Sağlıksız gıdaların bir çok hastalığa zemin hazırladığını ve sağlığımızı olumsuz etkilediğini bildiğimize göre, bu tür gıdaların vücudumuzda enflamasyona (iltihap ve yangı) da yol açabileceklerini duymamız bize çok şaşırtıcı gelmeyebilir. Ancak oldukça sağlıklı olduğunu ve sağlığımıza katkısı olduğunu bildiğimiz bazı gıdaların da enflamasyona neden olabileceklerini biliyor muydunuz???
Bilindiği gibi enflamasyon, tıbbi bir terim olup iltihap ve yangı ile karakterizedir. Bilhassa artrit türleri, gut, fibromiyalji vs.. gibi romatizmal hastalıklarda ana problem enflamasyondur. Enflamasyonun şiddetinin azaltılması hastalık semptomlarının da azaltılmasını sağlar. Dolayısıyla bu hastalıklarda hedef enflamasyonu azaltmaktır. Aşağıda genel sağlığımıza katkıları olan, ancak enflamasyonu şiddetlendirebilen 7 sağlıklı besine yer verilmiştir. Özellikle çeşitli romatizmal problemlerden ya da diğer enflamasyonlu rahatsızlıklardan yakınıyorsanız, bu besinleri tüketmeniz durumu daha da güç bir hale sokabilir.
1) Yoğurt:
Yoğurt bir çok faydası olduğu bilinen son derece sağlıklı bir besindir. Özellikle kahvaltıda mısır gevreği ile beraber tüketildiğinde, güne harika bir başlangıç için ihtiyacınız olan tek şey olabilir. Ancak dikkat etmeniz gereken şudur ki bazı yoğurtlar ilave şeker ve yağ içerebilir. Bu nedenle satın aldığınız yoğurtların katkısız, doğal ve organik olması dikkat etmeniz gereken en önemli husustur. Aksi takdirde özellikle şeker ilave edilmiş yoğurtlar enflamasyonu şiddetlendirebilir. Eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız ve bağırsaklarınızın çalışmasını düzenlemek istiyorsanız, probiyotik yoğurtları tercih ederek bir taşta iki kuş vurabilirsiniz.
2) Domates:
Evet, domates… Zengin likopen içeriğiyle en önemli antioksidan besinler arasındaki domates ne yazık ki bazı durumlarda enflamasyonu şiddetlendirebiliyor. Özellikle domateste bulunan solanin maddesine karşı hassasiyetiniz varsa…
Domates bazı kişilerde enflamasyonu şiddetlendirerek eklemlerin hassaslaşmasına, ağrının ve ödemin artmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra tümör gelişimini uyarabilir ve bazı kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinizi arttırabilir!
3)Buğday:
Ne yazık ki ekmeğin temel içeriği olan buğday da enflamasyona ve bazı alerjilere neden olabiliyor. Günümüzde ekmek yapımında kullanılan buğdayların bir çoğunun genetiği değiştirildiği için, doğal buğday tüketmiyoruz. Genetiği değiştirilmiş ürünlerin zararlarını ise artık pek çoğumuz biliyoruz. Bu zararlar arasında enflamasyon ve alerji riski de mevcut…
4)Turunçgiller:
Aslına bakılırsa birçok kişi portakal, mandalina, mango ve ananas gibi turunçgilleri severek tüketmekte ve sağlığa faydalarından yararlanmaktadır. Ancak bazı kişilerde turunçgil alerjisi olarak bilinen bir durum söz konusu olabilir. Bu kişilerin turunçgil cinsi meyveleri tüketmekten kaçınmaları tavsiye edilir. Bunun yerine şimdiye kadar en yüksek anti enflamatuar madde içeriğiyle bilinen vişne tüketmeleri tavsiye edilir.
5)Fındık:
Fındık, yüksek kaliteli omega3 ve omega 6 yağları açısından zengin ve oldukça besleyici bir besindir. Ancak osteoartrit gibi bazı romatizmal hastalıklardan şikayetçiyseniz, fındıkta bulunan histamin adlı madde eklemlerinizdeki enflamasyonunu şiddetlendirebilir. Bu nedenle eğer fındık yedikten sonra eklemlerinizde ağrı ve tutukluk şiddetleniyorsa, bu besini tüketmemeniz daha iyi olacaktır. Histamin ayrıca alerjik reaksiyonlardan da sorumlu bir maddedir. Bu nedenle aşırı fındık tüketimi bazı kişilerde alerjiye de neden olabilir.
6)Yulaf:
Aslına bakılırsa son derece sağlıklı, lif açısından zengin ve yağ oranı düşük olan bu besin bir çok kişi için son derece ideal bir tercihtir. Ancak çölyak hastaları için durum ne yazık ki böyle değildir… Çölyak hastalarının yulaf tüketmeleri sonucu bir dizi reaksiyon meydana gelerek sonunda yüksek miktarda histamin üretilmekte ve enflamasyon meydana gelebilmektedir.
7)Pirinç:
Aslında işlem görmemiş organik pirinç son derece sağlıklıdır. Fakat işlem görmüş beyaz pirinç, vücutta hızla şekere dönüştüğü için enflamasyona neden olabilmektedir.