Bunyonun oluşum nedeni olarak, aslında mevcut bölgedeki kemik dokusunun aşırı büyüdüğü için dışarı çıkıntı yapması olduğu düşünülse de bu tam olarak doğru değildir. Bunyonda asıl problemin başparmağın deforme olması sonucu başparmak ve tarak parmakları arasındaki eklem bölgesinin ayakkabıyla daha hissedilir şekilde temas etmesi ve sürekli temas ile baskı sonucu, bu eklem bölgesinde bursa adı verilen ve kemiklere destek olarak koruyan yapının enflamasyonu (iltihap, yangı) olduğu düşünülmektedir. Bunyon büyüyerek ayakkabıyla daha çok temas eder hale geldiğinde ise enflamasyon, şişkinlik, ağrı ve hassasiyet daha da artmakta olup, kısır bir döngüye girilebilir. Bunun sonucu ise hastaların kendilerine uygun ayakkabı bulmaları oldukça zorlaşır. Bunyona "halluks valgus” adı da verilmektedir.
Bunyonun oluşması için birçok sebep olmasının yanı sıra en sık rastlanan sebebi ayak yapısına uygun olmayan çok sıkı ayakkabıların giyilmesidir. Bunun yanı sıra bunyon genetik olabileceği gibi artrit gibi hastalıklar nedeniyle de meydana gelmiş olabilir.
Bunyonun ayak küçük parmağının ayakkabıyla temas eden yan-dış kısmından meydana gelen daha küçük türleri ise bunyonet olarak adlandırılır.