Çoğu esnek düztabanlık vakası ağrı veya rahatsızlık şeklinde belirtiler göstermese de, normal bir durum değildir. Problemi önlemek tedavi etmekten, özellikle de ayak gelişimi durduktan sonra tedavi etmekten daha kolaydır. Çıplak ayaklı vakit geçirmek esnek düztabanlığı ve diğer ayak ya da yürüyüş dengesizliklerini önlemek için en iyi yöntemdir. Tüm ayağı ve kavisleri güçlendirmek için ayağı her zaman doğru konumlandırmak önemlidir. Bu yüzden giyilen ayakkabı düz ve esnek olmalı, ayağa tam oturmalıdır. Bu da topuk ve parmak seviyelerinin aynı olması, tabanda ya hiç ya da çok az dolgu olması ve tüm ayakkabının her yöne doğru eğilebilecek şekilde esnek olması anlamına gelir. Önünün, ayak parmaklarının birbirinden ayrılabilecek kadar geniş olmasına da dikkat edilmelidir.
Çıplak ayakla ayakta durmak veya yürümek, düztabanlığı doğal olarak tedavi etmek için iyi bir başlangıçtır. Çıplak ayakla tek ayak üstünde durmak, hafifçe zıplamak, ayağın normal gelişimini destekler. Çıplak ayakla koşmak ise bacağın alt kısmının ve ayakların kaslarını, tendonlarını, bağ dokularını doğal bir şekilde güçlendirir. Çıplak ayakla koşan bir çocuğun esnek düztabanlık geliştirmesi ayakkabıyla koşan bir çocuğa göre daha az olasıdır.
Bazen düztabanlık için başka müdahaleler ve terapiler gerekir. Esnek düztabanlığa göre daha az yaygın olan rijid düztabanlıkta problemin sebebi iyileştirilmelidir. Eğer rijid düztabanlık ağrı gibi problemlere yol açıyorsa, ameliyat ve ortotik çözümler düşünülebilir. Tetik noktası terapisi rijid düztabanlığa ve özellikle de esnek düztabanlığa, ayaktaki yapıları destekleyerek yardımcı olabilir. Kavise verdiği destekten dolayı tibialis posterior kası düztabanlık vakalarında üzerinde çalışılması önemli bir kastır.
5 parçalı bir egzersiz planı düztabanlık için faydalı olmaktadır:
1- Isınma: Ayakta dururken, bütün ayak parmaklarınızı havaya kaldırıp, indirin. 12 kere tekrarlayın. Sonra ayak parmaklarınızı kaldırın ve birbirinden ayırın, indirin. 12 kere tekrarların. Sağ topuğunuzu kaldırın, ayağınızın diğer kısımlarını yerde hissedin. Bir taraftan diğer tarafa yerde yuvarların. Her bir ayak için 12 kere tekrarlayın.
2- Salla & Yuvarla: Bu, bileğin esnekliğini ve gücünü artırır. Ayakları yerde düz tutarken, dışarı doğru sallayın ve ayağın içlerinin üstünde duracağınız şekilde yuvarlayın. 12 kere tekrarlayın.
3- Katlama: Bu hareket ayağın kavisini esnetir ve ortasını güçlendirir. İki ayağın üstünde dururken sağ topunuzu kaldırıp indirin. 12 kere tekrarlayın ve diğer ayağa geçin.
4- Akıllı Parmaklar: Kavisin esnekliğini artırır. Ayaklar düz olacak şekilde yere basın. Yerde parmaklarınızı uzatın ve yine yerde tutarak geri çekin. Kavis bu sırada biraz yükselecektir. Parmakları kıvırmamaya gayret edin. 12 kere tekrarlayın.
5- Parmak Çalışması: Koordinasyonu, parmak esnekliğini ve kas gücünü geliştirir. 10 parmağı da yerden kaldırın. Diğerleri havadayken başparmaklarınızla yere vurun. Sonra diğerleri havadayken küçük parmaklarla vurmayı deneyin. Daha sonra ortadaki üçer parmak havada dururken başparmak ve küçük parmakları yere değdirin.