Proton pompası inhibitörleri grubuna dahil ilaçlar (PPI) gastrit, ülserler, mide yanması, reflü gibi mide hastalıklarına karşı en sık reçete edilen ilaçlardır. Ancak yapılan incelemeler sonucunda bu gruptaki ilaçların, menopoz dönemi sonrası kadınlarda meydana gelen kemik kırılmaları riskini yaklaşık %35 arttırdığı görülmüştür. Bu risk, bahsedilen kadınların sigara kullandıkları durumlarda ise %50’lere yükseliyor.
Proton pompası inhibitörleri grubuna dahil olup sıkça reçete edilen bazı ilaçlar şunlardır:
- Deksransaprazol (Kapidex, Dexilant)
- Esomeprazol (Nexium, Esotrex),
- Lansoprazol (Prevacid, Zoton, Monolitum, Inhibitol, Levant, Lupizole),
- Omeprazol (Losec, Prilosec, Zegerid, Ocid, Lomac, Omepral, Omez),
- Pantoprazol (Protonix, Somac, Pantolac, Pantozol, Zurcal, Zentro, Pan, Controlac),
- Rabeprazol (Zachin, Rebecid, Rebeloc)
Yukarıda bahsedilen ilaçlar genellikle aşağıdaki hastalıkların tedavilerinde kullanılmaktadır:
- Dispepsi,
- Reflü,
- Peptik ülser,
- Barett özofagusu,
- Gastrit,
- Zollinger-Ellison sendromu
Bahsedilen ilaçlar (PPI) kalsiyumun bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak kemiklerdeki kalsiyum miktarının düşmesine ve kemiklerin zayıflamasına neden olabiliyor. Dolayısıyla özellikle menopoz dönemi sonrası PPI kullanan kadınlarda kemik kırıkları görülme riski artıyor.
2000 yılından 2008 yılına kadar Massachusetts General Hospital’ı ziyaret eden menopoz dönemi sonrası 80.000 kadın üzerinde yapılan araştırmada PPI kullanımı ve buna bağlı olarak kalça kırıklarının artış gösterme oranları incelenmiştir.
8 yıllık gözlemsel araştırmanın sonucunda PPI kullanan ve sigara içen menopoz dönemi sonrası kadınlarda görülen kemik kırılması riskinin, PPI kullanmayan ve sigara içmeyen menopoz dönemi sonrası kadınlara oranla iki kat daha yüksek olduğu görülmüştür. Sigara kullanmamasına rağmen sadece PPI alan kadınlarda kemik kırılmaları riskinin ise %35 daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.