Bilinçli İletişimle İlişkilerinizi Zenginleştirin

Başkalarıyla ve kendinizle kurduğunuz ilişkiler, iletişimin kalitesinden beslenir

Bilinçli İletişimle İlişkilerinizi Zenginleştirin

Hayat ilişkilerden ibarettir. Sadece partnerinizle, ailenizle, arkadaşlarınızla veya iş arkadaşlarınızla değil aynı zamanda doğayla, vücudunuzla, hayatınızla ve en önemlisi kendinizle de bir ilişki kurarsınız. Bu ilişkilerin kalitesi kurduğunuz iletişimin kalitesini yansıtır. İletişiminizi iyileştirdiğinizde hayatınızdaki her ilişkiyi de geliştirir ve zenginleştirirsiniz.

Tıpkı bir tohumun büyümek için doğru koşullara ihtiyaç duyması gibi ilişkilerimiz de gerçek potansiyeline ulaşmak için besleyici bir çevreye ihtiyaç duyar. Bu da sevgiyle ve bilinçli iletişimle olur.

Her rastlaşma iki ruhun karşı karşıya gelmesidir. Sanskritçe’de "Namaste” kelimesi iki insanın birbirini fark ettiğini ruhsal bir şekilde anlatır. Genellikle elleri kalbin önünde birleştirip, hafifçe öne eğilmenin eşlik ettiği bir selam şeklidir. Bu selamlama, "benim içimdeki ruh, senin içindeki ruhu selamlıyor” anlamına gelir. "Namaste” dediğinizde bireyselliğinizi teyit ederken, tüm ilişkilerdeki birliği de fark etmiş olursunuz. Sağlıklı ilişkiler için bu 8 öneriyi kullanabilirsiniz:

1. Kendinize nazik davranın
Bir ilişkide sevginin ve özgürlüğün keyfine varmak için merkezinizde yaşamak ve kendinizi onurlandırmak önemlidir. Kendi mucizenizin farkına varın. Kendi dilinizin farkında olun. Kendinize nazik ve ilham verici bir şekilde konuşun. Kendi içinizde mutlu olunca, düşünce, konuşma ve hareket alanlarında akıllı tercihler yapacaksınız. Bu bütüncül durumdan doğal bir şekilde sağlıklı ilişkiler yetişecektir. 

2. Diğer kişiyi onurlandırın
Biriyle iletişime geçmeden önce onun dünya görüşüne saygı duymak mecburidir. Bu o kişinin felsefesine veya bakış açısına katıldığınız anlamına gelmez. Bir kişiyi onurlandırmak o kişinin alanına dahil olmak için uygun bir yer açar, onun bakış açısından görmeyi mümkün kılar ve bu sayede verimli bir iletişim kurmak için yeterli bilgiyi edinebilirsiniz. Sonuç olarak iki tarafın da kazançlı çıktığı anlaşmalar yapabilirsiniz.

3. Duygularınızı yargılamadan gözlemleyin
İlişkiye getirdiğiniz havayı fark edin. Eğer öfke, mutsuzluk, korku veya suçluluk hissediyorsanız bunları merak ile gözlemleyin. Bu duygunun ne ifade ettiğini öğrenmeye direnmeyin, aksine merak edin. Bu duyguları algınızı daha yükseğe çıkarmak veya istediklerinizi daha iyi ifade etmek için sinyaller olarak görün. Bu sayede iletişim kanallarınız açılır çünkü başka bir insanı kendi hislerinizden sorumlu tutmazsınız.

4. Konuşmadan önce kendinize sorun: "Ne başarmak istiyorum”?
Kendinize bu diyalogda en önemli şeyin ne olduğunu sorun. Ne başarmak istediğinizi sorun. Bu şekilde zihninizde kendinizi bir amaç, denge ve kesinlik ile iletişim kurarken görün. Üstünlük kurma isteğini ve taleplerini bir yana bırakın çünkü bunlar karşıdaki kişide direnç yaratabilir. Bunun yerine nazikçe rica edin. Ne istediğiniz konusunda açık olun. Örneğin sevdiğiniz biriyle daha fazla zaman geçirmek istiyorsanız, size bir yürüyüş, özel bir akşam yemeği veya başka bir şey için katılmalarını rica edin.

5- Candan bir şekilde dinleyin
Biriyle iletişim kurarken ilginizi o anda tutun. Amacı olan soruları, önemseyen bir ses tonuyla sorun ve cevabını ilgiyle dinleyin. Karşınızdaki kişi cevap verdiğinde, ne dediklerini anladığınızı varsaymak yerine, biraz daha bilgi isteyin. Tecrübelerini kesintiye uğramadan paylaşmalarına izin verin. Bu sırada vücut dilleri ve surat ifadelerindeki küçük değişikliklere dikkat edin. Bu sayede onlar için gerçekten önemli olan şeyi daha kolayca öğrenebilirsiniz.

6- En yüksek faydayı almak için esnek olun
Bir ilişkide ne tecrübe etmek istediğiniz konusunda açık olun fakat bunun nasıl gerçekleşeceğine takılıp kalmayın. Esneklik güçtür. Esnek olmak, sürekli değişen çevreyi çabuk kavramayı ve her zorluğu yönetmeye hazır olmayı sağlar. Su gibi akışkan olduğunuzda başarılı bir şekilde ilerleyemeyeceğiniz hiçbir alan olmaz.

7- Kapsayıcı kelimeler kullanın
İletişimizin ayırıcı veya birleştirici olma gücü vardır. Bilinçsiz bir şekilde "ben”, "beni”, "benim”, "sen”, "senin” gibi kelimeler kullanmak bir bağlantı kopukluğu hissi yaratabilir. Eğer niyetiniz bir başkasıyla bağlantı kurarak ortak görüşleri ve hedefleri değerlendirmekse, "biz”, "bizi”, "bizim” ve "beraber” gibi işbirliği ve birlik hissi uyandıran kelimeler seçin.

8- İletişim zorlaştığında bir ara verin
Eğer bir iletişimde çok tutkulu tepki verirseniz, tepkinizin belki de iletişim kurduğunuz kişiyle hiç alakalı olmayabileceğini fark edin. Gördüğünüz, duyduğunuz veya hissettiğiniz bir şey geçmişten bir hatıra veya yarayı tetiklemiş olabilir.

Eğer bir diyalogda savunarak, eleştirerek, şikayet ederek, suçlayarak veya haklı çıkmaya çalışarak kontrolünüzü kaybettiğinizi hissediyorsanız duraklama zamanı gelmiştir. Bu duraklama sırasında içgörünüz ortaya çıkar. Artan farkındalığınız öğrenmenize, eski üzüntüleri geride bırakmanıza ve her kişiyle taze ve yeni bir şekilde iletişim kurmanıza yardımcı olur. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye