Döllenme genellikle dölyatağı borusunda oluşur. Milyonlarca spermden sadece bir tanesi, ovumun zarından geçerek (kadının yumurtası) gebeliğin oluşumunu sağlar. Sperm ovumu bir defa döllediğinde, yumurta içindeki enzimler, iç membranı değiştirir ve daha fazla sayıda spermin girişini engeller. Bir defa girince, her birisi 23 kromozomdan oluşan sperm ve yumurta, çekirdeği insan gelişimi için gerekli olan 46 kromozomlu bir döllenmiş yumurta oluşturur. Bütün döllenme süreci, 24 saat sürer. Döllenmiş yumurta daha sonra rahme doğru yol alır ve rahmin içinde tohum gibi yerleşeceği ve gelişeceği ortama ulaşır.
Gebelik Esnasında Annede Fiziksel Değişimler
İlk üç aylık sürede, küçük, sert, ayva benzeri bir organ olan rahim bebeğin kolayca hissedileceği yumuşak yuvarlak bir torba halini alır. İlk üç ay sonunda, rahim pelvik oyuktan dışarı genişler ve abdominal duvara dokunur. Gelişmeye devam eder ve gebelik öncesine nazaran 500 ile 1000 kat daha fazla büyür. Sadece rahmin uzaması değil kas fiberlerinin büyümesi de boyut artışında etkilidir. Dokuzuncu ay sonunda, uterus alt sağ kaburganın hemen altındaki annenin karaciğerine dokunur.
Gebelik öncesi rahim ağzı (serviks) düz ve kaslı yapılıdır. Gebelik esnasında, ilk üç aylık dönemden itibaren, servikal tabakalardaki kan damarlarının ve mukoz bezlerin sayısındaki çoğalma sonucu serviks yumuşamaya başlar. Serviks ayrıca, yapısal olarak delikli hal almaya başlar ve döllenmeden hemen sonra servikal açıklığı kapatan bir mukoz dolgu üretir. Doğumun başlaması ile bu dolgu atılır.
Gebelikten hemen sonra, vajinaya kan akışı artar ve sonuç olarak menekşe rengi bir ton alır. Gebelik boyunca, vajinal duvar incelir, uzar ve gevşekleşir ve doğum esnasında yüksek derecede gerilmeye hazırlanabilmek için daha elastik yapı kazanır. Vajinaya ve vulvaya olan açıklık, şişkinleşmeye başlar ve vajinal akıntı incelir, beyazlaşır ve asidik yapı kazanarak enfeksiyona karşı koruma sağlar.
Gebelikten sonra iki hafta içinde, göğüsler tam, ağır ve hassas bir şekilde hissedilir. Bu hisler alveol olarak tanımlanan kanal ve lobüllerin genişlemesinin bir sonucudur. İlk üç aylık dönem boyunca, göğüsler büyür. Zamanla, göğüs uçlarının etrafındaki pigmentli alan olan areola, genişler, koyulaşır ve göğüs uçları genişler ve koyulaşır. İlk üç ay sonunda, bazı kadınlarda, yeni doğmuş bebeğin üç gün boyunca, süt gelinceye kadar emdiği, yüksek derecede besleyici, sarı renkli bir sıvı olan kolostrum akıntısı görülür.
Sağlıklı Gebeliğin Koşulu
Her birey gebeliğe farklı yanıt verse de ve mükemmel bir gebeliğin yaşanması zor olsa da, sağlıklı gebelik farklı şekillerde sağlanabilir. Dr. Linton "Muhtemelen en önemli husus, kadının gebelikte çocuk taşımanın ruhsal sağlığı üzerindeki etkilerinin bilincine varması ve bebeğinin gereksinimlerini anlayabilmesidir” demektedir. "Kısa uykular, "zihni” dinlenmeler ve yeterli uyku önemlidir. Olumlu bir dış görünüş ve stresi en düşük seviyede muhafaza etmek bebek ve anne için önemlidir. Düzenli ve çok yorucu olmayan aerobik, yürüyüş, yoga ve yüzme gibi egzersizler doğum için dayanıklılık kazandırır, doğum esnasında çalışan kasları sağlamlaştırır ve daha sağlıklı doğum yapılabilme gücü kazandırır.”