Gebelik Esnasında Beslenme

Annenin dengeli besin tüketimi anne ve cenin sağlığında önemlidir.

Gebelik Esnasında Beslenme

Annenin dengeli besin tüketimi anne ve cenin sağlığında önemlidir. Taze meyve ve sebzeler, tahıl, baklagiller, fasulye ve balık tüketilmelidir. Rafine şeker, işlenmiş gıdalar ve doymuş yağların sınırlanması gerekir. Organik olarak gelişen et ve kümes hayvanları tercih edilebilir. Ancak, besinler organik yapılı değillerse, tarımsal kimyasal maddeleri arıtabilmek için iyice yıkanmalıdır.
     
Pek çok hekim kalsiyum ve protein içeriğine bağlı olarak süt ürünlerinin tüketimini önermektedir. Helen Burst "Kadın laktozu tolere edemiyorsa protein alımında başka yolları deneyecektir. Laktozu tolere edebiliyorsa süt ve kalsiyumlu ürünler tüketmesinde sorun görmemekteyim” demektedir.

Diğer hekimler, hamile kadının diyetinde sütürünlerini önerirken daha ihtiyatlı davranmaktadırlar. Dr. Lendon Smith, "Anneler bebeğin kalsiyum alması için günlük önerilen yaklaşık 1 litre sütü içerlerse çoğu bebekte süte karşı duyarlılık gelişecektir” der. "Annede süt ürünlerine karşı hassasiyet zaten varsa tükettiği süt, peynir, dondurma gibi ürünlerden vücudu kalsiyumu ememiyor olabilir.” Soya sütü ve tofu gibi soya ürünleri, yemiş ve keçi sütü gibi mamuller farklı protein kaynaklarıdır. Deniz yosunu, yeşil sebzeler ve ay çekirdeği, susam, kabak çekirdeğinden yapılan bir karışım alternatif kalsiyum kaynaklarıdır. Süt ürünleri de dahil hiçbir gıda her gün tüketilmemelidir çünkü Dr. Smith’e göre bu gıda hassasiyetinin gelişme riskini artırır. 
     
İyi seçilmiş vejetaryen diyeti, bazı gebe kadınlar için faydalı olsa da, süt ve yumurta dahil hiç hayvani besin tüketmeyen vejetaryenler B12 vitamini almalıdır. B12 yetersizliği olan kadınların kısırlık veya tekrar eden düşük riski altında oldukları çalışmalarla görülmüştür. Bir çalışmadaki kadın B12 vitamini eksikliği keşfedilmeden önce 7 kez düşük yapmıştır. Vitamini almaya başladıktan sonra ayrı hamileliklerle 3 sağlıklı çocuğa sahip olmuştur.  
   
 Beslenme Uzmanı Dr. Alan Gaby, "Vejetaryen kadınların tahıl ve fasulye alımlarına dikkat ederek yeterli proteini tüketmeleri gerekir” demektedir. "Uygun besin kombinasyonu ile dahi, protein takviyesi bazı vejetaryen kadınlar için gerekli olabilir. Yeterli vitamin ve mineral alımı için iyi formüle edilmiş prenatal takviyeler gereklidir.”      
        
Hamile kadınların iki kişilik yemesi gerektiği bir efsanedir. Anne karnındaki bebek annesinin bütün gıdasını kemiren bir parazit değildir. Anne ve bebeğin her ikisi de çok veya az yemekle beslenirlerse, etkisi olumsuz olacaktır, Dr. Linton’a göre "Günlük olarak 300 kalori daha fazla tüketme önerisi her doktor tarafından desteklenmez. Bazı doktorlara göre kalori sayımı değil açlık daha doğru bir rehberdir.”
       
Günde besleyici 5-6 küçük öğün tüketmek mantıklı bir fikirdir. 20 sene öncesine kadar çok popüler olan kilo alımını sınırlamak kadının doğum yapmasını kolaylaştıracak diye düşünülüyordu. Artık bunun kesin olmadığı görülmüştür. Sağlıklı hamile kadınlar için kilo alımı önerilmektedir. Uygun kilo alımı annenin hamileliğin bağındaki kilosuna bağlıdır: 
  • zayıf kadınlarda 14-20 kilo
  • kilolu kadınlarda 7.5-12.5 kilo
  • obez kadınlarda en az 7.5 kilo
     
Bu önerilerin amacı düşük doğum kilosuna sahip bebekler doğurmanın ve dolayısıyla bebek ölümünün, fiziksel ve zihinsel geriliklerin önüne geçmektir. Gebelik diyet yapmanın zamanı değildir. "İşlenmemiş gıdalar yiyorsanız, bolca su içiyorsanız ve yürümek yada yüzmek gibi yeterli egzersizleri yapıyorsanız gebelikte aldığınız kilo uygundur.”   
      
Gebelik esnasında gerekli olan protein miktarı konusundaki yaklaşımlar farklılaşmaktadır. A.B.D. yetkilileri gebe kadınların ihtiyacının günde 46 gr ile 60 gr arası olduğunu belirtmektedir. Bazı uzmanlar daha fazla protein tüketimini önermektedir. Timothy Birdsall "Sanırım, proteini yeterli tüketememek gebelikte en çok yaşanan yetersiz beslenme sorunudur” demektedir. "Hamile kadınlar çoğu bireyin normal diyetle almadığı, günlük 70-100 gr protein almalıdır”. Dr. Birdsall bu protein seviyesinin kan hacmini artırdığını ve preeklampsi gibi gebelik esnasındaki komplikasyonlardan koruduğunu belirtmektedir.
      
Helen Burst, Dr. Birdsall’ın yaklaşımlarına katılmaktadır. "Gebelikte ve hatta emzirme döneminde protein ve kalori artışı gerektiğine inanmaktayım” demektedir. "Yeterli dengede protein ve kalori tüketen kadınların bebeklerin doğum kilolarında çok fark görülmektedir.” Hem Dr. Birdsall ve hem de Burst protein artışının daha fazla kalori ile desteklenmesi gerektiğini, yoksa proteinin kan ve plasenta gibi dokuların oluşumuna katılmak yerine enerji için harcanacağını belirtmektedirler. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye