Kolera bakterisinin bulaşmış olduğu kişilerin bir kısmı belirtileri göstermemekte ve hastalığa sebep olan bakteriyi vücutlarında taşıdıklarından haberdar olmamaktadırlar. Ancak bazı kişilerde kolera orta-şiddetli semptomlara neden olabilmektedir.
Kolera semptomları enfekte olmuş 10 kişiden sadece birinde meydana gelmektedir. Genellikle semptomlar bakteri tarafından enfekte olunduktan sonra birkaç gün içerisinde başlamaktadırlar.
Koleranın en sık görülen semptomları şunlardır:
Diyare: Kolera kaynaklı diyare oldukça hızlı başlamakta ve çok hızlı bir şekilde su ve elektrolit kaybına neden olmaktadır. Diyare nedeniyle saatte yaklaşık 1 litre su kaybedilebileceğinden hayati risk baş göstermektedir.
Mide bulantısı ve kusma: Mide bulantısı hastalığın başlangıcında ya da ilerleyen safhalarda saatlerce sürebilen bulantılara yol açabilmektedir.
Dehidrasyon: İshale ve kusmaya bağlı olarak gelişen dehidratasyon (su ve elektrolit kaybı), çok kısa süreler içerisinde çok şiddetli boyutlara ulaşabilmektedir. Vücuttaki toplam sıvının yaklaşık %10’unun kaybı şiddetli dehidratasyon olduğunu gösterir. Dehidratasyonun bazı belirtileri: sinirlilik, güçsüz ve enerjisiz hissetmek, göz çukurlarının içeriye çökmesi, ağız kuruluğu, aşırı susuzluk, kuru cilt, az idrara çıkma vaya çıkmama, idrar renginin çok koyu olması, düşük tansiyon ve düzensiz kalp ritmi vs…
Dehidratasyon vücuttaki sinirler, kaslar, enerji mekanizması vs.. bir çok hayati fonksiyonun dengesini sağlayan minerallerin de kaybına yol açar. Bu durum elektrolit dengesinin bozulması olarak adlandırılır. Elektrolit dengesinin bozulması kas krampları ve şok gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Genellikle yetişkinler ve çocuklarda görülen kolera semptomları hemen hemen aynı olmasının yanı sıra çocuklarda aşağıdaki durumlar da gözlenebilir:
- Aşırı halsizlik ve hatta koma,
- Yüksek ateş,
- Konvülsüyonlar (vücutta kasılmalar) vs…