Diş Çıkarma - Belirtileri

Bebeklerde huzursuzluk yaratabilen, ilk dişlerin gelişim ve kendini gösterme sürecidir.

Diş Çıkarma

Bebeklerde ortalama olarak ilk diş yedinci ay ortalarında belirir. Ancak bazen üçüncü ayda erkenden ortaya çıkarken, bazen de onikinci ay, hatta sonrasına sarkabilir. Dişlerin çıkışı genellikle kalıtsal düzene uyar, yani ebeveynlerin dişleri erken çıkmışsa bebekte de aynı şekilde gelişmesi olasıdır.

Diş çıkarma belirtileri dişlerin kendisinden iki-üç ay önce ortaya çıkabilir. Bu semptomlar çocuktan çocuğa değişmekte, bunların neler oldukları ve ne kadar ağrı verdikleri konusundaki görüşler de doktordan doktora değişmektedir. Ancak genellikle diş çıkaran bir bebeğin şu tecrübeleri yaşayabileceği kabul edilmektedir:
  • Salya akıtmak: Birçok bebek iki buçuk-üç aylıkken başlayarak salya akıtır. Diş çıkarma bunu bazı bebeklerde diğerlerine göre daha çok arttırmaktadır.
  • Çene ya da yüzde kızarıklık: Bol salya akıtan bir bebekte, çenede ve ağız çevresinde sürekli salya temasının yarattığı tahrişe bağlı olarak deride kızarıklık ya da çatlakların oluşması şaşırtıcı değildir. Bunu önlemek için gün boyunca periyodik olarak salyayı nazikçe silmek, bebek uyurken akan salyayı emmesi için de yatak çarşafının altına bir havlu koymak faydalı olacaktır. Deride kuruma belirdiğinde yumuşak bir deri kremi ile o bölge sürekli nemli tutulmalıdır.
  • Hafif öksürük: Aşırı salya bebeğin zaman zaman tıkanmasına ve öksürmesine yol açabilir. Soğuk algınlığı, nezle ya da alerji belirtileri göstermiyorsa bunda endişelenecek bir durum yoktur. Bebeklerin dikkat çekmek ya da ses repertuarlarını zenginleştirmek için öksürüğü sürdürmeleri sık görülen bir durumdur.
  • Isırma: Diş çıkarma durumunda ısırık, düşmanlık belirtisi değildir. Diş çıkaran bir bebek eline geçen her şeyi -bu kendi eli, annenin memesi, yabancı birinin parmağı olabilir- ağzına sokarak dişetlerini rahatlatmaya çalışır.
  • Ağrı: Çıkmakta olan bir dişin baskısı altında dişetinde enflamasyon gelişir. Bu durum bazı bebeklerde dayanılmaz ağrılara yol açarken bazılarında hiç sorun oluşturmayabilir. İlk diş ve azı dişleri çıkarken en fazla ağrı yaratan dişlerdir.
  • Huzursuzluk: Enflamasyon arttıkça ve keskin diş yüzeye yaklaştıkça bebeğin dişetindeki ağrı sürekli bir hal alabilir. Kronik ağrı bebeği normal davranışından uzaklaştırabilir. Bu huzursuzluk bazen haftalar boyunca sürmektedir.
  • Beslenmeyi reddetme: Diş çıkarmakta olan bir bebek beslenmeyi reddedebilir. Katı yiyeceklere başlamış olan bir bebek bir süreliğine bu yiyeceklere karşı olan ilgisini yitirebilir. Bebek bu dönemde besin ihtiyacını sıvılardan karşılayıp sonrasında normal iştahını kazanacağından bu endişelenecek bir durum değildir. 
  • İshal: Bunun diş çıkarma ile olan ilgisi şüphelidir. Bazı anneler her diş çıkardığında bebeklerinin ishal olduğunu belirtmekte, doktorlar da bunu artan tükürük salgısı ve bağırsak hareketlerinin ilişkisine bağlamaktadır. Karşıt fikirde olan doktorların ise annelerin her ishal vakasını diş çıkarmaya bağlayarak gastointestinal bozuklukları göz ardı etmelerinden endişe ettiği düşünülmektedir. Diş çıkardığı dönemde bebeğin dışkısının sulu olması beklenebilir fakat iki dışkılamadan daha uzun süren ishali mutlaka doktora bildirmek gerekir. 
  • Ateş: Ateş de tıpkı ishal gibi doktorların diş çıkarmayla bağıntılı olduğu konusunda tereddütle yaklaştıkları bir belirtidir. Diş etlerindeki şişme nedeniyle 38 C°'nin altındaki bir ateş diş çıkarmaya eşlik edebilir. Bu dönemde bebeğin ateşi varsa, normal tedbirler alınmalı, iki günde azalmazsa doktora başvurulmalıdır. 
  • Uykusuzluk: Gece boyunca deliksiz uyuyan bebekler bile diş çıkarırken gece uyanmaya başlayabilir. Bu durumda hemen beslemeye çalışmak yerine kendi kendine tekrar uyumasını sağlamak tercih edilmelidir.Gece uyanma da diğer problemlerde olduğu gibi ilk diş ve azı dişleri çıkarken daha fazla görülür.
  • Diş eti hematomu: Bazen çıkan bir diş, diş etinde kanamaya neden olabilir, bu da mavimtrak bir leke olarak görülür. Bu hematomlar için endişelenmeye gerek yoktur ve tıbbi girişim gerektirmeden kendiliklerinden düzelirler. Soğuk kompres acıyı azaltıp iyileşmeyi hızlandırabilir.
  • Kulak çekiştirme, yanak kaşıma: Dişetlerindeki ağrı sinir yolları boyunca kulak ve yanağa yansıyabilir. Bebeklerin kulak enfeksiyonu olduğunda da kulaklarını çekiştirdiklerini unutmamak gerekir. Bu belirti görüldüğünde bebek diş çıkarıyor olsa bile kulak enfeksiyonundan kuşkulanılıyorsa, doktora danışmak gereklidir.
Dişin geldiği bölgeye basınç uygulamak diş çıkaran bebeği rahatlatabilir. Bazı bebekler nazik diş eti masajından fayda görebilir ya da farklı yapılardaki diş çıkarma oyuncaklarını çiğneyebilirler. Bazı oyuncaklar soğutulmuş ya da dondurulmuş olabilir, bu da hassas diş etini biraz olsun uyuşturabilir. Buzdolabında bekletilen temiz nemli bir bez, dondurulabilir oyuncaklar için ucuz bir alternatif olabilir; bez papatya çayıyla ıslatılabilir.

