Safra Kesesi Kanseri - Nedir

Safra kesesi kanseri, safra kesesinde başlayan ve nadir görülen bir kanser türüdür.

Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi, karnınızın sağ tarafında ve karaciğerin altında bulunan, armut şeklinde küçük bir organdır. Bu organ özellikle yağların sindirimine yardımcı olan "safra”yı depolar.  Safra salgısı, safra kanallarıyla ince bağırsağa taşınır ve buradaki yağların mekanik sindirimini gerçekleştirir.

Safra kesesi kanserleri erken evrede teşhis edildiğinde genellikle tedavisi oldukça kolaydır. Ancak geç teşhis edildiğinde iyileşme olasılığı oldukça güç olmaktadır.

Bu kanser türünün teşhisi oldukça güçtür çünkü erken evrelerinde genellikle sepesifik bir belirti vermez. Bu nedenle farkına varılmadan kendi kendine kanser gelişme gösterir ve bu nedenle kanserli dokunun diğer sağlıklı organ ve dokulara sıçrama riski de yüksektir.

Safra kesesi kanseri oluşumunun nedenleri halen bilinmemektedir. Ancak hekimler safra kesesi hücrelerindeki DNA’nın mutasyona uğrayıp değişmesi sonucu bu kanser türünün ortaya çıktığını belirtmektedirler. Bu hücrelerin DNA’larındaki mutasyonlar safra kesesi hücrelerinin kontrolsüz bir biçimde, oldukça hızlı büyümesine ve bölünerek çoğalmasına neden olmaktadır. Kanserli hücreler kontrolsüz biçimde bölünüp çoğalırken, sağlıklı hücreler ölmektedir. Anormal şekilde bölünüp çoğalan kanserli hücreler tümör meydana getirirken, bu tümör yayılarak yakınlarda bulunan dokuları da işgal etmektedir. Bahsedilen bu kanserli hücreler sadece meydana geldikleri vücut kısımlarındaki diğer dokuları işgal etmekle kalmayıp, vücuttaki çok daha uzak bölgelere de taşınarak buradaki sağlıklı diğer dokuları da istila edebilmektedirler. Bu olay ise "metastaz” olarak adlandırılır.

Bir çok safra kesesi kanseri, safra kesesinin iç çeperini kaplayan glandüler hücrelerde meydana gelmektedir. Bu hücre türlerinde oluşmaya başlayan kanser türü ise adenokarsinom olarak adlandırılır.

Safra kesesi kanserinin başlıca belirti ve semptomları şunlardır:
  • Karnın özellikle üst sağ bölgesinde ağrı,
  • Karında gaz birikimi ve şişkinlik,
  • Kaşıntıya benzer bir his,
  • Yüksek ateş,
  • İştah kaybı, Sebepsiz kilo kaybı,
  • Mide bulantısı, 
  • Cildin ve göz beyazının sararması vs..

Tedavi kanserin aşamasına ve hasta ile hekimin ortak tercihine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Temel amaç kanserli bölgenin çıkarılarak kanserin tamamen temizlenmesidir. Ancak kanserli dokuların tam olarak temizlenmesi mümkün değilse, diğer tedavi yöntemleriyle kanserin metastazı ve gelişimi önlenmeye çalışılır.

Erken Evre Safra Kesesi Kanseri Cerrahisi: 
Özellikle erken evrelerde cerrahi operasyon kanserli dokunun yam olarak temizlenmesi için tercih edilebilecek en etkili ve kesin yöntemdir. Kanserli bölgenin safra kesesi haricinde diğer organlara ya da vücut kısımlarına yayılmadığı durumlarda cerrahi operasyon uygulanabilecek en iyi yöntemdir. Bazı durumlarda kanser safra kesesi haricinde karaciğere de yayılmış olabilir ve bu durumlarda karaciğerin bir kısmı da çıkarılarak tedavi gerçekleştirilir.

İleri Evre Safra Kesesi Kanseri Tedavisi: 
Eğer kanser safra kesesi haricinde diğer dokulara yayılmışsa, bu durumda cerrahi yöntem kanserin uzaklaştırılması için yeterli bir seçenek olamaz. Bu durumda amaç belirti ve semptomların şiddetinin azaltılması ve hastanın mümkün olduğunca rahat ettirilmesidir.  Uygulanabilecek en etkili tedavi yöntemleri ise kemoterapi ve radyoterapidir.

Zerdeçal safra kesesi kanserinin gelişimini birkaç yoldan engeller. Araştırmalara göre zerdeçal kanseri destekleyen bir proteini bozmakta, kanserli hücrelerde hücre büyümesini destekleyen bir geni baskılamakta, hücre ölümünü sağlayan reseptörleri aktifleştirmekte ve survivin adlı hücreyi hayatta tutma proteinini sınırlamaktadır. Araştırmacılar zerdeçalın safra kesesi kanserine karşı etkileri olduğuna karar vermiş ve bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekmiştir.

Safra kesesi kanserinde alternatif tıp tamamlayıcı olarak geleneksel tıbbın yanında kullanılmalıdır. Özellikle kemoterapi, ışın tedavisi gibi yöntemlerin yan etkileri alternatif tıp sayesinde hafifletilebilir. Örnek olarak stresi azaltan meditasyon gibi yöntemler, ağrıyı azaltması için akupunktur ve mide bulantısını azaltması için zencefil düşünülebilir. Bu yöntemler hastalığı tedavi etmese de belirtileri azaltır ve yaşam kalitesini yükseltirler. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye