Genital siğillere, vücudun diğer bölgelerindeki siğillere neden olan HPV virüsünün birkaç alt türü neden olmaktadır. Belirtiler virüse maruz kalındıktan sonra bir aydan altı aya kadar gelişim gösterebilir. Virüs bir kez bulaştığında enfeksiyonu geçiren kişinin vücudunda kalır. Siğiller görünmediğinde de bu durum geçerlidir. Gözle görülür siğillere ek olarak, belirtiler arasında etkilenen bölgede kanama, ağrı, koku, kaşıntı ve kızarıklık yer alır. Bu belirtiler siğiller olmadan da görülebilir ve siğiller de diğer belirtiler olmadan görülebilir. Stres, yinelenen ataklara katkıda bulunur.
Genital siğilleri saptamak kolay olmayabilir. Herhangi bir zamanda, tüm HPV enfeksiyonlarının en azından dörtte biri, enfeksiyonun vücutta uyku halinde olduğu ve siğil ataklarının ya da saptanan diğer belirtilerin bulunmadığı bir regresyon durumundadır. Buna ek olarak, vajinan derinlerinde, servikste ya da anüsün içinde ortaya çıkan siğiller tespit edilemeden kalabilir.
HPV, enfeksiyonu taşıyan biriyle, siğiller görünür olmasa da oral, anal veya genital temas sonucu geçer. Dikkatli davranılması gerekir çünkü virüs ayrıca yakın zamanda virüse maruz kalan nesnelerle de bulaşabilir. Bu nesneler arasında yıkanmamış ya da düzgün biçimde temizlenmemiş tıbbi malzemelerle birlikte iç çamaşırları, bronzlaşma yatakları ya da seks oyuncakları yer alır.
Genital siğillerin bulaşmasındaki risk faktörleri arasında şunlar yer alır:
- Birden çok cinsel partner
- Cinsel yolla bulaşan (CYB) bir başka hastalığın enfeksiyonunu taşımak
- Hamilelik
- Anal ilişki
- Kişisel temizliğin zayıf olması
- Aşırı terleme
Genital siğiller görünüm açısından çeşitlilik gösterir. Düz olabilecekleri gibi ahududuya da benzeyebilirler. Siğiller küçük, kırmızı ya da pembemsi yumrular oralar ortaya çıkar. Kümeler halinde on santimlik bir alanı kaplayabilir ve cinsel ilişkiye ya da çocuk doğumuna engel olabilirler. Siğiller sıcak, nemli dokularda büyürler. Kadınlarda cinsel organın dış kısımlarında, servikste ve vajina duvarlarında görünürler. Erkeklerde ise, idrar yolunda ve penisin gövdesinde bulunabilirler. Siğiller aynı zamanda anüsün etrafındaki bölgeye de yayılabilir.
Teşhis
Genital siğiller genellikle karakteristik görünümleriyle saptanır ve teşhis edilir. Hastanın cinsel öyküsü alınmalı ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar için testler uygulanmalıdır. Eğer servikal siğillerden şüpheleniliyorsa bir kolonoskopi muayenesi yapılabilir. Papanicolaou (pap) smear testi uygulanabilir ve doktor kanser şüphesini ortadan kaldırmak üzere siğiller için biyopsi isteyebilir.