Soğuk yiyecekler ya da içecekler de işe yarar; ancak ebeveynler boğulma tehlikesi yaratabilecek nesneler kullanmamalıdır. Salyaya bağlı deri döküntüleri, etkilenen alanın mümkün olduğunca salyadan korunması ve hafif cilt kremleri ile tedavi edilebilir.

Bebek beşiğinin baş kısmına, çarşafın altına bir bebek bezi ya da el bezi yerleştirilmesi fazla salyayı emecek ve yüzü ıslanmaktan koruyacaktır. İlk dişler çıkarken bu dişlere iyi bakmak da önemlidir.

Nemli bir gazlı bez parçası ile bebeğin ilk dişlerini temizlemek etkilidir. Diş çürüklerini önlemek için, bebeğin içinde su dışında herhangi bir şey olan bir biberonla uyuması önlenmelidir. Süt ve meyve suyu ağızda biriktiğinde dişler şekerle kaplanır ve bu da dişlerin çürümesi ile sonuçlanır. Katı yiyecekler ve diğer işlenmiş şekerlerin de dişlere zarar verme riski yüksektir. Azı dişleri çıktıktan sonra sade su ile birlikte diş fırçası kullanmak, dişleri temizlemede gazlı bezden daha etkili olur. Diş macunu kalıntısını tükürmesi mümkün olmayan çocuklar florürlü diş macununu yuttuğunda florür doz aşımı durumu gelişebilir.

Homeopatik Tedavi
Diş çıkarma ağrısı için, genellikle homeopatik ilaçların birleşimi olan homeopatik tabletler kullanılabilir. Bunlar toksik değildir ve bazı diş çıkarma ağrılarının tedavisinde çok etkili olabilir. Bebeğin spesifik belirtilerine göre reçete edilen bireysel homeopatik ilaçlar da mevcuttur. Doğru ilaç ve doz konusunda yardım almak için doktorunuza danışmak gereklidir.

Bitkisel Tedavi
Karaağaç tozu ve Alman papatyası infüzyonuyla, şişmiş diş etleri için uygulanabilen bir macun hazırlanabilir. Bazı bebeklerin kabuğu soyulmuş hatmi kökünü dişlemesine izin verilmiştir. Çifte etkili papatya çayı da özellikle geceleri oldukça yatıştırıcı olabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye