Myoterapi, kastaki gerilimin esnetme yoluyla yeniden canlandırılmasının ardından gelen hafiflemenin iyileşmeyi artırdığı düşüncesi ile kaslar ve sinirlerde bulunan, ileride ağrılara neden olabilecek yapıların azaltılması üzerine kurulmuştur. Myoterapi adı Grekçe’de kas anlamına gelen ön ek "myo”dan türemiştir Myoterapi, stratejik olarak yerleşmiş, tetik noktaları adı verilen sinir bölgelerine baskı uygulayarak ağrı ve şişmeyi ortadan kaldırır. Hasta hiçbir ilaç almaz. Bu tedavi aslında, topikal ya da internal ilaç kullanılmadan kas spazmlarını hafifleten tek tedavi yöntemidir.
Myoterapi tedavisi iki basamaklı bir işlemdir. Terapist öncelikle bu bölgelere basınç uygulayarak ağrının tetik noktalarını belirler ve yayar. Bu süreç ağrıyı hafifletir ve aynı zamanda belli rahatsızlıkla ilgili kasların rahatlamasını sağlar. İkinci olarak, terapi seansı sırasında, hasta basınç terapisiyle gevşeyen kasları dereceli olarak esneten bir dizi egzersize maruz kalır. Tipik bir hastanın, bu terapinin tüm yararlarını fark etmeden önce en az 10 seansa ihtiyacı vardır.
Myoterapiye giren hastanın yaşı, yalnızca kas ağrısına neden olan tetik noktalarının sayısını belirlemekte önemlidir. Tetik noktaları zaman içinde biriktiğinden, daha yaşlı hastalarda genellikle daha fazla tetik noktası bulunur.