Kemik kistleri çoğunlukla semptom vermeyen, kanseröz olmayan ve sağlık için çok ciddi tehlike teşkil etmeyen oluşumlardır. Ancak büyük kemik kistleri kemiklerin zayıflamasına ve basit darbelerde bile kırılabilmesine yol açabilirler, etkilenen bölgede ağrı ve şişkinlik gibi semptomların görülmesine neden olabilirler.
Kemik kistlerinin oluşum nedeni kesin olarak bilinememesine rağmen, özellikle kan damarlarının hasar görmesiyle oluşabildiği gibi birkaç teori mevcuttur.
Basit Kemik Kistleri (Unikameral Kemik Kistleri): Basit kemik kistleri vücutta herhangi bir kemikte gelişebilmesine rağmen, bu tip kistler %90 oranında üst kol kemiği ya da uyluk kemiğinde meydana gelir. Genellikle tedavi gerektirmeyen, içi sıvı dolu kistlerdir.
Bu kist türü özellikle 5-15 yaş arasındaki çocuklarda görülmekle beraber, görülme sıklığı erkek çocuklarında, kız çocuklarının iki katı kadardır.
Anevrizmal Kemik Kistleri: Bu tip kistler de vücudun herhangi bir bölgesindeki kemikte gelişebilmesine rağmen en sık meydana geldikleri kemikler:
Uyluk kemiği,
Kaval kemiği,
Üst kol kemiği,
Omurgada bulunan kemiklerdir.
Bu tür kistlere oldukça nadir rastlanılmakla beraber genellikle bir milyon kişiden birinde görülmektedir. Kanseröz oluşumlar olmamalarına rağmen, kan damarları ve kan hücreleri de içerebildiklerinden hızla büyüyebilmektedirler. Etkiledikleri kemikte hasarlar meydana getirebilmekte ve işlevini bozabilmektedirler. Bu tip kistler genellikle genç yetişkinleri etkilemekte ve kadınlarda erkeklerden biraz daha yüksek bir oranda görülmektedir.