Alerjik reaksiyonlar genetik olarak ortaya çıkar ve farklı maddeler, farklı kişilerde kontakt dermatite neden olabilir. Zehirli sarmaşık, zehirli meşe ya da zehirli sumağın reçinesine karşı gelişen reaksiyonlar en yaygın belirtiler arasındadır. Çiçekler, bitkiler ve sebzeler (örneğin taze bamya, jalapen biber) de bazı kişilerin cildini etkileyebilir. Yanıklar ya da güneş yanıkları dermatitin gelişme riskini artırır, dermatite neden olabilen kimyasal irritanlar şunlardır:
- Klor
- Temizleyiciler
- Deterjan ve sabunlar
- Yumuşatıcılar
- Takma tırnaklarda kullanılan yapıştırıcılar
- Parfümler
- Topikal ilaçlar
Staz dermatit zayıf dolaşımın bir sonucudur, bacaktaki damarlar kalbe kanı daha önceki gibi iletmediğinde ortaya çıkar. Bu gerçekleştiğinde bacakların alt kısmında sıvı birikiimi gerçekleşir ve şişmelerine (ödem) neden olur. Staz dermatit döküntüleri staz ülserler olarak bilinen yaralara dönüşebilir.
Numuler dermatitin nedeni bilinmemektedir ancak genelde soğuk havada ortaya çıkar ve kuru ciltli kişilerde daha yaygındır. Sıcak hava ve stres dışında aşağıdakiler de bu durumu kötüleştirebilir:
- Alerjiler
- Yumuşatıcılar
- Sabunlar ve deterjanlar
- Yün giysiler
- Günde bir kereden fazla banyo yapmak
Atopik dermatit alerjilerden, astımdan ya da stresten kaynaklanabilir. Genetik yatkınlığın neden olduğu sanılmaktadır. Bazen mücevherlerdeki nikele karşı alerjilerden kaynaklanabilir.
Yine genetik yatkınlığın rol oynayabildiği seboreik dermatit genellikle yağ bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklanır. Yetişkinlerde şeker hastalığı ya da altın alerjisinden kaynaklanabilir. Bebeklerde ve yetişkinlerde seboreik dermatitin nedeni biotin ya da B vitamini eksikliği olabilir.