Toplama
Toplamanın temel koşulu, şifalı otlar hakkında sağlıklı bir bilgiye sahip olmaktır. Toplama doğru zamanda, doğru yerde ve doğru biçimde yapılmalıdır. En sağlıklı sonuç, genellikle taze toplanmış otlardan sağlanır. Bu konu, ağır hastalıkların yenilmesi için çok önemli bir koşuldur. Taze şifalı otlar, Şubat sonundan itibaren Kasım ayının başına kadar toplanabilir. Kırlangıç otu gibi bazı otlara ise, kış ortasında karların altında bile rastlanabilir. Yeter ki nereye bakılacağı bilinsin.
Soğuk kış günleri için şifalı otları aşırı olmayan bir miktarda depolamak gerekir. Bu amaçla, onları en canlı oldukları zamanda toplamakta fayda vardır. Bu arada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: Sadece temiz olan ve böceklerden arınmış otlar toplanmalıdır. Otları, güzel ve güneşli günlerde kuru iken, yani üzerlerinde çiğ yokken koparmak gerekir.
Kimyasal maddelerle ilaçlanmış topraklar, tarlalar, çayırlar, kirli su kenarları ve tren yolu kenarları, oto yolu kenarları, endüstri bölgelerinin çevreleri ot toplamaya elverişsiz bölgelerdir. Bitkileri toplarken doğayı da düşünmek ve kökünden sökmemek gerekir. Çiçek ve yaprakları toplarken ezilmemelidir. Plastik torba ve kaplara konulmamalıdır. Bitkiler terlemeye başlarlar ve daha sonra kururken kararırlar.
Kurutma
Bitkiler kurutulmadan önce yıkanmamalıdırlar. Toplanmış olan bitkiyi gevşek olarak bir örtü ya da matbaa makinesinden geçmemiş bir kağıt üzerine yayarak sermeli ve havadar, gölgeli veya ılık odalarda, mümkün olduğu kadar çabuk kurutmalıdır. Bitkilerin kökleri, kabukları ve çok kalın etli yaprakları genellikle ılık bir fırın içinde kurutulur. Ancak fırının ısısı hiçbir zaman 35 dereceyi aşmamalıdır. Ökse otu ve yaban gülü gibi bol su ile yıkanması gereken bitkilerin köklerini kurutmadan kesmek gerekir.
Ancak kıtır kıtır olana kadar kurutulmuş bitkiler, kış için saklanabilirler. Bu durumda, bunları cam kaselerde veya karton kutularda saklamak gerekir. Plastik torbalar ile teneke kutular kullanmak doğru değildir. Otları gün ışığından korumak gerekir. Bu koruma için renkli kaplar, özellikle yeşil olanlar en uygunlarıdır.
Şifalı bitkiler, ancak bir kış yetecek kadar toplanmalıdır. Çünkü bunlar zaman içinde şifa verme özelliklerini yitirirler. Nasılsa doğa her yıl taze malzeme sunmaktadır.
Ne Zaman Toplanmalı?
- Çiçekler: Çiçekleri toplamak için en elverişli zaman çiçek açma dönemidir.
- Yapraklar: Yaprakları çiçek açmadan ve açtıkları zaman toplamak gerekir.
- Kökler: Bunlar baharda veya sonbaharda çıkarılmalıdır.
- Meyveler: Meyveler de olgunlaştıkları dönemde toplanmalıdırlar.