Diaper Dermatit - Belirtileri

Bebeklerde ve çocuklarda bez bağlanan bölgede görülen deri yangısıdır.

Diaper Dermatit

Çocuk ya da bebeklerde kalça, genital organlar, karnın alt bölümü ya da uyluk kıvrımlarında görülen deri yangısına diaper dermatit adı verilir. Derinin dış tabakası normal şartlarda enfeksiyonu önleyen bir bariyer oluşturur. Bez bağlanan bölgede (diaper) dermatit oluşmasının başlıca nedenlerinden biri cildin uzun süre nemle temas etmesidir. Bu koşullar altında cildin doğal yağları soyulur, cildin dış katmanı zarar görür ve bakteri ya da maya mantarlarının neden olduğu enfeksiyonlara karşı yatkınlığı artar. Diaper dermatit vücudun aynı bölgesinde oluşan çok çeşitli cilt hastalıklarını kapsayan bir terimdir. Bazı bebekler diaper dermatite diğerlerinden daha fazla yatkındır.

Dermatit deride kızarıklık ve sızıntılar biçiminde kendini gösterip genellikle bezi ıslak olduğunda bebeğe rahatsızlık verir. İntertrigo nemin tutulabileceği diğer derin deri katlarında da ortaya çıkabilir. Beşik kepi olarak da bilinen seboreik dermatit bez bölgesinde de gelişebilir. Pul pul, yağlı bir görünümü vardır ve bu döküntüler deri katlarında daha kötü olabilir. Maya ya da kandidal dermatiti diaper dermatitin en yaygın nedenidir. Etkilenen alanlarda hafif kızarık olan ve kenar hatları birbirinden ayrı olan kabartılar gelişir, bu kabartıların kenarlarının çevresinde uydu lezyonlar da görülebilir. Maya aslında normal deri florasının bir parçasıdır ancak basit bir diaper dermatit olgusu tedavi edilmezse bu genellikle fırsatçı bir mantar olarak istilacı bir hal alır. Çoğunlukla bir antibiyotik tedavisinin ardından, maya mantarı nüfusunu dengede tutan yararlı bakteriler öldüğünde istila gerçekleşir. Normal diaper dermatit tedavileri maya istilası karşısında işe yaramaz. Yineleyen ve zor iyileştirilen mantar enfeksiyonu atakları söz konusu olduğunda, bu durum diyabet ya da bağışıklık sorunları ile ilişkili olabileceğinden, daha ileri bir tıbbi bakım alınması gerekir. Diaper dermatitin bir diğer nedeni de impetigodur. Bu bakteri enfeksiyonu kabuklanan ya da sızıntılı kabarcıklarla karakterizedir.
Sürtünmeye bağlı oluşan düz, kırmızı döküntü çoğunlukla bebek bezinin deriye hafifçe sürtünmesi sonucu oluşur. Bebek bezinin kenarlarında, bel ve bacak bantlarında daha belirgindir. Bebek genellikle çok fazla rahatsızlık yaşıyormuş gibi görünmez. Bazen çocuk bezindeki kimyasallar ya da deterjanlar da kontakt dermatite yol açabilir. Bu döküntüler uygun bakım ve önlemlerle kolaylıkla ortadan kalkar. Ancak ihmal edilmesi, iyileştirilmesi daha zor olan bir ikincil enfeksiyona yol açabilir. Derinin kendisiyle sürtünmesi de bebeğin deri katlarında intertrigo denilen döküntülere yol açabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye