Spor Yaralanmalarına Karşı Yiyeceklerle Korunun

Bir maraton için hazırlanırken veya düzenli olarak spor yapan biri olarak aylarca veya yıllarca çalışabilir ancak bir burkulma veya zorlamayla uzun süre oturmaya mahkum olabilirsiniz.

Spor Yaralanmalarına Karşı Yiyeceklerle Korunun

Spor yaralanmaları genellikle beslenmedeki dengesizliklerin bir işaretidir. Çoğu atlet yaralanmaları spor yapmanın kaçınılmaz bir parçası olarak görür ve beslenmelerini özel protein, karbonhidrat, kalori oranlarına göre düzenlerken besleyici özelliklerini göz önüne almaz.

Diz ve bel ağrısı, zorlanmış kaslar gibi hastalıklar iyileşene kadar dinlenmeyi gerektirir ve spora ara vermeye zorlar. Buna sabır gösteremeyen çoğu kişide ise ciddi ağrı, enflamasyon ve uzun dönemde hasara sebep olurlar. Yaralanmaları çaresizce beklemek yerine atletler sağlıklarını kendi kontrolleri altına alıp daha koruyucu önlemler almalıdır. Akıllıca çalışmak, yogayı da içeren dengeli bir fitness programı yaralanmaları önler. Fakat asıl önemli faktör kaliteli beslenmedir. Vücutlarına her gün kaliteli, işlenmemiş gıdalar sunan sporcular kas zorlanmalarına ve yırtılmalarına karşı önemli bir koruma geliştirir ve yaralanma riskini ciddi derecede düşürürler. Ayrıca iyi beslenen sporcular yaralandıklarında daha çabuk iyileşirler.

Dengeli beslenme kuralları sporcudan sporcuya değişse de bazı ipuçları herkes için geçerlidir:
1- Bol Bol Su İçin
Sporcular enerji içeceklerine yüklense de saf, temiz içme suyu tüketmeleri daha sağlıklıdır. Susuz kalmış bir eklem veya doku, yırtılmalara ve zarar görmeye daha açıktır. Ayrıca susuzluk vücudu strese sokar ve dengesini bozar. Atletik performans ve yaralanmaktan korunmak için yeterince su tüketmek çok önemlidir. 

2- C Vitamini Alın
Kolajen kemiklerin bir arada kalması için önemlidir. Ayrıca bağlara ve tendonlara güç ve esneklik kazandırır. C vitamini kolajen formülünde önemli bir yer tutar. Sporcular turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve çilek gibi C vitamini içeriği zengin olan besinler tüketmelidirler. Su içerken içine taze limon sıkarak, C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

3- Kemik Sağlığı için Beslenin
Kalsiyum, magnezyum ve D vitamini içeren besinler kemikler için faydalıdır. Kalsiyum bu konuda iyi bilinse de magnezyum ve D vitamini de aynı derecede önemlidir. Kalsiyum güçlü kemikler için şarttır ve baskıdan oluşan kırıkları engeller fakat vücut kalsiyumu iyi emebilmek için magnezyuma ihtiyaç duyar.

Kalsiyum emilimi için D vitamini de gereklidir. Yeşil yapraklı sebzeler, çiğ yemişler, çekirdekler, işlenmemiş tahıllar ve soğuk su balıklarını bolca içeren bir diyet kalsiyum, magnezyum ve D vitamini ihtiyacınızı karşılar. Güneş ışığı almak da unutulmamalıdır.

4- Enflamasyonu Sağlıklı Yağlarla Azaltın
Omega-3’ler kronik enflamasyona karşı vücudu koruyan bir yağ asididir. Eklemlerin ve dokuların yeterince beslenmesi ve bağışıklık sisteminin sağlığını korumak için omega-3’ler önemli görev üstlenirler. Çoğu atlet omega-3 eksikliği çekerken çok fazla omega-6 tüketir. Yağlı balıklar, yemişler ve ceviz iyi omega-3 kaynaklarıdır. Takviye olarak da alınabilir. 

5- Çinkoyu Unutmayın
Eğer yaralanırsanız çinko dokuların ve yaraların iyileştirilmesi için çok önemli bir mineraldir. Ayrıca bağışıklık sisteminde önemli rol üstlenir. Kırmızı et, mercimek, hindi eti ve esmer pirinç iyi çinko kaynaklarıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye