Özellikle bu aralar konuştuğum pek çok kişinin kas kramplarından şikayetçi olduğunu öğrendim. Aslına bakılırsa bu kramplardan ben de şikayetçiydim. Özellikle sabah uyanınca, ani bir hareket yapınca ya da aniden meydana gelebilen ve süresi kişiden kişiye ya da zamana göre değişkenlik gösteren bu acı verici kramplara karşı hem çok basit hem de etkili yöntemler olduğunu öğrendim.
Peki kas kramplarına ne neden olur? Bu krampların başlıca nedeninin stres ve vücuttaki mineral dengesizliği olduğunu biliyor muydunuz? Dolayısıyla altta yatan başka bir rahatsızlık olmadığı sürece, bol su içerek ve vücudumuza aşağıdaki mineralleri sağlayarak bu problemin üstesinden gelmeniz mümkün…
Vücudunuz susuz kaldığında vücuttaki su-elektrolit dengesi bozulur ve sonuçta sinirler sebepsiz yere uyarılır. Vücuttaki suyun sadece %2 sinin kaybı sonucu dehidratasyon (vücutta su eksikliği) meydana gelmektedir. Ortalama bir insanın idrara çıkarak ve terleyerek yaklaşık 3-4 bardak su kaybettiğini göz önünde bulundurursak, bol su tüketiminin gerekliliğini bu şekilde anlamış oluruz.
Bu mineral vücuttaki su dengesini ayarlamak için gerekli bir mineraldir. Sinir iletiminde ve kas kasılmalarında rol oynar. Özellikle terle vücuttan bol miktarda sodyum atılır. İşte bu nedenle sıkı bir antreman sonrası bir atletin tuzlu gıdalar tüketme isteğinin artmasına şaşırmamak lazım. Vücuttaki eksilen sodyum tuzlu gıdalar tüketilerek yerine konulabilir. Sodyum ihtiyacını en doğal ve sağlıklı yollardan karşılamak istiyorsanız kereviz gibi sodyum bakımından zengin sebzeler tüketmelisiniz.
Kalsiyum, kas kasılmalarını ve sinir iletimlerini kontrol etmede görevli olan minerallerden biridir, hatta belki de en önemlisidir. Vücuttaki kalsiyum miktarı azaldığında, sinir iletileri sağlıklı şekilde kontrol edilemez ve kas spazmları meydana gelir. Özellikle koyu yeşil sebzeler ve deniz balıkları kalsiyum açısından zengin gıdalardır.
Kas kasılmaları için enerji sağlayan ve kasların gevşemesinde de etkili bir molekül olan ATP’nin sentez ve metabolizmasını düzenler. Bu nedenle eksikliği kramplara neden olabilir. Magnezyum açısından zengin gıdalar: ıspanak, pisi balığı, fındık, bazı çekirdek türleri, avokado, mercimek, tam tahıllar, soya fasülyesi, yoğurt, muz, kuru meyveler ve bitter çikolata…
Kas ve sinir hücrelerinin yapımında görevli olup, vücudun elektrolit dengesinin düzenlenmesinde de görevlidir. Potasyum açısından zengin gıdalar: koyu yeşil yapraklı sebzeler, avokado, kuru kayısı, muz, yoğurt, somon balığı, beyaz mantar ve kabuğuyla haşlanmış patates...
Not: Maden suyu da yukarıdaki mineraller açısından zengin bir kaynaktır. Bu nedenle günde 1-2 şişe maden suyu içmeniz kramplardan kurtulmanız için basit ve etkili bir yöntem olabilir. Ancak sadece maden suyu sayesinde mineral eksikliğinizi gideremeyebileceğiniz için günlük olarak alacağınız mineral-vitamin takviyeleri size bu konuda yardımcı olabilir.