Helicobacter pylori adlı bakterinin, kronik gastrit başta olmak üzere pek çok mide hastalığının etyolojik nedeni olduğu bilinmektedir. Ancak bu bakteri vücuttan atılması oldukça güç ve dirençli bir bakteridir. Tedavisinde bazı antibiyotik kombinasyonları ve ilave ilaçlar kullanılmaktadır. Fakat antibiyotiklerin yan etkileri nedeniyle kullanım yarıda bırakıldığında, tedavi çoğu zaman işe yaramamaktadır. Ne mutlu ki son zamanlarda yapılan klinik bir araştırma sayesinde Lactobacillus gibi bakterileri içeren probiyotiklerin H. Pylori enfeksiyonunu etkili bir şekilde ortadan kaldırmada başarılı olduğu bulunmuştur.
Çin’deki bir araştırmacı grup, insan midesinde doğal olarak bulunan ve Lactobacillus cinsine ait olan iki tür bakterinin, H. Pylori ve enflamasyonu baskılamada önemli etkileri olduğunu in vivo ortamda (canlı ortam) göstermişlerdir. Araştırmanın sonuçları ise "World Journal of Gastroenterology” adlı bilimsel dergide yayımlanmıştır.
Çalışmanın sonuçları hem Lactobacillus fermenti (L. Fermenti) türünün, hem de Lactobacillus acidophilus (L. Acidophilus) türünün H. Pylori’nin aktivitesini azalttığını göstermektedir. L. Fermenti türünün ise diğer türe oranla daha etkili olduğunu, hatta H. Pylori bakterisini temizlemek için kullanılan klasik üçlü farmakolojik tedavi ile yakın ölçüde etkili olduğu görülmüştür.
Yapılan bu araştırma, H. Pylori ile ilişkili enfeksiyonların tedavisi için yeni bir umut doğurmuştur. Bahsedilen bakteri içerikli gıdaların ya da probiyotiklerin kullanımı ise tek başına ya da standart tedaviyle beraber kullanıldığında, H. Pylori’yi vücuttan temizlemek için oldukça etkili olmaktadır.