Doğal tıbba göre burnun biri beyne, biri de boğazdan akciğerlere uzanan iki çıkışı vardır. Yoga ve diğer mistik öğretilerde hem beyni hem de akciğerleri dengelemek için burundan farklı nefes alma yöntemleri mevcuttur. Bu organ diğerlerine göre dış etkilere daha kapalıdır, içindeki kıllar da yabancı maddelerin girişini önleyerek buna katkıda bulunur. Genellikle burun problemleri başın veya yüzün başka bir bölgesinden kaynaklandığı için uzmanlar göz, kulak, burun, boğaz hastalıklarını beraber gruplar.
Koku Duyusunun Bozulması
Koku hissi, iştah ve çevreden gelen sinyalleri algılayabilmek için önemlidir. Genellikle üç şekilde bozulur; kişi ya tüm kokuları benzer algılar, ya aynı kokuyu farklı şekillerde algılar, ya da bazı kokular duyulurken bazıları duyulamaz. Çözüm diyet yoluyla beyni arındırmaktır. Kişi her kokuyu kötü algılıyorsa, burundan birkaç damla misk yağı damlatılır. Sadece tatlı kokular algılanıyorsa kunduz yağı kullanılır. Bazı uzmanlar koku kaybını çinko eksikliğine bağlamakta ve tedavide yüksek doz çinko kullanmaktadır.
Burunda Hemoroid
Burnun içinde büyüyen bir et parçası kafanın arkasına şişe çekmek ve müshil kullanmak yoluyla rahatlatılabilir. Burna mür merhemi sürmek de tavsiye edilir. Bunlar rahatlama sağlamazsa ve nefes almada zorluk yaşanıyorsa, parça cerrahi olarak alınır.
Burunda Çıban
Müshil kullanılır. Çıban, sert bir yapıdaysa mum ve yağ ile ovularak yumuşatılabilir.
Burunda Ülser
Ülser ıslak ve akıntılıysa burnun kenarlarına şişe çekme uygulanır ve ardından müshil kullanılır. Sonrasında burun gül yağıyla ovulur. Ülser kuruysa mum ve yağ ile ovulabilir.
Burun Kanaması
Burun kanaması için birçok sebep vardır ve bunların bir kısmı başka rahatsızlıklarla ilgilidir. Eğer burun kanamasına yüksek ateş, kusma, ishal gibi belirtiler eşlik ediyorsa, beraber araştırılmalıdır.
Kontrol altına almak için kollar, baldırlar, kulaklar sıkıca bağlanır ve kafanın arkasına şişe çekme uygulanır. Kan sağ burun deliğinden geliyorsa karaciğer bölgesine de şişe çekme uygulanır. Sadece sol delikten kan geliyorsa dalak bölgesine şişe çekme uygulanır. Kanama sonrasında kanın yoğunlaşması sağlanmalıdır, bu da pirinç ve limon suyu içeren bir diyetle yapılabilir. Bazı akıl hastalıklarında kanın kafadan çıkması gerekir ve bunu, burun kanaması şeklinde yapar. Kanama kendi kendine durmazsa bir doktora başvurulur.
Burundan Gelen Kötü Koku
Bunun sebebi çıban veya ülser olabilir ve bahsedilen şekillerde tedavi edilir. Kötü koku balgamdan kaynaklanıyorsa, beynin enfekte olduğu manasına gelebilir. Aynı zamanda mideden gelen kötü kokulu bir gaz da olabilir. Her koşulda beyni ve mideyi arındırmak gerekir. Sonrasında sirkeli bal şerbeti ve suda bir saat bekletilip süzülmüş hardal tohumlarıyla gargara yapılır. Burna tatlı kokulu yağlar damlatmak da tavsiye edilir.
Burnun Morarması
Kan ve akıntıya sebep olan bir yaralanma mevcutsa hemen burnun yerine oturması sağlanmalıdır. Çünkü kırık bir burun yanlış kaynama sonucunda nefes almayı engelleyecek şekilde iyileşebilir. Sonrasında eşit miktarlarda aloe vera suyu, yalancı akasya ve mür yağı temiz bir parça kağıdın üstünde karıştırılarak macun yapılır ve burnun üstüne uygulanır.
Aşırı Hapşırma
Sebebinin genellikle alerji olduğu düşünülür. Maddelere hassaslık genellikle meyvelerden de alınanlar dahil olmak üzere tüm şeker alımını keserek ve genel bir arınma (detox) programı uygulayarak çözülür. Arasıra gelen peşpeşe hapşırmalar için burnun içine gül yağı damlatılır ve aynı yağ ellere, ayaklara, göz kapaklarına, kulaklara ve ağzın içinde damağa sürülür. Normal hapşırma sağlıklı reflekslerin bir işaretidir fakat aşırı olan her şey kötü bir işarettir.
Burun Kuruluğu
Yazın sıcağında veya kışın soğuğunda burun aşırı kuruyabilir. Duruma göre ısıtıcı veya serinletici yiyecekler ve içecekler tüketmek gerekir. Birkaç damla anne sütü veya zeytinyağı burnun içini yumuşatır ve nemlendirir.
Burnun Kaşınması
Soğuk havalarda burun sıklıkla kaşınır. Soğuk havayı dengelemek için sıcak gıdalar tüketilebilir. Gribin başlangıcı gibi gözüküyorsa çeyrek çay kaşığı kırmızı biber ve 1 çay kaşığı zencefil kökü karıştırılıp 2 bardak suda 8 dakika boyunca kaynatılır. Karışım süzülür ve her yarım saatte çeyrek bardak içilir.