"Cancer Prevention Research”te yayımlanan bir makaleye göre, 3 günlük brokoli filizlerinin tüketimi, mide kanseri ve daha birçok mide hastalığına neden olan Helicobacter pylori bakterisinin ortaya çıkardığı enfeksiyonu hafifletiyor.
Yaklaşık 20 yıldır, brokolide bulunan bir madde olan sülfürofan üzerine deneyler yapılmakta ve bu maddenin çeşitli tür kanserlere karşı koruyucu etkisi araştırılmaktadır. Bununla beraber ilk kez bu araştırmada bahsedilen maddenin, mide kanseri, gastrit, reflü, dispepsi ve daha pek çok mide hastalığına yol açan bir bakteri olan H. Pylori üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Yapılan araştırmaya Helicobacter pylori ile enfekte olmuş 48 kadın ve erkek katılmıştır. Araştırmaya katılan hastalara 2 ay boyunca, her gün düzenli olarak 70 gram taze brokoli, ya da aynı miktarda sülfürofan içeren alfalfa yaprağı verilmiştir.
John Hopkins Tıp Fakültesinde görevli yardımcı araştırmacı Jed Fahley, konuyla ilgili şunları söylemektedir: "Brokoli özellikle birçok kansere karşı koruyucu olduğu keşfedilmiş bir sebzedir. Ancak biz bu çalışmamızda brokolinin etkisini deney hayvanları üzerinde değil de insanlar üzerinde araştırdığımız için, brokolinin mide kanseri üzerindeki etkisini anlayabilmek için bir adım önde olduğumuzu düşünüyorum.”
Araştırmanın sonunda, çalışmaya katılan hastalardan alınan nefes, serum ve gaita örneklerinden H. Pylori bakterisinin meydana getirdiği enfeksiyonun şiddeti değerlendirilerek, başlangıçtaki durumuyla kıyaslanmıştır. Kıyaslamalar sonucunda tüm brokoli ve alfalfa tüketen hastalarda enfeksiyon şiddetinin belirgin olarak azaldığı görülmüştür.
Araştırma sonuçlarına ve sebep-sonuç ilişkilerine bakıldığında H. Pylori enfeksiyonu şiddetinin azalmasının, mide kanseri riskinin de azalmasına neden olabileceği düşünülmektedir. Hatırlatmak gerekir ki mide kanseri, tüm dünya çapında en ölümcül olduğu bilinen ikinci kanser türüdür.