleri açın! Evi havalandırmak hem en kolay hem de en faydalı çözümlerden biridir. Bu yöntemle eve tıkalı kalan kirlilik dışarı atılabilir. New Jersey’de yer alan Environmental and Occupational Health Sciences Enstitüsü’nün çalışmalarında kapalı alan hava kirliliğinin etkilerinin azaltılmasında havalandırmanın faydalı olduğu görülmüştür. 

Isıtma ve soğutma sistemleri düzenli olarak temizlenmelidir. Ev ortamına sürekli hava temin eden bu sistemlerin temizlenmediği takdirde kirliliği artıracağı unutulmamalıdır. Toksik ve kimyasal temizlik maddeleri, doğal, organik temizlik maddeleriyle değiştirilebilir. Bunları marketlerde bulabileceğiniz gibi evde de yapmak mümkündür. Sirke, kabartma tozu ve limon suyu gibi malzemelerden çok etkili temizlik maddeleri oluşturulabilmektedir. 

Spreyli oda parfümleri yerine lavanta, çay ağacı veya portakal çiçeği gibi bitkilerin yağlarıyla güzel kokular elde edilebilir. Böylece hava kirleten kimyasallar da azaltılmış olur. Bütçeniz el verdiğince, büyük ev eşyalarını da yenilerken kimyasal kaplama ve toksik maddeler içermeyen mobilyalara yönelin. Suntalı yapılar yerine doğal ahşap mobilyalar tercih edin.
Bitkiler doğal hava temizleyicilerdir. Aynı zamanda dekorasyonu da güzelleştirirler. NASA’nın araştırmasına göre bitkiler yapraklarıyla toksik kimyasalları emmekte, kökleri ve toprak bakterileriyle zehirli gazları elimine etmektedirler. 

Sigara içiyorsanız bırakmak, küfü önlemek için nem düzeyini düşük tutmak, gazla çalışan aletleri kaçak için sık sık kontrol etmek ve bir hava filtresi edinmek alınabilecek diğer önlemlerdendir. Temiz havanın sadece astımlı ya da alerjili kişiler veya çocuklar için değil herkes için bir gereklilik ve sağlıklı bir hayat için zorunluluk olduğu hatırlanmalıdır. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye